Interviu cu NICOLAE STAN, primarul comunei Colonești
Despre primarul de la Colonești s-a auzit în toată țara. Un om aparte, iar dacă ai avut ocazia, aș zice și onoarea să-l cunoști, rămâi fermecat de spontaneitatea sa, de modul dezinvolt, dezarmant de sincer, prin care Nicolae Stan vede lumea, oamenii timpurilor sale, și pe cei veniți să se învârtă în jurul becului miraculos al puterii. Face parte dintr-o categorie de oameni rar întâlnită, a celor care trăiesc cu intensitate viața, exact așa cum este ea. Chiar viața sa poate fi un model pentru un scenariu de film, dacă cineva ar vrea să imprime pe memoria peliculei ce s-a întâmplat în România cu puțin înainte de 1989, și tot cu atâta timp după acest punct de reper… I-au băut apă din palmă marii(sic!) oameni politici ai Oltului de după 1990. I-a cunoscut pe fiecare în parte și nu s-a grăbit să-i judece. I-a înțeles așa cum sunt. Despre România frământată, cât și despre Coloneștiul de astăzi, interviul care urmează a început de la un simplu dialog…
– Care sunt așteptările primarului Nicolae Stan de la anul 2019? Pe cine ar trebui să dăm de-o parte și pe cine ar trebui să lăsăm la locul lui, pentru ca oamenilor să le fie bine în această țară?
– Nici eu nu mai știu… În ceea ce mă privește, pentru anul acesta aveam și încă mai am așteptări foarte mari, dar totul depinde acum și de bugetul pe 2019. Din păcate, nu se anunță lucruri prea bune, dacă ținem cont de faptul că ni s-au dat în grijă persoanele cu handicap și asistații social. Vedeți dumneavoastră, numai pentru acești oameni avem nevoie de peste opt miliarde lei vechi. Mai adăugăm și salariile angajaților din primărie și ne apropiem de 20 miliarde lei pe an. Am 1.622 de cetățeni, cu o mie de lei alocați din buget pentru fiecare locuitor, înseamnă 16 miliarde, iar bugetul promis este undeva la 20 de miliarde. Astfel, ni se asigură numai funcționarea, urmând ca pentru restul cheltuielilor la curent, gaze, telefoane și toate cele, să ne descurcăm așa cum putem.
– Dacă analizăm ceea ce se întâmplă cu proiecția bugetară pentru anul în curs, credeți că fondurile sunt atât de mici pentru că nu au bani, sau… au alte cheltuieli mai urgente? Sau, pur și simplu, nu sunt în stare?
– Exclusă ultima parte a întrebării dumneavoastră. Acolo, că unora le place sau nu să recunoască, creierul este Darius Vâlcov, iar eu îl cunosc destul de bine pe cel în cauză și știu ce poate el să facă. Sunt, însă, multe lucruri de realizat și se cere destul de mult. Unii vor pentru asistență socială, alții pentru drumuri, dar eu vă asigur că se pot face lucruri foarte bune prin PNDL 1 și PNDL 2, iar numai primarii care nu se preocupă de aceste programe nu reușesc să implementeze astfel de proiecte. Pe de altă parte, cei care își dau interesul, au făcut în localitățile lor adevărate șantiere, reușind să realizeze ceea ce și-au propus. Așadar, sunt multe de spus. Poate că mai greșesc și cei din PSD, dar dacă opoziția celor din PNL e foarte slabă, noi mergem înainte și încercăm să facem așa cum am promis.
– Ce facem cu marele partid pe care tocmai l-ați amintit și din care faceți și dumneavoastră parte? Se aud tot mai multe voci care spun că PSD-ul se duce ușor, ușor la vale…
– PSD-ul a fost și va rămâne un partid puternic. Din păcate, cu toate că avem atâția oameni de valoare în această formațiune politică, mai există și persoane care ne fac rău și trebuie să înțeleagă faptul că vine o vreme în care ar trebui să se retragă. Spre exemplu, recent am spus că se impune un șah-mat la Liviu Dragnea! Și asta nu e numai părerea mea… Că va fi acum, că va fi în următoarele săptămâni sau peste câteva luni, nu știu, dar până la alegerile prezidențiale trebuie să se întâmple lucrul acesta! E timpul să vină și altul mai bun, mai curat, mai energic… Că a greșit mai mult sau mai puțin în decursul anilor, nu mai contează, dar trebuie să țină cont de faptul că este condamnat! Prin urmare, n-are ce să mai facă și chiar nu are rost să mergem în felul acesta în fața alegătorilor…
– În piață circulă un banc în care se spune că-n România au loc alegeri prezidențiale o dată la cinci ani, ca să vadă lumea cine e cel ce pierde din partea PSD. De ce nu mai poate acest partid să pună un președinte de țară, domnule primar?
– Vedeți dumneavoastră, noi votăm, ne facem datoria, dar până la urmă, din urne iese cine trebuie, în sensul că-n alte părți se stabilește cine să fie președinte al României. Sunt primar din 1990, am trecut prin multe rânduri de alegeri, și de fiecare dată au ieșit câștigători la Colonești doar candidații PSD.Cu toate astea, rețineți ce spun: președintele țării nu este pus de noi, ci este pus de alții, din afară! Revenind la Liviu Dragnea, eu vă asigur că dacă acesta va candida la prezidențiale, la Colonești nu scoate mai mult de 30%, și asta cu toate că eu sunt pesedist, iar cetățenii acestei comune sunt 90% alături de PSD. Nu este nimeni vinovat de faptul că Dragnea nu e iubit, și totul din cauza faptului că la ora actuală are o imagine foarte proastă.
– Cine credeți că este cel care, în clipa de față, poate să câștige alegerile prezidențiale?
– Că-mi place sau nu s-o recunosc, dacă duminică ar fi alegeri prezidențiale, Klaus Iohannis îi bate pe toți de-i urlă! Așadar, PSD-ul trebuie să caute bine în curtea lui pentru că are de unde să aleagă! Încă mai este timp, dar trebuie să înțelegem că-n felul ăsta nu este bine și nu putem să dăm în față. Și, totuși, Dragnea va candida! Nu se lasă și o să vă convingeți de lucrul ăsta…
– De ce credeți că Liviu Dragnea ar vrea să candideze la funcția de președinte al României? Chiar crede că ar putea să iasă, sau o face, așa, ca să-i mai enerveze pe unii, pe alții?
– Păi dacă n-ar crede, nu s-ar băga! Dar omul se uită doar înainte și nu-l interesează ce se întâmplă pe lângă el. Iar asta nu este bine… Spre exemplu, astăzi Liviu Dragnea nu stă mai bine decât sta Victor Ponta când a pierdut alegerile în fața lui Klaus Iohannis…
– Că tot ați amintit: dacă mâine pe drumul comunei Colonești ar trece Victor Ponta și vă cere să faceți un pas alături de el pentru această țară, pentru Pro România, ce-i spuneți celui în cauză?
– În primul rând, nu știu ce pas aș putea să fac eu alături de Victor Ponta… Eu fac pași doar pentru comunitatea mea. De restul nu mă mai interesează. Sunt și voi fi un om de stânga, mă implic așa cum am făcut-o de fiecare dată, dar grija mea este ca oamenii din Colonești să trăiască mai bine.
– Bun! Și în acest caz ce v-ați propus să faceți pentru oamenii din Colonești în anul 2019?
– Aici, la Colonești am avut și vom avea mereu un șantier în lucru. Spre exemplu, aveam apa de la începutul anilor 2000, dar am mai făcut un proiect pentru care am primit și aprobarea privind modernizarea sistemului de apă, pe care sperăm să-l finalizăm în luna iunie a anului în curs. Mai departe, canalizarea, un proiect de o sută de miliarde, este 99% gata pentru toate cele nouă sate ale comunei Colonești. De asemenea, avem aprobat proiectul de modernizare a drumurilor comunale, șase kilometri de ulițe pe care le terminăm până în această vară.
– În ritmul ăsta, mai rămâne ceva de făcut?
– Până la sfârșitul acestui mandat mai am un proiect privind construcția și dotarea unui bazin de înot, și un altul pentru un așezământ cultural, cu toate utilitățile. Avem terenul dat în primire celor de la CNI. Ne-au prins în lista de investiții, așteptăm și fondurile, fapt pentru care voi merge personal să văd ce se mai întâmplă. În plus, mai am în plan modernizarea drumului comunal DC165, care este asfaltat, dar la care mai vrem să facem podețe și șanțuri betonate, fiind o zonă inundabilă, care necesită astfel de lucrări.
– Despre gaze ce ne mai puteți spune, domnule primar? Când va fi finalizată această investiție în toată comuna dumneavoastră?
– Îmi propun să terminăm cât mai repede și extinderea rețelei de gaze naturale în cele două sate rămase din totalul de nouă ale comunei Colonești. Dosarul este finalizat, așteptăm aprobarea și vedem ce termen vom avea ulterior.
– Ați început un nou proiect legat de sport, și anume o echipă de fotbal la Colonești. Ce ne puteți spune despre lucrul acesta?
– Am participat cu echipa de fotbal la baraj, din păcate am pierdut, poate că așa a vrut Dumnezeu, dar acum ne-am unit CS Vedița Colonești cu Athletic Bradu, echipa se va numi tot Athletic Bradu până la vară, urmând ca de la 1 iunie să se numească CS Vedița Colonești. Din luna martie toate meciurile se vor juca la Colonești, iar din vară vom activa în Liga a III-a. Oamenilor le place fotbalul, vor să iasă, să se simtă bine, iar eu caut să le ofer această plăcere. Desigur, mai avem și Festivalul „Ilie Martin”, aflat deja la cea de-a XV-a ediție, mai avem activități culturale și la școală, mai avem un profesor de vioară ce pregătește nouă copilași din clasele II-V. Așadar, facem tot ce putem, astfel încât și cei de la sat să beneficieze de condițiile și plăcerile vieții de la oraș.
– Ce veți face la alegerile europarlamentare? Ce le veți spune oamenilor din comuna Colonești?
– La europarlamentare, lista se face la nivel central, dar cei care candidează, dacă nu trec prin comuna Colonești, așa cum au făcut mai mulți parlamentari în decursul timpului, nu e bine. Spre exemplu, am fost și eu deputat, patru ani, dar luam județul Olt în lung și-n lat, chiar dacă era împărțit pe colegii, și am căutat să ajut primarii. Nu era sfârșit de săptămână să nu iau colegiul la pas, să trec pe la fiecare primar și să-l ajut cel puțin cu o vorbă bună. Dar cei care sunt astăzi? Păi l-am văzut eu pe domnul Iordache, de vreo opt ani de zile? Mai departe, Marius Iancu face și el ce poate. Măcar se ocupă de frate-su, pe la Valea Mare. Renică Diaconescu se ocupă cu sănătatea. Am fost pe la el, am cerut să ne ajute ca să băgăm și noi un asistent social, la nivel de localitate, și mi-a spus că nu se poate… Asta e! Ăștia sunt parlamentarii din ziua de azi. Revenind la europarlamentare, înțeleg că s-a vorbit ceva de Claudiu Manda, cel care o ia pe Olguța Vasilescu de nevastă. Să fie sănătoși, să le fie de bine! Dacă trece prin comună să mă întrebe ce probleme am și cum o duc oamenii din Colonești, poate că mă implic mai mult, dacă nu… eu nu ies din casă. Oamenii votează așa cum vor și după mai vedem ce iese…
– Merită toată această luptă pe care o duc cei de la centru cu Kovesi și cu justiția din România? De asta avem nevoie?
– Nu, domnule, nu merită! Kovesi poate că are păcatele ei, dar fie domnul Ponta, fie domnul Dragnea, ar trebui să tacă! Păi, ce, eu am stat cu ea la șorici? Ei au stat. Și, de bine, de rău, i-a ținut în frâu. Mai departe, trebuiau s-o lase, chiar dacă ajungea ce ajungea. Dacă se dovedea ulterior că a făcut prostii, o luau. Dar acum se bagă să-i facă dosar, cine? Condamnații penali și escrocii care sunt pe la centru? Păi dacă ar fi așa curați, de ce se ascund și stau prin Serbia și-n alte țări? Vedeți, nu e corect și nu-i bine în felul ăsta…
– În decursul timpului i-ați cunoscut pe toți președinții de consiliu județean de la Olt. Cum vi se pare cel care se află astăzi în funcție?
– Președintele de astăzi al Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, îmi aduce aminte de Nicolae Stan în tinerețe. Pe mine, la 23 de ani, m-au ales președinte de C.A.P. Îmi aduc aminte că eu am muncit din greu și m-am zbătut să fac totul cât am putut de bine. Ei, bine, omul ăsta, dacă stă aproape de oameni, dacă este alături de primari, vă garantez că mai ia încă un mandat de voie și, mai mult ca sigur, va fi următorul președinte al Partidului Social Democrat de la Olt. E tânăr, dinamic, se implică și îi place foarte mult ceea ce face. Ulterior, și nu exagerez, îl văd și un senator foarte bun de care Oltul are foarte mare nevoie…