Acasă Interviu Emil Popa: „PSD este partidul care nu i-a dezamăgit niciodată pe români,...

Emil Popa: „PSD este partidul care nu i-a dezamăgit niciodată pe români, cel care a înțeles de fiecare dată că oamenilor trebuie să le fie bine astăzi”

2777

Interviu cu EMIL POPA, directorul Serviciului Județean de Pază Olt, secretar general al PSD Slatina

       Avantajele reporterului de cursă lungă. Astfel, din aproape în aproape, acesta a reușit să identifice unul dintre cei mai vechi membri ai Organizației Municipale a PSD Slatina. Cu o vechime neîntreruptă de 24 ani în partid, Emil Popa este astăzi în situația de a putea vorbi despre oameni, locuri și fapte petrecute într-o perioadă atât de îndelungată.

A început de la munca de jos în cadrul organizației de elevi și studenți, și a urcat, natural, fiecare treaptă, ajungând, pentru o perioadă de un an primar interimar al municipiului Slatina, într-o perioadă complicată pentru partid, când scandalurile momentului trebuiau gestionate pentru a reconstitui ceea ce se definește astăzi încrederea în stânga pesedistă de la Slatina.
Un interviu ușor, aparte, pe alocuri chiar neconvențional, e provocarea făcută cititorului de cel care întreabă și, îndeosebi, de cel care răspunde…
– De când în PSD?
– Încă de la înființare și mai de mult decât atât. În 1996, după un meci de fotbal, am fost provocat la o primă discuție pe teme politice de profesorul Marius Pălărie. A fost la început curiozitatea, dar și dorința de a socializa. Nu înțelegeam mare lucru, dar ideea de a sta în preajma unor oameni de la care ai ce să înveți, m-a provocat.
– Realizați că a trecut atâta timp?
– La prima vedere, sincer, nu! Dar, dacă mă raportez la oamenii pe care i-am cunoscut, la cele petrecute în această perioadă de timp, îmi dau seama de trecerea acestor ani.
– Cel mai frumos moment petrecut în PSD?
– Este o bornă pe care nu pot să o înlocuiesc: câștigarea alegerilor pe vot uninominal, la Consiliul Județean Olt, în anul 2008, de Paul Stănescu. A fost cea mai încordată competiție electorală dintre cele pe care le știu eu de la Olt. PDL-ul de atunci, un partid pe val, puternic, iar noi parcă resimțeam pierderea alegerilor din 2004.
– Cel mai greu?
– Un an mai târziu, pierderea alegerilor prezidențiale de către Mircea Geoană în fața lui Traian Băsescu. A fost o pierdere despre care mulți spun și astăzi că ar fi fost o victorie. Și dacă s-ar dovedi într-o zi, n-ar mai folosi nimănui. A fost singura dată când am simțit că,  într-o mare măsură, contează și cine numără voturile. Am văzut colegi în partid, nu le dau numele, astăzi, pe funcții mai înalte decât cea pe care o ocup eu, cu lacrimi în ochi, neînțelegând ce se întâmplă. Ca într-o finală de fotbal când, la penalti-uri, se poate întâmpla orice…
– O etapă pe care ai defini-o complicată?
– Mă gândeam să nu dau un răspuns. Totuși, acest punct de reper a fost în 2012, atunci când a avut loc fuziunea PSD cu PDL, aici, la Olt. Prezența lui Darius Vâlcov și a oamenilor din echipa sa în PSD părea ceva de necrezut. S-a văzut atunci că în politică totul se poate. Cei veniți cu el s-au integrat între timp și parcă sunt de când lumea alături de noi. De aceea cred că e bine să nu spui „niciodată”: „niciodată!”
– Secretar general la Slatina. Ce înseamnă asta?
– O funcție foarte activă în an electoral. Și nu numai. Un fel de birou tehnic, să mă exprim așa, unde se centralizează, se socotește, se măsoară îndeplinirea indicatorilor asumați. E politică multă, în cifre. Dar și răspundere pe măsură.

– Anul petrecut la primărie…
– Au fost vremuri tulburi, o perioadă extrem de agitată. Punerea sub acuzare a lui Darius Vâlcov, a lui Minel Prina, evoluția unor evenimente în ritm rapid, duceau spre instabilitate. La un moment dat, din rândul consilierilor locali a trebuit ales un viceprimar cu atribuții de primar. Mai contează dacă am stat pe gânduri? Eu spun că nu… Cred, însă, că am făcut ceea ce trebuie. Administrația locală a reintrat în normalitate, iar oamenii și-au recăpătat încrederea în instituție. Mai mult, rezultatul muncii depuse de mine s-a văzut la alegerile locale din 2016, atunci când PSD, prin Emil Moț, a câștigat, confortabil spun eu, în contextul dat, funcția de primar, reconfirmată, la pas, acum câteva luni. În ceea ce mă privește, îi las pe alții să spună dacă am făcut ce trebuie. E greu să vorbești despre sine. Faptul că în monografia orașului de peste ani va fi reținut și numele meu, e cea mai mare satisfacție…
– PSD-ul de astăzi, încotro?
– Cred că a început antrenamentul oficial dinaintea intrării la guvernare. La anul, pe timpul acesta, vă veți convinge că românii vor vrea din nou politici publice social-democrate de la Palatul Victoria. Lăsați timpul să-și consume trecerea!
– Ce înseamnă PSD pentru dumneavoastră?
– PSD este partidul care nu i-a dezamăgit niciodată pe români, cel care a înțeles de fiecare dată că oamenilor trebuie să le fie bine astăzi.
– Dezamăgiri personale în această perioadă?
– Vă răspund citând din colegul de până mai ieri din cadrul Organizației de la Olt, fostul deputat Florin Iordache: „Altă întrebare!”
– Ce le spuneți celor care astăzi, colegi de partid în PSD, se gândesc să profite de sinecuri liberale?
– Să privească foarte atent în urmă, să vadă că n-au ajuns prea departe cei plecați din PSD, pe partea dreaptă, pentru un șofer și o secretară! Să înțeleagă că odată ieșiți pe centură, banda de revenire o găseși mai greu. În rest, fiecare se vaccinează conform propriei etici…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.