Flash-interviu cu liberalul Gabriel Dima Buliteanu, un bun român
România este în pragul unui moment aniversar. Identitatea națională în teritoriul actual, împlinește pe 1 decembrie 2018 frumoasa vârstă de 100 de ani. Ani care consfințesc o țară, dar care se adaugă peste alte secole de glorie, vitejie și neatârnare în fața celor fără de țară… Dintre oamenii locului, cei care cred că mai au ceva de spus, printr-un interviu altfel, Ziarul de Olt l-a provocat pe românul Gabriel Dima Buliteanu, liberal prin definiție, la un dialog despre Rmânia și românism…
– Ce înseamnă pentru tine România?
– Există un răspuns standard: țara unde m-am născut. Eu merg mai departe, și spun că România este șansa pe care am avut-o de la Dumnezeu, de a mă naște aici. Când primești un asemenea dar, nu poți decât să fii fericit și mândru de apartenența la ceea ce alții numesc: România – Grădina Maicii Domnului. Mai mult, aș mai spune un singur lucru: România înseamnă acasă, iar când spui așa ceva, restul cuvintelor devin de prisos.
– În ce țară ai fi vrut să te naști?
– V-am răspuns mai devreme: locul unde ne naștem nu ni-l putem alege. Este un dar, îl primim și îl tratăm în consecință. Nu m-am văzut niciodată spectator la vitrina magazinului cu alte națiuni tânjind după un alt loc sub soare. Am văzut și țări de dincolo de granița noastră, dar de fiecare dată când am revenit acasă am simțit că aici e locul meu.
– Te-ai gândit vreodată să pleci din România?
– Dacă sensul întrebării este de a fi plecat definitiv din România, răspunsul e ferm: niciodată! Pe de altă parte, pentru a nu lăsa niciun fel de loc de interpretare, nu-i judec pe cei din afară, ajunși acolo pentru un trai mai bun. Ei sunt doar români care-și iubesc țara mai de departe.. La fel ca noi toți.
– Care este, pentru tine, cel mai important reper al acestui secol?
– Caut răspuns în două războaie mondiale, într-o revoluție, și-n multe alte ocazii de dovedire a patriotismului și a jertfei. Pentru mine, însă, cel mai important moment al acestui secol, este punctul de plecare: 1 decembrie 1918. Atunci când un prim-ministru liberal Ion I.C. Brătianu a condus guvernul Unității Naționale. Restul de secol își merită recunoștința cu alte repere, dar nu poți să începi începutul-începutului fără a-i pune pe cei în drept la locul potrivit.
– Unde vezi România de mâine?
– Acolo unde îi este locul! Ca stâlp fundamental al Națiunilor Europene, ca o țară unită în vecii vecilor!