Acasă Actualitate BANII versus DEMNITATE

BANII versus DEMNITATE

208
          Între obiectivele timpului, de după al doilea război mondial, la 30 decembrie 1947 a fost „realizată” „ABDICAREA VOLUNTAR-OBLIGATORIE” a regelui MIHAI și ROMÂNIA a devenit REPUBLICĂ POPULARĂ. „PLECAREA” regelui rămâne și AZI un fel de mister sub presiunea întrebărilor: CUM A PLECAT? CU CE A PLECAT? CE A FĂCUT DUPĂ?
Pe marginea lor au existat și vor exista CONTROVERSE. Există, însă, DOUĂ CHESTIUNI care-l privesc pe REGE și care nu comportă nici discuții și nici îndoieli…

PRIMA
La abdicare „s-a convenit” ca statul nostru să-i plătească o RENTĂ de 36-38.000 de dolari/anual, care la nivelul anului 1947 era o sumă rezonabilă, dar care, la cursul anilor 1980 era foarte puțin. În schimb, EL „se angaja” să nu se implice în chestiuni majore, deranjante sub raport politic.
Renta i-a fost oferită de la PETRU GROZA – 1947, la CEAUȘESCU, până în 1985 când, pe motiv de „ECONOMII” s-a decis să nu-i mai plătească RENTA.
Plata „se făcea” într-un CONT deschis REGELUI pe care statul român îl alimenta și pe care îl putea controla și bloca. Uneori era „plătită” direct, prin MESAGERI „ocazionali”, căci REGELE, cu diferite prilejuri, era „vizitat” de informatori, având în vedere că EL a stat prin mai multe locuri și o vreme a făcut naveta în S.U.A. Interesant este că se cunosc și numele UNORA care după decembrie 1989 au ajuns MARI DEMNITARI…
După „SISTAREA RENTEI”, REGELE, spre „final”, s-a implicat politic, începând cu mesajul de ANUL NOU din 31 decembrie 1988. A fost, totuși, destul de reținut, deși tentația i-o „oferea” C.I.A., care „sprijinea” CONSILIUL NAȚIONAL ROMÂN, cu IOANA BRĂTIANU în frunte, din S.U.A., ca un fel de guvern din umbră.
Implicarea se pare că s-a declanșat la 4 IULIE 1989 prin semnarea „DECLARAȚIEI DE LA BUDAPESTA”, la îndemnul Ariadnei Combes, dr. Ion Vianu și Dinu Zamfirescu – PRIVIND RELAȚIILE dintre popoarele român și maghiar, pe care a motivat-o: „că pentru căderea comunismului era de acceptat orice compromis”.
A DOUA
PETRU GROZA a negociat achiziționarea unei cantități de vin din cramele regale, în valoare de 1 milion de dolari. Din această sumă i s-au dat REGELUI, la plecare, 500.000 dolari cash, iar diferența, ULTERIOR, dacă va respecta CLAUZA REZERVEI SALE POLITICE.
De altfel, BRIGADA „EMIGRAȚIEI” din D.S.S (Departamentul Securității Statului) a avut grijă ca pe TOT PARCURSUL VREMII, prin „mijloace speciale”, să actualizeze informațiile privindu-l pe EL, fiicele, ginerii, nepoții, și să verifice datele privind LITIGIILE patrimoniale ale CASEI REGALE, cu STATUL ROMÂN, în ceea ce se chema: „DOSARUL DE OBIECTIV CASA REGALĂ”.
INUTIL ACUM, însă, căci pe nimeni nu mai „îngrijorează” CAZUL, având în vedere că AZI mai toți constatăm că ȚARA ÎNTREAGĂ „se ruinează”.

Profesor
ION PĂTRAȘCU
Slatina, Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.