«În anul premergător Centenarului Marii Unirii, se pare că avem o Românie divizată în două mari tabere antagonice. Aici intervine responsabilitatea şi înţelepciunea tuturor membriilor clasei politice, să reuşim să mergem mai departe ca o naţiune unită»
După două mandate de deputat, după o vizibilă implicare în zona Potcoava-Scorniceşti, o pauză politică s-a aflat pe agenda vicepreşedintelui Daniel Bărbulescu, alături de alte proiecte pe care le va dezvolta în perioada ce urmează. Viaţa politică este cutremurată de celebra Ordonanţă 13, care a dus la demisia ministrului Justiţiei Florin Iordache, dar protestele nu s-au oprit. Cum vede Daniel Bărbulescu viaţa, situaţia actuală din România, guvernarea Grindeanu şi despre ieşirile publice ale lui Mihai Chirica, în interviul de faţă.
– Există viaţă, pentru Daniel Bărbulescu, şi în afara Camerei Deputaţilor?
– Bineînteles, la 35 de ani, viaţa este o călătorie extraordinară, formată din capitole distincte. Mai mult ca sigur, vor urma şi alte experienţe intersante, la finalul cărora viaţa va fi din ce în ce mai frumoasă.
– Despre dumneavoastră se spune: subprefect la Olt, secretar de stat în nu ştiu ce minister, şef de agenţie guvernamentală. Unde este adevărul?
– În spaţiul public se spun multe, tot ce pot să vă confirm în mod cert, la acest moment, este că decizia mea a fost să rămân în Slatina, din punct de vedere al carierei profesionale.
– Aţi fost pe acolo, la prima „Marţe neagră”, de acum câţiva ani. Acum, ne puteţi spune cum au stat lucrurile?
– Atât timp cât nu a produs efecte juridice, consider că discutăm pe un subiect epuizat, despre care s-a vorbit deja prea mult. Probabil, a fost doar o iniţiativă legislativă neinspirată.
– Românii au ieşit în stradă. Cine i-a scos?
– Dreptul de a protesta este perfect legitim, din punctul meu de vedere. Ideea apărării statului de drept şi a luptei anticorupţie a coagulat o mobilizare civică fără precedent în România. Păcat că aceste proteste au fost confiscate şi folosite în scop electoral de diverşi actori politici.
– Mai are viitor politic Liviu Dragnea?
– Este preşedintele partidului de guvernamânt din România şi, dacă va avea grijă ca programul de guvernare cu care PSD a câştigat alegerile, cu 45%, să fie pus în aplicare şi să nu mai existe ezitări sau sincope de comunicare, nu văd de ce nu.
– Este PSD partidul care l-a relansat politic pe Klaus Iohannis?
– Din păcate, da. După eşecul de la parlamentare şi lipsa de activitate, preşedintele se află pe toboganul încrederii publice. A fost sfătuit bine şi a exploatat eficient opinia publică, readucând la viaţă retorica anticorupţie. Dacă s-ar fi explicat mai bine şi dezbătut mai consistent prevederile celebrei Ordonanţe 13, mai mult ca sigur că lucrurile nu ar fi stat aşa.
– Cum vedeţi ieşirile publice ale primarului de la Iaşi, vicepreşedintele PSD, Mihai Chirica?
– Personal, sunt adeptul dreptului la opinie şi al libertăţii de exprimare. Dar, într-o orgnaizaţie instituţională, aşa cum este şi un partid politic, aceste discuţii au loc mai întâi în interiorul partidului şi abia apoi sunt făcute publice.
– Cum vi se pare că a ieşit, din tot bâlciul ăsta, Florin Iordache?
– Şifonat. Apreciez demnitatea de care a dat dovadă, depunându-şi demisia, asumându-şi personal o situaţie delicată.
– Cum vedeţi să se termine situaţia tensionată din ţară?
– Cred că strada a primit ce şi-a dorit, aşa că protestele nu cred că vor mai dura mult. Din păcate, în anul premergător Centenarului Marii Unirii, se pare că avem o Românie divizată în două mari tabere antagonice. Aici intervine responsabilitatea şi înţelepciunea tuturor membriilor clasei politice, să reuşim să mergem mai departe ca o naţiune unită.
– Unde vă regăsiţi în cadrul Organizaţiei PSD Olt?
– Se pot spune multe. Unii zic că sunt outsider, iar alţii că sunt apropiat de lideri. Eu spun că am făcut şi fac parte din echipa PSD.
– Cum vedeţi prestaţia de prim-ministru a lui Sorin Grindeanu?
– Eu, de obicei, la început de mandat dau un cec în alb fiecărei echipe guvernamentale, pentru a avea timp să se acomodeze şi să dea dovadă de ce poate. Consider mandatul guvernului Grindeanu ca fiind unul foarte tehnic, în care să inoveze puţin şi să implementeze măsurile foarte bune, cuprinse în programul de guvernare al PSD, program validat prin vot. Şi pe lânga asta, sunt de părere că o atenţie mai mare la comunicare nu ar strica echipei de la Palatul Victoria.
– Vă mai tentează, în viitor, o candidatură în parlament?
– În ultima perioadă, am învăţat să nu mă mai las pradă tentaţiilor, iar politica actuală depinde foarte mult de conjunctura momentului. Aşa că e prematur acum să vorbim despre un viitor îndepărtat.