„Obiectivul PNL Olt pentru alegerile europarlamentare din mai 2014 va fi atins”
Dacă cineva s-ar gândi să acorde un premiu de om al ultimului an în politica locală, acesta ar trebui să meargă, cu siguranţă, la Cătălin Rotea, un liberal definit ca altceva decât ceea ce ne-am obişnuit până acum.
Ambiţios, tenace, autodidact, perseverent, chit că uneori dă dovadă de o superficialitate mascată, Rotea de la PNL, băiatul judecătorului cu acelaşi nume de la Balş aparţine unui alt concept de a înţelege şi a face prezenţa în miezul unei lumi unde, nu de fiecare dată, cinstea şi onorabiliatea sunt cele mai statornice valori.
Astăzi, Cătălin Rotea candidează la alegerile europarlamentare ce vor avea loc în luna mai a anului în curs. Fost prefect al judeţului Olt, autorul unui nou mod de a gândi şi a acţiona administrativ, cel în cauză vorbeşte în cele ce urmează, într-un interviu acordat Ziarului de Olt, despre administraţie, politică, toate sub amprenta ideii de liberalism, aşa cum ar trebui el să fie…
– La schimbarea prefectului de Olt, Cătălin Rotea, au plâns toate chitarele. Şi totuşi, de ce l-a schimbat Victor Ponta pe reprezentantul guvernului din judeţul Olt?
– E mult spus „au plâns toate chitarele”, dar sunt mândru de faptul ca au existat regrete legate de plecarea mea din funcţie, venite din zona primarilor judeţului Olt, a instituţiilor deconcentrate şi chiar din partea dumneavoastră, a mass-mediei locale. Asta înseamnă că a fost un mandat cu multe proiecte reuşite şi confirmă faptul că schimbarea mea din funcţie a fost făcută de premierul Ponta din raţiuni politice.
– Dacă v-ar fi propus cineva din PSD, UNPR, PC, să vă susţină apolitic mai departe în fruntea prefecturii, aţi fi acceptat?
– Categoric nu!
– Vă încearcă un sentiment de amărăciune după despărţirea de această funcţie de demnitate publică?
– Sentimentele de amărăciune te încearcă atunci când treci prin situaţii extrem de dramatice, ori plecarea dintr-o funcţie de demnitate publică este departe de a fi o situaţie dramatică, în condiţiile în care întelegi de la bun început regulile politicii. Mă încearcă doar un regret că nu am reuşit să finalizez proiectele legate de scăderea ratei somajului la nivelul judeţului Olt, întâlniri cu angajatorii, dar voi urmări foarte atent ca aceste proiecte să fie finalizate de următoarea conducere a Prefecturii Olt.
– Va folosi într-un fel, omului politic, Cătălin Rotea, experienţa acumulată în prefectură?
– Fără îndoială acest mandat îmi va folosi în politică, pentru că în această jumatate de an, m-am întalnit cu o serie de situaţii dificile cu care se confruntă locuitorii judeţului Olt, am făcut multe deplasări în teritoriu şi am ascultat sute de oameni. La depunerea jurământului în funcţia de prefect, am promis că voi fi în slujba comunităţii din Olt şi mi-am respectat această promisiune. Cunoscând şi mai mult, în acest moment, problemele oamenilor, îmi menţin această promisiune şi din poziţia politică pe care o deţin.
– 25% la europarlamentare, scor asumat. E cam mult…
– Nu e nici mult, nici puţin, este un obiectiv care trebuie atins.
– Crin Antonescu spune că PSD-ul fură. Care este opinia dumneavoastră faţă de activităţile lucrative ale principalului partid de la guvernare?
– Pot să mă pronunţ asupra termenului de „furt” doar din perspectiva politică. Atât timp cât vedem tentative de racolare a oamenilor din PNL, fie că vorbim de primari sau de oameni din deconcentrate, îi dau dreptate preşedintelui Antonescu.
– N-am văzut nici un liberal oltean să atace la baionetă un pesedist din judeţ. E o tactică prin învăluire sau, dincolo de toate, prieteniile funcţionează bine-merci?
– Atât timp cât în aproape toate localităţile avem majorităţi legitimate prin votul locuitorilor judeţului Olt, este destul de greu să produci prejudicii oamenilor din respectivele localităţi, doar de dragul luptei politice. De asemenea, cred că vremea atacurilor la baionetă a cam trecut, iar luptele politice se adaptează vremurilor şi se poartă la alt nivel. Dar, vă garantez că PNL Olt va sancţiona fiecare acţiune prin care puterea locala va defavoriza cu ceva locuitorii judeţului Olt. Aşa cum am făcut-o dintotdeauna, vom apăra interesele oamenilor din Olt, care sunt mai presus de orice lupte politice.
– Credeţi în instituţia demisiei de onoare? De ce nu pleacă şefii de instituţii deconcentrate din judeţ, cei care au ajuns acolo promovaţi de PNL?
– Cred în demisia de onoare şi aceasta s-a aplicat tuturor liberalilor care au beneficiat de demnităţi publice asumate politic (miniştri, secretari de stat, conducători de agenţii naţionale). Atât timp cât un director de instituţie a promovat un concurs, nu i se poate aplica principiul demisiei de onoare.
– Şi totuşi, de ce a demisionat Dan Codan din PNL?
– Cred ca ar trebui să vă răspundă el la această întrebare. Îmi amintesc chiar că la o zi sau două după demisia lui anunţaseţi un interviu incendiar cu Dan Codan, privind motivele demisiei. În altă ordine de idei, pot să afirm cu tărie că regret plecarea lui Dan din PNL.
– Gigel Ştirbu ar trebui să demisioneze din funcţia de preşedinte al PNL Olt dacă nu obţine scorul asumat la alegerile europarlamentare?
– Obiectivul PNL Olt pentru alegerile europarlamentare din mai 2014 va fi atins.