«Trebuie să respectăm legea, să fim atenţi şi să reţinem că suntem destul de săraci pentru a ne permitem risipa banilor publici»
După o luptă care a ţinut mai bine de un deceniu, statornic din fire, Ion Aliman a ajuns ceea ce a vrut atât de mult: primar al comunei natale, Deveselu.
Bătălia sa nu a fost uşoară. La un moment dat, adversarul său a fost sistemul, dar victoria din 2012 îi este incontestabilă. Pentru Aliman, administraţia locală se face din curiozitate şi pasiune, din ambiţia omului care nu pune interesul personal înaintea cauzei obşteşti. Ştie că mandatul în cauză e pariul său. Cu sine şi cu cei care, în decursul timpului, au avut încredere în domnia-sa.
Deveselu se schimbă. Pe zi ce trece. Iar asta e o certitudine a momentului. Despre aceste lucruri, dar şi despre altele, într-un interviu deloc convenţional, Ion Aliman răspunde unor întrebări ce au venit de la sine…
– Ce a însemnat pentru primarul Ion Aliman, anul 2013?
– În general, anul 2013 a fost un an cu fluctuaţii, dar, una peste alta, un an destul de bun pentru comuna Deveselu. Spun lucrul acesta având în vedere investiţiile derulate pe cele trei proiecte majore pentru localitatea noastră…
– Mai exact, în ce constă aceste lucruri şi care au fost sumele alocate în sensul acesta?
– Suma totală alocată de la Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării Regionale a fost undeva la 110 miliarde lei vechi pentru cele trei proiecte amintite: canalizare plus staţia de epurare, alimentare cu apă şi gospodărire, precum şi secţiunea drumului militar ce aparţine de comuna Deveselu, din DN 54 până în poarta Unităţii Militare. La toate astea se adaugă pasajul, acea trecere la nivel cu calea ferată, cum foarte puţine sunt astăzi în România.
– Sunt beneficii multe de pe urma Scutului Antirachetă. Dincolo de această oportunitate, cât costă acum, pe timp de iarnă, deszăpezirea în localitatea pe care o conduceţi? Vorba aia, iarna se taie facturi şi niciodată nu-i ca vara… Aşadar, cine-i clientul de casă al primarului Aliman în cazul acesta?
– Nu ştiu la alţii cum e, dar la noi, clientul, aşa cum dumneavoastră vreţi să-i ziceţi, este firma consiliului local, prin care am făcut deszăpezirea şi nu ne-a costat decât motorina. La asta se mai adaugă un om cu credinţă, un fiu al satului, care ne-a ajutat cu un utilaj de deszăpezire. Aşadar, cu două utilaje am făcut o deszăpezire acceptabilă, undeva de nota opt, iar din punct de vedere financiar am fost de nota douăzeci.
– Păi, nu era mai bine să faceţi şi dumneavoastră aşa cum fac alţii, contracte cu cine trebuie şi bani de unde trebuie, astfel încât fiecare să plece acasă mulţumit, aşteptând vacanţa de vară pentru excursia la munte sau la mare?
– Sunteţi simpatic şi înţeleg perfect la ce vă referiţi. Întrebarea e bună, dar datoria primarului este să aibă grijă de banii bugetului local, nu să îi pună de-o parte pentru vacanţe la munte sau la mare! Altfel, ce cauţi în primărie?
– Sunteţi mai departe membru al PP-DD-ului? Cine stinge becul la partidul în cauză?
– Sunt mai departe fiu al comunei Deveselu, sunt primar al acestei localităţi, iar la ora actuală nu ştiu şi nici nu mă interesează cine va stinge lumina la Partidul Poporului. Cea mai importantă politică pentru mine, în momentul de faţă, este comuna Deveselu.
– Dacă ar fi să faceţi pasul, pe termen scurt sau mediu, spre ce partid aţi opta?
– Către cei care îmi sunt prieteni şi care m-au ajutat la greu…
– Şi ei fac parte din ce categorie: stânga sau dreapta?
– Fac parte din viitorul meu politic apropiat, şi, bineînţeles, fac parte din viitorul comunei Deveselu.
– În acest prim mandat al dumneavoastră, din cele făcute în clipa de faţă şi cele ce vor veni, care ar fi lucrul de suflet, lucrul care să vă facă să vă bateţi cu pumnul în piept şi să spuneţi: „Asta e mâna mea, e amprenta primului meu mandat ca primar pentru comuna în care m-am născut, am crescut şi m-am întors să câştig mult mai puţin decât o făceam pe apă”?
– Proiectul de gaze…
– Nu credeţi cumva că proiectul alimentării cu gaze este, totuşi, cam scump pentru vremurile noastre, că această alimentare cu gaze este un lux pentru omul de la ţară?
– Probabil că da, este un lux, dar este un lux în clipa de faţă şi trebuie să ne gândim la viitor. Speranţa noastră este ca în comuna Deveselu viitorul nostru să fie puţin mai bun…
– Americanii cu care aţi stat de vorbă până acum sunt oameni paşnici, se poate face treabă cu ei? Cum îi simţiţi?
– Sunt oameni cu care se poate vorbi, sunt oameni pe care te poţi baza, dar nu aş vrea să creadă cineva că pe la noi în primărie se vine cu vreo mitralieră sau orice altceva de genul ăsta. În plus, americanii au prea puţină nevoie de Primăria Deveselu.
– E, totuşi, o oportunitate scutul acesta, dar ar fi fost viaţă frumoasă în zonă şi fără el? V-ar fi băgat în seamă cei de la guvern?
– Ceea ce se întâmplă acum e foarte palpitant. Nivelul de muncă este extrem de ridicat, dar asta este o provocare, ne place, ne motivează şi o să-i facem faţă. Altfel, peste câţiva ani o să ne bucurăm că, în sfârşit, avem şi noi asfalt în toată comuna, avem şi apă, avem canal, avem şi gaze… Căci, până la urmă, astea ar trebui să fie proiectele unui primar.
– Riscul asumat, de a face o bază militară americană la Deveselu, ar fi de luat în seamă. Sunt oameni reticenţi în zonă, oameni care să vadă cu teamă ceea ce se realizează aici?
– Sub nici o formă. Mai mult decât atât, vă rog să luaţi în calcul faptul că locuitorii comunei noastre sunt oameni obişnuiţi cu unităţile militare, aici fiind şi fosta Unitate Militară de Aviaţie, iar eu sunt unul dintre ei, crescut în zgomot de avioane. Ce-i drept, am ales apa, deşi armata am făcut-o la aviaţie, în Deveselu. Dar, fiecare cu chemarea lui…
– Orice primar vrea locuri de muncă. Ce puteţi face pentru a crea locuri de muncă în Deveselu?
– În ceea ce mă priveşte, aş fi tare bucuros şi tare fericit dacă o parte din locurile de muncă ce vor fi în unitatea militară vor fi ocupate cu forţa de muncă din Deveselu. De asemenea, firmele care vor demara lucrările vor apela tot la ai noştri, iar asta este într-adevăr un mare câştig. Eu le doresc oamenilor din zonă să poată se se-ncadreze în normele şi în criteriile impuse şi restul vom mai vedea la timpul potrivit!
– Cum vă simţiţi dumneavoastră ca unul dintre puţinii primari ai PPDD-ului, care nu este la PSD sau PNL, într-un judeţ roşu cu mici dungi galbene?
– Mă simt relaxat, pentru că eu am fost ajutat, iar asta contează foarte mult…
– Ajutat? Adică.. aţi dat mâna cu diavolul?
– Diavol? Nu ştiu la ce vă referiţi. Eu doar v-am spus că n-am de ce să fac reproşuri. Mai mult chiar, pe această cale ţin să le mulţumesc autorităţilor judeţene, domnului preşedinte Paul Stănescu, vicepreşedintelui Marius Oprescu şi domnului prefect Rotea Cătălin. N-aş vrea să mire pe nimeni, dar vă mai spun că, personal, domnul Paul Stănescu a făcut drumuri la Bucureşti pentru localitatea Deveselu. Aşadar, interesele judeţului şi, totodată, interesele naţionale au fost foarte sensibile pentru preşedintele Consiliului Judeţean Olt, iar banii ce au venit au venit cu ajutorul dânsului.
– Dacă ar fi să vă daţi o notă, exigent ştiindu-vă, din iunie 2012 şi până astăzi, care ar fi aceea?
– De multe ori mi-am muşcat buzele considerând că am greşit. De multe ori poate că m-am felicitat, dar una peste alta cred că aş merita măcar o notă de trecere. În orice caz, locuitorii din Deveselu ar fi îndreptăţiţi să bună lucrul acesta!
– Banul public, domnule Aliman, nu are consistenţa banului pe care fiecare îl face cu mâna sa.. Care este punctul dumneavoastră de vedere faţă de modul în care trebuie să se cheltuiască banul public?
– Staţi de vorbă cu angajaţii primăriei din Deveselu şi veţi afla ce înseamnă banul public pentru mine! Căci, pentru mine are şi formă, are şi fond. Trebuie să respectăm legea, să fim atenţi şi să reţinem că suntem destul de săraci pentru a ne permitem risipa banilor publici.
– Ce ne puteţi spune despre starea şcolilor din Deveselu?
– În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ, în anul 2014 vom începe reabilitarea unităţilor şcolare de pe raza teritorial-administrativă a comunei Deveselu, Şcoala generală din Deveselu, grădiniţa din Comanca şi construirea unei grădiniţe noi la Deveselu. Când spun grădiniţă nouă înseamnă că totul se face de la zero, începând cu turnarea fundaţiei. În plus, nici nu ne facem probleme pentru că-n maxim cinci, şase luni aceasta va fi gata…
– Luaţi în calcul, în acest prim mandat, scutul şi şoseaua de centură a municipiului Caracal? Dacă acestea se fac până în anul 2016, ce vă propuneţi după?
– Să dea Dumnezeu ca cele două să fie posibile! Scutul cu siguranţă se face, pentru că-l fac americanii, dar şoseaua de centură e grija noastră, a românilor, şi nu pot fi la fel de sigur de asta.
– Aţi spus cuiva că nu se poate şi după să constataţi că totuşi există o portiţă pentru omul în cauză? L-aţi reîntors din drum?
– Dacă am spus că nu se poate, înseamnă că am avut argumente foarte serioase şi totdeauna m-am gândit la respectarea legii.