« Îmi doresc ca PSD să ajungă la guvernare, așa cum este normal, dacă ținem cont de votul românilor, și cât mai mulți olteni să facă parte din aparatul guvernamental… »
Este unul dintre cei mai activi parlamentari trimiși de voința oltenilor în Camera Deputaților, urmare a alegerilor parlamentare din decembrie 2020. Membru al echipei PSD Olt, acolo unde este vicepreședinte, deputatul Forin Ionuț Barbu își face agenda parlamentară după nevoile și realitățile zilei. Știe că gradul de satisfacție al cetățenilor este dat de nivelul de trai și mai puțin după ceea ce înțeleg unii să definească politici publice, atunci când este vorba despre puterea care nu rezonează cu așteptările comunității. Un interviu bun de citit, adresat tuturor cititorilor, fără apartenență politică, despre România reală. Cu Florin Ionuț Barbu, deputat și vicepreședinte PSD Olt…
– PSD a câștigat alegerile parlamentare, dar guvernarea o fac alții. Cum se vede guvernarea din Opoziție?
– Din păcate, nu s-au respectat votul și dorința românilor, ci ambiția fără margini a președintelui Iohannis care și-a dorit, cu orice preț „guvernul meu”. Ce face acum „guvernul lui Iohannis” vedem cu toții. Dezastru și bătaie de joc față de români. Niciodată, în istoria ultimilor 30 de ani, România nu a avut un Guvern mai slab, un premier cu atâtea probleme de imagine, miniștri care nu au avut un loc de muncă până acum și care s-au trezit puși în fruntea unor ministere și instituții strategice, iar ei habar nu au ce trebuie să facă și primesc ordine din alte părți. Prețurile au crescut exagerat de mult, veniturile românilor au rămas la același nivel ca în timpul Guvernării PSD, iar sărăcia a cuprins România. Iar Guvernul PNL-USR îi servește pe români cu sfidare, aroganță, minciuni și iluzia că în „România este creștere economică și că românii o duc bine și sunt fericiți”. Un Guvern halucinant, de unde și de ce… cred că știm cu toții!
– Sunteți parlamentar la primul mandat. Care este proiectul legislativ de suflet care doriți să devină lege?
– Cred că, la această oră, în România este nevoie urgent, de un proiect pentru dezvoltarea unităților administrativ teritoriale, un program național, votat în Parlamentul României pentru ca fiecare localitate din România să aibă toate utilitățile – rețele de apă, canal și gaze. Numai așa putem dezvolta unitar toate comunitățile locale și le putem oferi românilor condiții decente de trai. Legiferând prioritizarea unor astfel de proiecte, nu vom mai vedea terenuri de sport în pantă, săli de sport nefuncționale sau puncte de informare turistică în localități unde nu vin turiștii. Iar o astfel de lege trebuie să fie respectată și continuată de toate guvernările. Un proiect național pentru dezvoltarea comunităților locale.
– Ce se află pe agenda deputatului de Olt, Florin Barbu pentru sesiunea de toamnă?
– Prioritară este depunerea moțiunii de cenzură și înlăturarea acestui Guvern toxic pentru România. Până atunci, nu putem vorbi de agende parlamentare, proiecte legislative sau programe care să susțină economia și să îi ajute pe români.
– Aveți o serie de întâlniri cu cetățenii în cadrul audiențelor. Ce vă spun, ce vă propun aceștia?
– La cabinetele mele parlamentare din orașele Piatra Olt și Balș, țin audiențe în fiecare săptămână, joi, respectiv vineri și cei mai mulți cetățeni vin cu aceleași probleme – pensiile prea mici și lipsa locurilor de muncă. Eu încerc să le ofer o speranță, dar este greu având în vedere situația politică și economică din România.
– Ca șef al ANIF ați fost promotorul unui proiect național privind irigațiile. Ce s-a întâmplat cu acest mare proiect?
– În timpul Guvernării PSD, am reușit ceea ce părea imposibil – reabilitarea sistemului de irigații din România. Atunci când am plecat eu de la conducerea ANIF, situația era următoarea: 56 de stații de irigații au fost refăcute și modernizate; 268 de pompe au fost instalate; 1.600 km de canale au fost umplute cu apă; 1,4 milioane de hectare erau irigate, în 2019 (în 2016 se irigau numai 300.000 de hectare); 229 milioane de lei a fost suma alocată în 2019 pentru refacerea infrastructurii de irigații, de aproximativ 6 ori mai mare decât în 2016. Până în 2024, ar trebui să refacem 88 de amenajări care acoperă 2 milioane de hectare și trebuia demarat un program pentru mărirea suprafețelor irigate de la 2 milioane de hectare la 3 milioane prin construirea de noi sisteme de irigații. Trebuiau continuate lucrările la Canalul Siret – Bărăgan, primii 50 de kilometri ca parte a programului „Apă în Câmpia Română”. Susținerea producătorilor agricoli pentru achiziționarea de instalații mobile de irigații, sisteme de transport apă pe canalele principale; În tot acest timp nu s-a mai făcut NIMIC. Irigațiile sunt un domeniu uitat de această Guvernare. În 2020, din cauza secetei, fermierii au fost despăgubiți cu 930 milioane lei, în timp ce în infrastructura de irigații s-au învestit numai 290 milioane lei, deși zeci de dosare cu proiectele de investiții zac pe masa ministrului Oros. Iar ministrul Ghinea a pierdut 4 miliarde de euro pentru continuarea reabilitării sistemului de irigații, bani care ar fi putut veni prin PNRR.
– Cum vi se par măsurile luate de guvernarea liberală în lupta cu pandemia?
– Care măsuri? Începe anul școlar și eu nu am auzit de un program de măsuri, nu am auzit vreun ministru sau pe domnul Cîțu să dea asigurări părinților că școala va începe în condiții de siguranță. Lor nu le pasă de copiii noștri, de sănătatea și educația lor.
– Vă tentează o funcție politică în aparatul guvernamental, dacă PSD ar fi la guvernare?
– Îmi doresc ca PSD să ajungă la guvernare, așa cum este normal, dacă ținem cont de votul românilor, și cât mai mulți olteni să facă parte din aparatul guvernamental și din instituțiile din subordinea ministerelor. Eu sunt deputat de Olt, ales de cetățeni să îi reprezint în Parlamentul României și fac asta cu multă responsabilitate.
– Cum vedeți anul agricol 2021? A fost unul cu care actuala guvernare se laudă. Sunt îndreptățiți să o facă?
– A fost un an agricol bun, dar asta nu înseamnă că fermierii nu au foarte multe probleme. Să nu uităm că programele de sprijin au fost blocate de Guvernul Cîțu, banii pentru despăgubiri au venit foarte greu, iar creșterile de prețuri au distrus multe afaceri mici.
– PSD ar susține legea primarilor în două tururi?
– Credeți că avem nevoie de cheltuieli în plus ca să organizăm alegerile locale în două tururi sau vrem să vedem și la conducerea municipiilor, orașelor și comunelor din România coaliții ale pierzătorilor formate din oportuniștii PNL și USR cărora numai de interesul și dezvoltarea comunităților nu le arde…