Acasă Interviu «Vreau ca oamenii din Drăgănești-Olt să simtă că administrația locală e a...

«Vreau ca oamenii din Drăgănești-Olt să simtă că administrația locală e a lor!»

2212
Interviu cu primarul MARIAN VIOREL TUDORICĂ, primarul orașului Drăgănești-Olt
             Rezultatul alegerilor locale de anul trecut, de la Drăgănești-Olt, a desființat ideea preconcepută în politica de la Olt. Cea potrivit căreia prima oară câștigă PSD, iar după, dacă mai rămâne ceva, mai vin la masă, după strângerea darului, și restul partidelor.
A fost victoria liberalilor la Drăgănești-Olt (?), o întrebare al cărei răspuns trebuie vizualizat și în contextul în care candidatul Partidului Național Liberal a fost Marian Viorel Tudorică. Un om cu o notorietate în oraș, apreciat, iată, de comunitate, și prin rezultatul din 27 septembrie 2020, atunci când, în mod real, nu s-a pus problema victoriei, ci doar a scorului.
Drăgănești-Olt, oraș cu probleme multe, cu așteptări pe termen scurt, îndreptățite din partea cetățenilor. Despre ce a însemnat primul an de mandat, despre perspectivele reale, reporterul de serviciu a obținut răspunsurile de la sursă. Iar sursa îndreptățită se numește Marian Viorel Tudorică, primarul de astăzi de la Drăgănești-Olt.

– A trecut un an de la data alegerilor din septembrie 2021. Ce ați găsit în Primăria Drăgănești-Olt? Ce a fost bun, ce a fost rău?
– Într-adevăr, a trecut un an de la alegerile câștigate în toamna anului trecut și vă pot spune, referitor la întrebarea dumneavoastră, că am găsit și lucruri bune, și lucruri mai puțin bune. Acolo unde a fost cazul am încercat să reparăm, dacă ceva a fost greșit, dar n-aș dori să intru în detalii și nu-mi propun să găsescu acum vinovați. Întrebați-mă de ce putem face noi, de proiectele noastre, și nu de ce au făcut cei care au fost! Consider rezultatul scrutinului de atunci un moment zero, iar a sta să fac acum un inventar al trecutului e pierdere de timp. Dacă alții înființează comisii și comitete în sensul acesta, e doar treaba lor. Vreau ca oamenii din Drăgănești-Olt să simtă că administrația locală e a lor!
– În acest caz, ce v-ați propus să faceți în acești primi patru ani de mandat, domnule primar?
– Avem și proiecte deja începute, care n-au fost finalizate de fosta administrație, mai sunt și alte proiecte care dintr-un motiv sau altul au fost amânate, cu toate că ele puteau să fie implementate sau cel puțin demarate. Noi am pornit la drum cu multă ambiție și ne-am propus să facem tot ceea ce se poate pentru dezvoltarea localității noastre. E nevoie de viteză în administrația locală! Oamenii au dreptul să vadă rezultate. De vorbe ne-am cam săturat timp de 30 de ani.
– Luate pe rând, ca într-un inventar fizic: care este situația drumurilor astăzi și unde v-ați dori să ajungeți cu ele la Drăgănești-Olt?
– Un prim proiect, care n-a fost aprobat în timpul fostei conduceri și pe care l-am reintrodus în circuit, la Compania Națională de Investiții, pe care îl vom implementa în următoarea perioadă, prin acest PNRR, este axat pe 12 străzi, cu tot ceea ce ține de trotuare și canalizare, plus încă un nou proiect cu 16 străzi care, odată finalizate, pot închide rețeaua de drumuri din localitatea noastră.
– Apă și canalizare, la Drăgănești-Olt. Ce ne puteți spune?
– Vă pot spune că la nivelul Companiei de Apă Olt există un proiect european la nivelul orașului Drăgănești-Olt, începând deja lucrările de la Comani, cu canalizare implementată pe câteva străzi și asigurarea că în aproximativ doi ani de zile toată localitatea va beneficia de alimentarea cu apă.
– Școlile din Drăgănești. Mai sunt lucruri de pus la punct. Unde sunt ele astăzi și ce se poate face pentru ca cei mici și cei mai mari să poate activa în școli de nivel european?
– Tot în perioada următoare, proiectele pe care le avem pentru instituțiile de învățământ, Școală Comani, Grădinița „Dumbrava Minunată” Drăgănești-Olt și Liceul Tehnologic, vor fi semnate cel târziu la sfârșitul lunii noiembrie 2021, intrând în lucru efectiv în primăvara anului viitor. Nu vorbim de zugrăveli, de lucrări de suprafață, ci de investiții adevărate.
– Toată lumea vrea gaze. Cum extindeți, mai departe, rețeaua de gaze din Drăgănești, luând în calcul și costurile care sunt foarte mari pentru gaze…?
– Sunt costuri mari, dar noi ne descurcăm aici, pe plan local. Spre exemplu, mai avem foarte puțin la extinderea rețelei de gaze naturale și vă asigur că până la finele anului 2022 toți locatarii din Drăgănești, cei care își doresc, vor avea rețeaua de gaze la poarta casei.
– Ce sume colosale ați primit, aici, la Drăgănești, din fondul de rezervă al guvernului, astfel încât să-i deranjeze pe colegii dumneavoastră din alte formațiuni politice? Ce anume vreți să faceți cu banii respectivi?
– Deși am cerut ceva mai mult, am primit vreo șapte sute de mii lei, bani pe care dorim să-i folosim la extinderea rețelei de gaze, având societățile în zonă, iar timpul ne presează să ne mișcăm mai repede. Sunt, iată, bani care nouă ne trebuiesc, tot așa cum dorim să ne împrumutăm la bancă pentru cei peste 20% – cotă parte ce revine Primăriei Drăgănești pentru lucrări de mare anvergură. Vorbim aici de aproximativ o sută de miliarde lei vechi, o sumă care nu e de neglijat… Fiecare leu primit din fondul de rezervă și nu numai va fi cheltuit în interesul cetățeanului. Iar la Drăgănești cetățenii au simpatii diverse…
– La Scornicești s-au făcut pași importanți în vederea construirii de locuințe ANL. Aveți în proiect și ceva de genul acesta la Drăgănești?
– Au fost discuții, avem și un proeict, dar în momentul de față ne axăm pe obiectivul ce ține de reabilitarea termică a blocurilor din Drăgănești-Olt, fiind nevoie de banii necesari pentru cota parte ce ne revine, exact așa cum vă spuneam la întrebarea de mai sus.
– Câte blocuri urmează să fie reabilitate?
– Pentru început am făcut un proiect cu aproximativ jumătate din blocurile existente în orașul Drăgănești, urmând ca din anul 2022 să introducem și celălalt proiect pentru restul blocurilor din localitatea noastră.
– Cum colaborați cu actualul Consiliu Local, domnule primar?
– Sunt mulțumit și mă bucur că în clipa de față luptele care erau cândva s-au domolit și toată lumea a înțeles că ne aflăm aici în slujba fiecărui cetățean. Așadar, chiar dacă mai sunt și clinciuri, le rezolvăm în casa noastră și totul decurge destul de bine.
– Suntem într-unul dintre cele mai vechi sedii de administrație de la Olt, gard în gard cu cel mai vechi șantier de sediu de administrație din județ. ce este de făcut?
– Aveți dreptate. Am făcut demersuri și vă pot spune că respectiva construcție se află încă sub contract și ne trebuiesc bani pentru a găsi forma legală spre a continua lucrările la ceea ce se dorește viitorul sediu administrativ din Drăgănești-Olt. E o lucrare începută prin 1994, o lucrare care mie, personal, chiar mi-ar face cinste dacă aș termina-o în mandatul meu. Totuși, nu voi cheltui niciun leu din banii de infrastructură, învățământ, educație, cultură și asistență socială pentru finalizarea acestui obiectiv. Este o prioritate, dar ordinea firească a lucrurilor e alta.
– Prin campaniile electorale foarte mulți au spus că vor crea locuri de muncă. Ce se poate face pentru a dinamiza piața forței de muncă?
– Este un subiect sensibil, o problemă întâlnită în toată țara, nu doar la Drăgănești. La noi, abia de acum încolo vom pune la punct infrastructura de care se leagă atât de multe. Spre exemplu, avem acest proiect pe fonduri europene, drumul Dăneasa-Verguleasa și ne dorim ca oamenii care vor să investească în Drăgănești să fie atrași de lucrul acesta, alături de altele, gen apă, gaz, canal… Avem suficientă suprafață ce poate fi pusă la dispoziția investitorilor, îi așteptăm și sperăm că lucrurile vor evolua așa cum ne dorim.

– Referitor la drumul despre care aminteați, ce facem cu TIR-urile care nu pot trece pe sub pasajul de cale de tren?
– Într-adevăr, e mai greu în situația respectivă. Există, ce-i drept, un proiect în derulare, dar care până în clipa de față nu este finalizat. În plus, pe 19 octombrie vom avea o întâlnire și cu proiectantul și cu dirigintele de șantier, încercând să punem cap la cap astfel încât să găsim soluția perfectă. Repet, proiectul există, este mai vechi, dar nu înțeleg de ce până acum nu s-a realizat. Îi asigur însă pe toți cei care tranzitează zona respectivă că vom îndrepta lucrurile și obiectivul va fi realizat.
– Credeți că dacă de mâine ar veni o putere formată din cei de la PSD-USR-AUR și toți ceilalți, pe post de „Gică contra” PNL-ului, în țara asta s-ar trăi mai bine?
– Nu poate ști nimeni dacă ar fi sau nu mai bine, dar toți aceștia au obligația să se așeze la masa tratativelor, să ia deciziile cele mai bune și să se înțeleagă spre binele poporului român. Au fost destule certuri, mai mult sau mai puțin fondate, este o perioadă destul de grea și nu putem continua așa. Pe de altă parte, n-o spun că fac eu parte din echipa liberală, dar în clipa de față cu USR-ul chiar nu se poate face treabă!
– Al cui mai este patrimoniul fostei fabrici de zahăr, domnule primar?
– Tot lotul fostei fabrici de zahăr, de la Drăgănești-Olt – aproximativ 35 de hectare, este proprietate privată și aparține unei societăți comerciale. Ce planuri au ei acolo, e treaba lor…
– Ați reușit să deblocați atmosfera din cadrul aparatului propriu până în clipa de față? Mulți vă priveau cu spaimă…
– Este adevărat că a existat o reținere din partea unora, poate și din cauza faptului că uneori sunt mai direct și asta pentru că-mi place ca fiecare lucru să fie pus la locul lui. Una peste alta n-au fost probleme, oamenii au înțeles că mergem cu toții în aceeași direcție, fapt pentru care s-au conformat și astăzi lucrăm destul de bine în cadrul Primăriei din Drăgănești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.