Interviu cu IONEL VĂDUVA, primarul comunei CÎRLOGANI – județul Olt
Una dintre cele mai pitorești așezări din județul Olt, comuna Cîrlogani, situată la 22 de kilometri de drum-bun de Slatina, a regăsit, din anul 2012, odată cu venirea în funcția de primar a lui Ionel Văduva, drumul pierdut. Spre dezvoltare și spre modernizare. Astăzi, după aproape 8 ani de mandat, două succesive, primarul Cîrloganului este omul care arată că și aici se poate. Avem o serie de investiţii la care, înainte, puţini visau. Iar cadenţa proiectelor în derulare arată că se poate, că este loc şi de punerea în practică a altor proiecte, până acum doar deziderate în așteptare. O analiză pornită de la sursă, cu autorul faptelor bune din Cîrlogani, a devenit prilej de interviu pentru reporterul de serviciu…
– Ce a însemnat anul 2019 în dezvoltarea comunei Cîrlogani?
– Din punct de vedere administrativ, în anul 2019 am avut și am derulat numeroase proiecte cum ar fi cel de extindere canalizare și modernizare sistem de apă și apă uzată, prin măsura 7.2, un proiect pentru care sperăm să facem recepția finală în aproximativ două luni de zile. Mai departe, ne-am ocupat și de infrastructură, prin modernizarea mai multor străzi în comuna Cîrlogani și DC 19, pe AFIR, proiect pentru care de asemenea așteptăm să facem recepția finală în perioada următoare, mai având de pus la punct doar câteva retușuri…
– Școală, stradă, biserică. Puncte de reper într-o administrație locală care se dedică cetățeanului. Cum stăm la Cîrlogani?
– În urmă cu ceva timp, vă vorbeam despre un proiect de suflet, despre un proiect axat pe extinderea, reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale cu clasele I-VIII din Cîrlogani. Ei, bine, această lucrare a constat în schimbarea acoperișului, izolarea termică a clădirii, montarea grupurilor sanitare, dotări interioare, gard de împrejmuire, platformă betonată și multe altele. Tot la capitolul investiții trebuie să amintesc de gardul nou al cimitirului din Cîrlogani și de aleile betonate care se amenajează chiar în aceste zile. Aspectul zonei respective lăsa foarte mult de dorit, erau mulți mărăcini, porumbari, vegetație uscată… Și, dacă tot am deschis acest subiect, vreau să precizez că același lucru se va întâmpla și cu cimitirul de la Cepari, dar și cu cel din satul Beculești. E nevoie de aceste lucrări, suntem datori să facem asta și este, dacă veți, o formă de respect pentru înaintașii noștri. În altă ordine de idei, vă mai pot spune că am reușit să amenajăm o cale de acces spre biserica din Beculești, ar mai fi puțin de lucru, un șanț pereat și o alee de acces pe care oamenii să ajungă mai repede la slujbele de peste an. Și tot în anul 2019 am continuat cu cadastrarea sistematică la terenurilor extravilan, o problemă care ne-a durut foarte mult și pe care ne dorim s-o ducem la bun sfârșit. Este o lucrare amplă, este foarte mult de muncă, dar mergem mai departe și le facem pe fiecare, pas cu pas…
– Și când credeți că veți fi gata cu aplicarea legislației funciare?
– Sincer și deschis, așa cum am fost de fiecare dată, vă pot spune că mi-ar mai trebui un mandat ca să putem finaliza această lege de care ați amintit. Desigur, din anumite motive, mai mult sau mai puțin dorite, acest proiect poate fi terminat chiar și mai repede, dar ce trebuie să știe cetățenii din Cîrlogani este că noi muncim și nu ne lăsăm până când nu terminăm, cu succes, această etapă extrem de importantă pentru comunitatea noastră, pentru a lămuri odată pentru totdeauna situația proprietăților din localitate.
– Ulterior, credeți că va fi clar pentru fiecare, pentru mulți ani de acum încolo, unde își are bucățica de pământ și ce poate să facă cu ea?
– Sunt convins că atunci vor veni mulți dintre copiii care azi sunt plecați, vor ajunge la Primăria Cîrlogani, vor cere pe un stick coordonatele locului și vor ajunge acolo unde își au terenul moștenit de la bunicu, de la tăticu, de la mătușa sau de la unchiu… Așadar, lucru acesta ar putea fi un proiect de mare succes pentru noi, și nu puțini sunt cei care cunosc această situație, chiar și pe la Prefectura județului Olt, unde am primit înțelegere și sprijin.
– Cresc taxele și impozitele pe anul 2020, la Primăria Cîrlogani?
– În niciun caz! Taxele și impozitele rămân aceleași la Cîrlogani, noi nu am cerut nimic în plus, cu excepția inflației, conform codului fiscal. Așadar, Consiliul Local Cîrlogani a menținut și menține aceleași valori pentru taxele și impozitele pe anul 2020.
– Sunteți mulțumit de gradul de colectare al acestor taxe, aici, în comuna dumneavoastră? Sunt receptivi oamenii din Cîrlogani, domnule primar?
– Cei care au plătit de fiecare dată, o fac și acum, mulți se achită din timp, dar mai avem și cazuri de cetățeni întârziați cu plata, mai sunt și multe amenzi, iar procedura de încasare a lor este destul de complicată dacă luăm în calcul faptul că sunt persoane la care, dacă legea o cere, executarea silită nu se poate aplica din cauza faptului că nu au absolut nimic pe numele lor. Așadar, în afară de faptul că sunt înscriși la registrul agricol, că locuiesc la mama, la tata, la bunicul sau la bunica, la poziția respectivă nu este o succesiune făcută, proprietar fiind defunctul și nu cel care locuiește acolo mai departe. Ei știu asta, le convine, s-au învățat așa, noi suntem prinși la mijloc și nu putem să facem executarea silită. Din păcate nu reușim să aducem în bugetul local bani care se cuvin, de drept, comunității noastre.
– Când se va putea vorbi despre o rețea de drumuri complet asfaltate, aici, în comuna Cîrlogani?
– În momentul de față avem asfaltate peste 80% din drumurile comunei Cîrlogani. Pentru ceea ce a rămas avem un proiect în fază avansată, s-a făcut inclusiv licitația cu clauză suspensivă și există un câștigător pentru toate străzile, inclusiv pentru drumul ce face legătura cu Strejeștiul – DC 22. Așadar, proiectul este contractat, are o clauză suspensivă, iar atunci când vom avea finanțarea necesară vom da drumul lucrărilor. Momentan, ne aflăm în stadiul în care să putem da autorizația de construcție și ordinul de începere al lucrărilor în momentul în care vom putea obține finanțarea. Proiectul a fost depus pe Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI) un program care ulterior a fost blocat, dar se vorbește despre un viitor program PNDL 3, pe care viitorul guvern al României îl va pune în cel mai scurt timp în aplicare.
– Despre proiectul PNDL, de care tocmai ați amintit, ce ne puteți spune domnule primar?
– În ceea ce mă privește am fost mulțumit și l-am considerat foarte util pentru satul românesc. Spre exemplu, noi am avut două proiecte și în programul PNDL 2, cum ar fi: reabilitarea Școlii Gimnaziale cu clasele I-VIII din Cîrlogani și proiectul de canalizare din Cepari, Scorbura, Beculești și Bălșoara. Desigur, au mai fost investiții făcute prin AFIR și altele realizate cu fonduri de la bugetul local, despre care am amintit în deschiderea acestui interviu. Revenind la proiectul ultimelor străzi din comuna noastră și DC 22 care face legătura între comuna Cîrlogani și comuna Strejești, așteptăm să fie mutat din FDI în viitorul program PNDL 3.
– Care ar fi lungimea pe care trebuie să o faceți dumneavoastră, din acest DC 22, până la granița cu Strejeștiul?
– Este vorba de 2,5 kilometri, dar aici includem și un teren accidentat unde va fi nevoie de niște ziduri de sprijin, este o zonă cu probleme în care am avut și alunecări de teren, iar asta presupune o investiție destul de mare, este o lucrare costisitoare, dar avem speranța că ea va fi realizabilă. De altfel, proiectanții care au analizat situația, cei care au făcut lucrările de ridicări topo și studiile geodezice au luat în calcul toate aceste aspecte și și-au dat acordul în privința a tot ceea ce înseamnă punerea la punct a acestor probleme tehnice…
– Cât costă un metru cub de apă în comuna Cîrlogani, într-un pachet complet de apă și canalizare?
– 3,2 lei. Este un preț foarte bun pentru oameni, este un preț la limită, ce-i drept, și asta o spun luând în calcul faptul că abia reușim să ne plătim salariile și curentul electric pentru acest serviciu, dacă luăm în calcul și faptul că avem trei stații de epurare și încă șase stații de pompare. Cu toate astea, deși cele din urmă sunt mai multe, nu ele consumă cea mai mare energie electrică, ci stațiile de epurare. Lor li se mai adaugă trei puțuri care pompează apa, o duce către bazin, iar de acolo vine prin cădere gravitațională pe rețeaua de alimentare, către cetățenii din comuna noastră.
– Ce spuneți, domnule primar, este nevoie de alegeri anticipate?
– Personal, consider că nu este nevoie de aceste alegeri anticipate. Cred că ar trebui ca cei ce sunt acolo, în Parlamentul României, să-și ducă mandatele la bun-sfârșit iar la toamnă să se aleagă următorii parlamentari ai țării, fără aceste cheltuieli făcute inutil, mai devreme decât e cazul.
« Un alt proiect de suflet al primarului Ionel Văduva ar fi înființarea rețelei de gaze naturale în localitatea noastră »
– Care sunt punctele forte cu care veți merge în vară în campania electorală pentru un nou mandat de primar al comunei Cîrlogani? Aveți niște obiective bine stabilite pentru următorii patru ani?
– Am, cu siguranță, mai multe proiecte, dar și obiective bine stabilite pentru un nou mandat de primar al comunei Cîrlogani. Spre exemplu, un alt proiect de suflet al primarului Ionel Văduva ar fi înființarea rețelei de gaze naturale în localitatea noastră. Proiectul e pregătit, a mai fost depus prin anul 2015, a fost la licitație la Ministerul Economiei, dar nu am avut sursa de finanțare, fapt pentru care el a rămas în așteptare. Pe atunci era ceva mai greu, acum s-a schimbat și ordonanța, iar finanțarea poate fi făcută inclusiv prin Unitatea Administrativ-Teritorială (UAT), un lucru extraordinar de bun, și iau în calcul ca în sensul în care prin acel PNDL 3 nu se introduce și finanțarea de proiecte pentru gaze naturale, așa cum se spunea, să fac adunări generale cu cetățenii acestei comune în urma cărora, dacă aceștia sunt de acord, Primăria Cîrlogani să se poată împrumuta pentru a finanța acest proiect.
– Dar sunt cereri pentru rețeaua de gaze naturale? Sunt oameni interesați de lucrul acesta?
– Sunt foarte multe cereri, sunt cetățeni care așteaptă cu nerăbdare să demarăm și să finalizăm acest proiect, dar vom vedea ce putem face și când va putea fi implementat acest obiectiv atât de așteptat de oameni. Spre exemplu, cine intră în comuna Cîrlogani, poate observa cu ușurință numărul mare de case noi care s-au ridicat și se ridică de la un an la altul. Iar oamenii sunt îndreptățiți să aibă dreptul la confort.
– Și cum este posibil lucrul acesta, aici, la Cîrlogani, mai ales acum, în anul 2020, când satul românesc este din ce în ce mai gol?
– În primul rând, este vorba de munca și de ambiția oamenilor de la noi. S-au născut aici, au copilărit și au crescut aici… În al doilea rând, foarte mulți dintre ei, în momentul în care văd că vecinul și-a făcut o casă, a schimbat un acoperiș, și-a luat un tractor, vor să țină pasul și facă același lucru. Nu în ultimul rând, un rol important îl are și dezvoltarea treptată a comunei noastre. Mai exact, dacă omul beneficiază de o bună infrastructură și are condiții cât mai apropiate de cele de la oraș, este mulțumit și vine cu drag să locuiască în satul în care s-a născut.
– Ce alte obiective vă mai propuneți în viitorul apropiat?
– Pe lângă introducerea rețelei de gaze, mai avem un proiect la care am lucrat deja, am ajuns la studiul de fezabilitate și așteptăm să vedem ce finanțare vom obține pentru dalarea șanțurilor, podețe, trotuare și chiar piste de biciclete acolo unde carosabilul ne permite, pe stânga și pe dreapta drumului județean. Vorbim aici de o distanță de 8,5 kilometri pe fiecare parte, așadar 17 kilometri pentru modernizarea drumului respectiv. Așadar, proiecte avem și tot ce contează este să primim finanțarea necesară pentru implementarea lor. Pe de altă parte, un primar cu intenții bune are nevoie de timp pentru realizarea obiectivelor propuse, dar și de înțelegere din partea celor ce l-au ales.
– Ar fi mai bine ca mandatul primarului să fie, ca și în cazul președintelui, de cinci ani?
– Categoric, da! Iar asta nu o spun pentru că sunt eu primar și îmi doresc un an în plus, doar așa, ca să ocup această funcție. Numai că, spre exemplu, dacă în anul 2016 nu eram ales pentru un nou mandat, primarul care venea după mine finaliza toate aceste proiecte de care v-am amintit – modernizare drumuri, extindere rețea de apă și canal – iar cetățenii nu știau că meritul este în cea mai mare parte al meu și nu al celui care ar fi venit. Au fost astfel de cazuri, s-ar mai putea să fie, dar asta este, noi mergem mai departe și căutăm să facem tot ceea ce ne-am propus pentru modernizarea și binele comunei noastre.