Interviu cu primarul comunei Nicolae Titulescu,
FLORIN GHEORGHE TIUTIU
Uneori, din cauza copacilor, mulți caută să vadă pădurea. O țară confiscată de comunicatorii din media centrală, care-și dau cu presupusul pe toate temele de interes național și internațional, uită să-și găsească adevăratele repere în zona resursei umane. Sunt oameni pe care-i recomandă, de pe pozițiile publice ocupate, faptele lor. Pe unii, mai mult ca pe cei care se dau drept salvatori de țară… Florin Gheorghe Tiutiu, primar la Nicolae Titulescu din 2004, președinte al Asociației Comunelor din România – Filiala Olt, este un model de reușită în administrația locală. În spatele acestor cuvinte stau faptele sale. Când venea primar la Titulescu se confrunta cu o localitate părăsită, iar proiectele devenite între timp certitudine nu erau nici măcar în cele mai frumoase visuri ale optimiștilor din localitate. Astăzi, comuna Nicolae Titulescu este în pas cu ce înseamnă proiectele publice care permit micșorarea, până la eliminarea totală, a blocajelor dintre sat și oraș. Și asta, pentru că primarul comunei a înțeles că această poziție publică reprezintă o obligație față de comunitate. Despre starea la zi, despre proiectele de mâine, dar și despre teme de interes național, un interviu bun de citit! Chiar și de cei care apelează prea des la „nu se poate!”
– Ce a însemnat anul 2019 în dezvoltarea comunei Nicolae Titulescu?
– 2019 a fost un an bun pentru administrația locală a comunei Nicolae Titulescu, un an în care am putut să atragem fonduri noi, să venim cu investiții majore în localitatea noastră, investiții de impact cum ar fi: asfaltarea drumurilor comunale, un proiect necesar care acoperă peste 90% din drumurile și ulițele comunei Nicolae Titulescu. Ar mai rămâne de asfaltat centura localității, 4,7 kilometri, dar îi asigur pe cetățenii acestei zone că ne vom ocupa și de această porțiune în viitorul apropiat. Mai departe, ar mai fi un proiect pe fonduri europene, dar și cu o finanțare proprie, axat pe modernizarea și construirea unor tribune și vestiare la stadionul comunei noastre, dar și proiectul rețelei de canalizare la care s-a lucrat intens, aflându-ne aproape de finalul lucrărilor, rămânând de pus la punct doar partea electrică ce constă într-un transformator la stația de epurare și ulterior montarea echipamentelor la cele 11 stații de pompare la rețeaua de canalizare, aflate pe raza localității noastre. Avem o comună cu mai multe dealuri și văi și este nevoie de aceste stații de pompare pentru un sistem cât mai bun și cât mai util localității noastre.
– Despre școala din localitate ce ne puteți spune?
– Vă pot spune că am demarat lucrările de modernizare și la Școala Gimnazială cu clasele I-VIII din comuna Nicolae Titulescu, o lucrare care se află într-un stadiu de lucru foarte avansat, cu promisiunea că în vara acestui an vom finaliza și acest proiect. Altfel, în cadrul primăriei mai avem o extindere din cauza faptului că până acum am amânat lucrările la această instituție care nu dispune de încălzire centrală, iar grupurile sanitare nu aveau apă curentă și tot ceea ce se cere astăzi, în România secolului XXI. Așadar, una peste alta, se poate spune că anul 2019 a fost un an destul de bun pentru comuna noastră.
«Le garantez cetățenilor din Nicolae Titulescu, sincer și transparent, așa cum sunt de fiecare dată, că în vara aceasta rețeaua de canalizare va fi gata»
– Când va fi dată în funcțiune rețeaua de canalizare din comuna Nicolae Titulescu?
– N-aș vrea să avansez un termen foarte apropiat, de una, două sau trei luni, dar vă garantez și le garantez cetățenilor din Nicolae Titulescu, sincer și transparent, așa cum sunt de fiecare dată, că în vara aceasta rețeaua de canalizare va fi gata…
– Am auzit vorbindu-se în zonă, domnule primar, despre investiții în rețeaua de gaz. S-a vorbit pe la Tufeni, prin Ghimpețeni… Dumneavoastră sunteți conectat la tema aceasta?
– Comuna Nicolae Titulescu, împreună cu Crîmpoia și Dobrotești, nu sunt doar conectate, dar se află într-un proiect mult mai avansat față de restul localităților din zona, și asta deoarece noi, de mai bine de un an și jumătate avem finalizat acest proiect care în clipa de față se află scos la licitație la Ministerul Energiei, într-un pachet total de numai cinci proiecte de genul acesta la nivel național. Momentan, din cauza unei legislații deficitare și a dezinteresului unor firme ce se ocupă cu distribuția gazelor naturale în zonă, din diferite motive, am așteptat acceptul și finanțarea proiectului dorit de cetățenii comunei noastre. Spre exemplu, am scos de două-trei ori la licitație, n-a existat niciun cumpărător, iar mai apoi proeictul a fost mutat în FDI (Fondul de Dezvoltare și Investiții) care la rându-i urmează să se transforme într-un program PNDL 3, nemaiputând continua decât pentru plata lucrărilor deja efectuate, urmând a se închide în viitorul apropiat. Din câte știu, nu existau surse de finanțare, totul se făcea pe bază de împrumut, un împrumut ce trebuie rambursat în timp de către administrațiile locale beneficiare… Vreau rețea de gaze naturale la Nicolae Titulescu, iar demersurile mele vor continua până la realizarea investiției!
– Ați participat, din partea ACoR-ului, la ultima ședință cu cei care conduc astăzi țara. Cum simțiți pulsul celor aflați la putere, în raport cu nevoile satului românesc de astăzi?
– Din păcate, pulsul este unul scăzut, iar asta deoarece Guvernul României de astăzi este unul demis prin moțiune, este unul interimar și nu poate să ia decizii în momente mai dificile și foarte grele. Prin urmare, la întâlnirea de care dumneavoastră ați amintit, din murmurul sălii care se auzea, ne puteam da seama că răspunsurile primite din partea anumitor miniștri nu erau cele dorite. Într-adevăr, s-a promis un nou PNDL, că se vor continua investițiile aflate în derulare, că se vor face și plățile așa cum s-a făcut, în trimestrul IV, că nu se va ține cont de culoarea politică, dar asta rămâne de văzut și sper că vom ajunge la un numitor comun. Că vor fi alegeri la termen, că vor fi alegeri anticipate, că se vor alege primarii dintr-un tur sau două, cam asta s-a discutat…
«Pentru acei primari care și-au făcut treaba și au dus la bun sfârșit proiectele avute în derulare, nu ar fi trebuit să conteze foarte mult din câte tururi vor fi alegerile din vara acestui an»
– Că tot ați adus în discuție? Cum e mai bine: cu un tur sau două?
– Din punctul meu de vedere, pentru acei primari care și-au făcut treaba și au dus la bun sfârșit proiectele avute în derulare, nu ar fi trebuit să conteze foarte mult din câte tururi vor fi alegerile din vara acestui an. Cu toate astea, consider că există un subiectivism și în ceea ce privește alegerea din două tururi de scrutin, dacă luăm în calcul faptul că un candidat care în primul tur obține 45%, poate fi învins în turul doi de un alt candidat care a obținut doar 20%, dar a beneficiat de unirea mai multor formațiuni politice. Asta n-ar fi corect, dar, totuși, se poate întâmpla. Părerile sunt împărțite, unii vor una, alții spun alta, dar mi se pare normal ca cel care obține mai multe voturi din primul tur să fie îndreptățit să reprezinte comunitatea ce l-a ales.
– Oare n-ar trebui ca PSD-ul să forțeze nota și mâna președintelui Klaus Iohannis, astfel încât să impună o majoritate parlamentară care să ducă la găsirea unui premier din partea Partidului Social Democrat?
– Nu vreau să vorbesc de forțarea mâinii, dar cred că majoritatea, într-o democrație normală, e cea care decide și cea care impune regula jocului. Spre exemplu, ce s-ar întâmpla dacă mâine ar câștiga o altă forță politică, de dreapta, iar peste un an de zile cei din opoziție, în speță PSD-ul, să ceară la rândul lor alegeri anticipate că nu le place de x sau y. Așadar, alegerile să fie odată la patru ani, iar atunci când mergem la vot să știm ce vrem, pe cine vrem și să o facem cu conștiința împăcată! Că majoritatea se face din mai multe alianțe, că există un singur partid câștigător, aceia să fie cei care decid soarta acestei țări.
– Aici, pe plan local, creșteți taxele și impozitele pentru anul în curs?
– Nu! Impozitele și taxele rămân aceleași, iar creșterea apare doar în ceea ce privește indicele de inflație, pentru că populația este oricum împovărată și nu dorim să-i afectăm cumva în sensul acesta. Altfel, este normal să se mai schimbe indicele pentru că și noi, la rândul nostru, avem mai multe cheltuieli, la energie, la combustibili, salarii și multe altele.
«Aș vrea să se rețină că programul PSD a fost destul de sănătos și a adus mult-așteptata plus-valoare în cadrul economiei din România»
– Cum a fost posibil ca un PSD, în 2016, aflat la 46%, să ajungă la alegerile europarlamentare și prezidențiale undeva sub jumătate?
– E clar că s-au făcut greșeli, poate au fost greșeli majore pe plan național, iar opoziția a speculat și chiar amplificat lucrul acesta, fapt pentru care, scorul a fost cel cunoscut de toată lumea. Poate că relele n-au fost atât de rele, poate că multe au fost invenții și rea-voință, dar, una peste alta, noi n-am știut să facem comunicarea așa cum ar fi trebuit și am pierdut încrederea românilor care ne-au fost de cele mai multe ori aproape. Așadar, n-am fost atenți, n-am avut o strategie bună, nu ne-am asumat și n-am avut curajul să spunem public de ce facem așa și nu așa, de ce este nevoie sau nu nevoie de una sau alta. Prin toate astea, ne-am fi putut menține, poate că nu la 46%, dar undeva aproape, la 36-38%, cum ar fi trebuit! Altfel, aș vrea să se rețină că programul PSD a fost destul de sănătos și a adus mult-așteptata plus-valoare în cadrul economiei din România. Și asta, cu toate că opoziția, la început, a ținut să dezinformeze populația, spunând că sunt doar niște cifre pe hârtie, care cu timpul s-au dovedit a fi realități. Sunt drumuri făcute, rețele de apă, de canal, școli și gaze naturale. Singura greșeală, din punctul meu de vedere, a fost lipsa de comunicare și poate un plan doi pentru autostrăzi, axat pe infrastructura mare, acolo unde, este adevărat, suntem în urma țărilor din Uniunea Europeană.
– Pe cine vedeți a fi un viitor președinte al PSD, un om care să reușească să strângă forța și încrederea oamenilor din țara asta?
– Este o întrebare foarte bună, dar în același timp destul de grea. Aș spune că în momentul ăsta nu e nevoie de un Mesia sau de o altă persoană care să facă minuni, ci doar de lucrul în echipă, prin unirea liderilor adevărați din toată țara, care să bată palma și astfel să facă ceea ce trebuie în România. S-a văzut destul de clar că în momentul în care am acordat voturile unei singure persoane n-a fost așa cum ne-am dorit, fapt pentru care astăzi este nevoie de o conducere colectivă care să readucă succesul Partidului Social Democrat în România…