„La alegerile din 5 iunie 2016, mă aștept ca cetățenii comunei Osica de Sus să ia decizia corectă și să-și exprime întocmai punctul de vedere pe buletinele de vot!”
Comuna Osica de Sus e o localitate aparte. După câteva starturi ratate, la începutul anilor ’90, aici, în sfârșit, lucrurile au intrat pe un făgaș normal începând cu anul 2004. Atunci când, în plină ofensivă a politicilor de stânga, la Osica s-a produs excepția, iar primar a fost ales, de către cetățeni, Ion Ciocan. Un om al locului care, așa cum a arătat timpul scurs, și-a meritat pe deplin votul primit succesiv, atât atunci, cât și ulterior.
Osica de Sus, comuna de astăzi, e o zonă integrată, unde sunt elemente de civilizație urbană, locul care cuprinde servicii publice integrate, destinate comunității locale. Un om detașat, înețelegător a tot ceea ce înseamnă administrație locală, Ciocan de la Osica a devenit un reper, pe de o parte, țintă pe de altă parte.
Reporterul de serviciu își propune în continuare un dialog. Unul deschis. Despre starea la zi a acestei comune…
„În 2015 am demarat și am finalizat reabilitarea și modernizarea Căminului Cultural din Osica de Sus”
– Domnule primar, ce a însemnat anul 2015 pentru comuna Osica de Sus?
– Anul 2015, pentru comunitatea osiceană a fost, din punctul meu de vedere, un an bun. Cei care citesc aceste rânduri s-ar putea, însă, să spună că mă laud, având în vedere că urmează o perioadă în care va începe și campania electorală…
– Și, totuși, vorbiți-ne despre reperele administrative!
– În primul rând, în 2015 am demarat și am finalizat reabilitarea și modernizarea Căminului Cultural din Osica de Sus, un proiect care atârna de multă vreme în sufletul meu, o investiție care, din lipsa fondurilor necesare, am tot amânat-o. Până la urmă, am realizat această lucrare prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) pe Măsura 3.2.2., primind 130 de mii de euro, plus o contribuție din partea comunității locale de 180 de mii de euro. E o lucrare foarte frumoasă, deosebit de bine realizată, o lucrare de care cetățenii comunei Osica de Sus deja au început să se bucure.
– Mai departe, domnule primar?
– Nu pot să nu amintesc de un proiect început încă din anul 2010, cu o redepunere a studiului de fezabilitate în 2011, și tot pe fonduri europene, pe Măsura 1.2.5. – modernizare drumuri de exploatație, în valoare de 1 milion de euro. Am reușit semnarea contactului, am primit și avansul de 42% din valoarea prezentată, avem banii în cont și vom începe și derularea efectivă care înseamnă aproape 5 kilometri de drumuri de exploatație care vor fi pietruite și asfaltate. Desigur, s-ar putea ca cetățenii comunei Osica de Sus să considere că era mai bine dacă băgam acest asfalt în comună. Și eu sunt de aceeași părere, doar că proiectele se finanțează exclusiv pentru ceea ce sunt prevăzute…
– Și în acest condiții, ce faceți cu drumurile din comună?
– Drumurile din Osica de Sus sunt bune. Cu toate astea, avem depus un proiect separat pentru asfalt în comună – 6 kilometri de drum, în valoare de 1 milion de euro, tot prin PNDR, Măsura 7.2. și îl vom demara în timpul cel mai scurt…
„Avem autorizație de la Ministerul Învățământului pentru construirea unei grădinițe noi, cu trei săli de clasă, la Vlăduleni”
– Pe parte educațională, ce ne puteți spune despre comuna Osica de Sus?
– Tot de anul trecut s-a ținut licitație, s-a semnat contractul și avem autorizație de la Ministerul Învățământului pentru construirea unei grădinițe noi, cu trei săli de clasă, la Vlăduleni, o contribuție majoră având-o și domnul secretar de stat Emil Albotă, fapt pentru care țin să îi mulțumesc. Era, practic, ultima instituție de învățământ nemodernizată din comuna noastră, dar iată că, în sfârșit, am rezolvat și această problemă. Așadar, am obținut toate avizele și demarăm lucrările și la acest obiectiv ce trebuie finalizat, conform informațiilor primite de la Ministerul Învățământului, până la data de 31 decembrie, anul în curs.
– Sunteți pregătit sufletește pentru o nouă campanie electorală, agresivă și murdară, așa cum au fost majoritatea făcute în decursul timpului?
– În ceea ce mă privește, sunt un om liniștit, sincer și corect, căruia îi place să lucreze curat și care preferă campaniile făcute cu transparență, așa cum, din păcate, puține mai sunt în ziua de azi. Este adevărat, mă aștept la orice, deja a început campania electorală de către un anumit partid, e mult mai mizerabilă ca cele care au fost până acum, dar știm cu toții că-n viață există loc și de mai rău. Accept campania electorală, este normal să fie, dar nu se face așa cum trebuie și nu se vine cu proiecte și fapte concrete pentru comunitatea pe care unul sau altul ar vrea să o conducă. Cu toate că legea o interzice, se pare că în Osica de Sus încă de dau cadouri și se împărt tot felul de ciocolate. Dar… e modul fiecăruia de a lucra și de a-și face campanie electorală. Continuând răspunsul legat de „pregătirea sufletească”, vă spun că în momentul în care îmi asum o funcție publică, trebuie să fiu pregătit și sufletește pentru un astfel de lucru și, înainte de toate, trebuie să știu exact ce vreau să fac pentru comunitatea în care activez.
– Și știți ce vreți să faceți?
– Eu am gândit pe o perioadă mai lungă dezvoltarea comunei Osica de Sus și n-am considerat că pot să mut munții din loc într-un mandat de patru ani. Pentru că, de fiecare dată, de la un mandat la altul, proiectele au continuitatea lor…
„Toate investițiile făcute în comuna Osica de Sus, pentru mine, sunt investiții de suflet și nu le-am gândit niciodată ca un beneficiu personal”
– Dacă ar fi să facem o listă scurtă a investițiilor făcute de dumneavoastră în decursul vrtemii, în fruntea Primăriei Osica de Sus, ce puneți pe primele locuri, domnule primar?
– Toate investițiile făcute în comuna Osica de Sus, pentru mine, sunt investiții de suflet și nu le-am gândit niciodată ca un beneficiu personal. Sunt investiții gândite pentru toată comunitatea și mă bucur că le-am dus la bun-sfârșit. Prima investiție ar fi prima rețea de canalizare realizată în satele județului Olt, prima dată la cheie, realizată în 2005-2006, iar pe data de 29 iunie 2006 a fost pusă în funcțiune. Prima rețea de canalizare cu stație de epurare însemnând 8,4 kilometri, cu aproximativ 610 locuințe ce au acces la canalizare, plus instituții publice și private. A urmat Centrul de Promovare a Sănătății, o clădire în care, la ora actuală, își desfășoară activitatea un cabinet stomatologic privat, un cabinet de fizioterapie, consultație și tratament, cu medic de specialitate ce vine de la Caracal, iar servicii oferite cu titlu gratuit către cetățeni din comuna Osica de Sus cărora le acordă consultație, le prescrie tratamentul și dacă este nevoie, pe partea de fizioterapie, avem și aparat, dar și persoană de specialitate pentru a oferi servicii cetățenilor. De asemenea, tot aici își desfășoară activitatea un centru psihologic ce oferă servicii atât părinților ce vor acest lucru, cât și copiilor care au nevoie de tratament. A urmat modernizarea și reabilitarea Școlii Generale din Osica de Sus, au mai urmat 5 kilometri de asfalt prin comună, în etape diferite, s-a făcut modernizarea Liceului „Ion Gh. Roșca” – unde mai avem un proiect realizarea unui campus școlar la care nu am renunțat încă.
– Alte proiecte finalizate?
– Continuăm cu un alt proiect la fel de important, tot pe fonduri europene, pe Măsura 3.2.2. – extinderea rețelei de canalizare cu stație de epurare, în satele Peretu și Greci, precum și realizarea unui drum de 5,4 kilometri de asfalt, care leagă cel mai îndepărtat sat al comunei – satul Tomeni, de Drumul Național 64 și, automat, de comuna Osica de Sus, prin satul Vlăduleni.
– La începutul anului, cei în drept, de la Ministerul de Interne au decis desființarea subunității de jandarmi. E normal să se întâmple astfel de lucruri fără ca dumneavoastră să nu fiți consultat?
– Este, din punctul meu de vedere, o lovitură dată comunității din Osica de Sus, și nu numai, iar asta o spun deoarece grupa de jandarmi de aici nu lucra doar pentru cetățenii din Osica de Sus, ci și pentru comunele din jur. Nu știu foarte multe pentru că nu am fost informat oficial, nu am primit nici măcar un telefon, absolut nimic, doar o vorbă din partea celor care lucrau aici prin care eram anunțat că începând cu data de.., vom pleca. E tot ce știu și mai mult de atât nu vă pot spune.
– Care sunt așteptările primarului Ion Ciocan de la data de 5 iunie 2016?
– La alegerile din 5 iunie 2016, mă aștept ca cetățenii comunei Osica de Sus să ia decizia corectă și să-și exprime întocmai punctul de vedere, pe buletinele de vot! În condițiile în care osicenii vor considera că primarul de până acum a făcut ceva pentru comuna lor și că mai poate face și alte lucruri, cu siguranță mă vor alege pentru un nou mandat. Dacă, însă, au uitat ceea ce am făcut și consideră că nu a fost suficient, nu am ce face și accept decizia lor. În niciun caz nu voi încerca să-i cumpăr și nu voi căuta să recurg la altfel de mijloace. E normal ca fiecare cetățean să evalueze cum era în 2004 și cum este în 2016 în comuna Osica de Sus, unde avem Centru de Permanență Medicală, unde activează nouă cadre ce le asigură 24 de ore din 24 asistență medicală, unde nu exista un cabinet stomatologic, iar astăzi avem două cabinete, și multe, multe altele pe care le-am prezentat anterior.
„În ceea ce mă privește, mi-ar fi rușine ca localitatea Osica de Sus să se prezinte doar printr-un local de primărie modern, dar fără alte obiective majore duse la bun-sfârșit”
– Domnule Ciocan, mulți dintre edilii acestei țări, atunci când dispun de o sumă de bani, primul lucru pe care îl renovează e sediul administrativ. Dumneavoastră ați lăsat această clădire, pe dinafară, la nivelul în care era în urmă cu 30-40 de ani. La banii care v-au trecut prin mână, nu v-a tentat s-o dați jos și să faceți alta, mai înaltă, mai frumoasă, mai cu fața la soare?
– Într-adevăr, clădirea primăriei este aceeași și va rămâne aceeași pentru că nu am considerat o prioritate ridicarea unei alte primării în comuna Osica de Sus. E drept, avem un proiect pentru extinderea acestei clădiri, dar în niciun caz pentru demolarea ei sau pentru a-i strica farmecul și arhitectura pe care le are. Biroul nu a constituit nici el un obiectiv pentru mine, cu toate că o primărie poate fi, în unele cazuri, reprezentativ pentru o localitate. Cu toate astea, în ceea ce mă privește, mi-ar fi rușine ca localitatea Osica de Sus să se prezinte doar printr-un local de primărie modern, dar fără alte obiective majore duse la bun-sfârșit. Una peste alta, o primărie nouă ar însemna un confort sporit pentru cei care activează în ea, dar nu îi ajută pe cetățenii localității, fapt pentru care am preferat, de fiecare dată, să investim în ceea ce este absolut necesar în comună.
– Și, totuși, având în vedere faptul că liceul de la Osica de Sus e unul modern, ne gândeam că…
– Într-adevăr, liceul este modern, pentru că cel mai important este să investim în viitor, iar asta înseamnă să investim în tineri, iar tinerii se dezvoltă în liceul din Osica de Sus, o construcție ce oferă condiții deosebite, lucru ce se poate vedea foarte ușor și de acasă, accesând pe www.liceulosica.ro.
Nu discutăm însă doar de confortul tinerilor, ci de performanțele lor: 77,14% grad de promovabilitate la Bacalauretul din vara trecută, iar din 29 de absolvenți de liceu, 24 sunt studenți la diverse centre universitare din țară, iar asta pe locurile bugetate și nu pe cele cu plată. De asemenea, și la evaluarea națională s-a obținut un procent bun, de 72,44% promovabilitate, iar asta este o dovadă a faptului că am ținut cont de condițiile necesare pentru a învăța, că am ținut cont de valoarea cadrelor didactice și de stimuarea lor legală, astfel încât să-și facă așa cum trebuie datoria, în cele mai bune condiții, așa cum am ținut cont și de sănătatea copiilor. Căci, tot acolo mai avem și un dispensar medical școlar, cu medic și asistente medicale, bine pregătiți și dedicați meseriei pe care și-au ales-o. Nu în ultimul rând, mai vreau să se știe că dacă în 2004, în liceu erau doar 70 de elevi, la ora actuală sunt aproape 250 de elevi, doar în clasele de liceu, iar transportul, printr-o hotărâre de la Consiliul Local Osica de Sus, se face gratis pentru cei care vin din alte comune. Iar toate astea nu sunt deloc lucruri mărunte și ne arată că unde există voință și se lucrează în interesul comunității, se poate obține și performanță. Chiar dacă vorbim de o comună din Olt, iar viața la sat a fost altfel privită de cei care, de sus, cu pixul în mână, oferă sau nu resursele de care avem mare nevoie pentru a merge mai departe…