Acasă Actualitate Compania de Apă Olt, proiect de amploare în judeţ

Compania de Apă Olt, proiect de amploare în judeţ

217

Miercuri, 26 noiembrie 2019, la sediul Companiei de Apă Olt, a avut loc conferinţa de presă, unde a fost prezentat cel mai amplu proiect de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt: „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Olt”.

Proiect de anvergură
Compania de Apa Olt are în implementare proiectul cu finanțare europeană nerambursabilă, cod SMIS 2014+ 113150. În cadrul acestui proiect consultantul S.C.EPTISA ROMANIA a finalizat Studiul de Fezabilitate aferent „Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă uzată din județul Olt în perioada 2014-2020”. Recent, Compania de Apă Olt a semnat, cu Ministerul Fondurilor Europene, contractul de finanțare nr. 279/19.11.2019, în valoare totală de 241.076.986 euro, din care contribuție nerambursabilă (85%), restul finanțării fiind asigurată de la bugetul național (13%) și bugetul local (2%).
Perioada de implementare a Proiectului este de 84 luni, din care 36 de luni PND, investițiile urmând a fi realizate prin 26 contracte de lucrări, 7 contracte de furnizare și 4 contracte de servicii.
„Valoarea contractului este de 241 de milioane de euro, mare parte din finanțare fiind asigurată de Uniunea Europeană- 86%. Restul sumei este plătită din bugetul de stat și o contribuție de 2% din partea autorităților locale. În urma HG 667, emisă recent, și CAO va avea o cotă de 6%, respectiv 14 milioane de euro. Acest proiect a început în urmă cu aproximativ trei ani. Noi tot lucrăm la el, sunt investiții așteptate, care vor avea loc în 25 de UAT-uri, incluzând toate cele 7 orașe beneficiare. Avem pregătit un prim calup de lucrări: asistența tehnică și managementul contractului și încă 5 contracte de lucrări: stațiile de tratare de la Slatina și Balș și încă trei contracte: Drăgănești-Dăneasa, Piatra-Olt- Găneasa și Vișina. Acestea vor intra primele în procedură de atribuire, urmând ca pe parcurs, până la finalul lunii decembrie, toate cele 25 de contracte urmând să fie în procedură de atribuire, iar în primăvară să avem șantierele deschise”, a spus Cătălin Uşurelu, directorul CAO.

25 de localităţi beneficiare
Acest proiect are ca scop continuarea dezvoltării infrastructurii de apă și apă uzată prin creșterea gradului de colectare și tratare a apelor uzate, respectiv prin creșterea gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației in 25 de UAT-uri (Slatina, Caracal, Balș, Corabia, Drăgănești-Olt, Dăneasa, Scornicești, Potcoava, Piatra-Olt, Găneasa, Gostavățu, Băbiciu, Scărișoara, Dobrosloveni, Fărcașele, Izbiceni, Giuvărăști, Tia-Mare, Rusănești, Șerbănești, Crîmpoia, Vișina, Bălteni, Perieți, Schitu).
Principalele rezultate așteptate sunt:
– pentru sistemul de alimentare cu apă: rețea de distribuție apă potabilă nouă (220,72 km), reabilitare rețea de distribuție apă potabilă (96,58 km), surse de apă noi (30 unități), surse de apă reabilitate (79 unități), aducțiune nouă (10,46 km), reabilitare aducțiune (53,25 km), stații tratare apă noi (şapte unități), reabilitare stații de tratare apă (şapte unități), rezervoare înmagazinare noi (nouă unități), reabilitare rezervoare înmagazinare (şase unități), stații de pompare apă noi (13 unități), reabilitare stații pompare (şase unități);
– pentru sistemul de canalizare: rețea canalizare nouă (259,08 km), reabilitare rețea canalizare (37,87 km), conducte refulare noi (64,41 km), stații de pompare apă uzată noi (156 unități), reabilitare stații de pompare apă uzată (10 unități), stații de epurare apă uzată care deservesc aglomerări cu peste 10.000 p.e. (trei unităţi), stații de epurare apă uzată care deservesc aglomerări sub 10.000 p.e. (7 unități), extinderea facilităților de depozitare nămol tratat și reabilitare infrastructură transfer apă uzată- SEAU Slatina( o unitate), sistem SCADA (o unitate).

În reşedinţa de judeţ, Slatina, vor fi reabilitați peste 26 de kilometri din rețeaua de apă, iar aceasta se va extinde cu 10 kilometri. De asemenea, stațiile de pompare Salcia și Nicolae Bălcescu vor fi echipate cu filtre rapide pentru reducerea amoniacului și potabilizarea apei. Rețeaua de canalizare din Slatina se va extinde cu peste 23 de kilometri. Vor mai fi reabilitate patru stații de pompare a apei uzate și vor fi construite alte 22 de noi stații de acest tip, iar lângă Stația de Epurare Slatina se va construi o platformă acoperită pentru depozitarea nămolului de 7.600 mp. Una dintre cele mai importante investiții pe fonduri europene este Stația de tratare a apei care va fi construită la Slatina, în valoare de 10 milioane de euro.

2 COMENTARII

  • Lucrările de la Balş:

   Sistemul de alimentare cu apa – Investitii:
   Reabilitare puturi existente – 5 buc
   Reabilitare statii de tratare – 2 buc;
   Reabilitare statii de pompare (SP1, SP2) – 2 buc;
   Reabilitare rezervor V = 300 mc(obiect component al STAP Balaura) – 1buc;
   Reabilitare rezervor 2500 mc (R1) – 1 buc;
   Reabilitare conducta aductiune (intre SP1 si rezervorul de inmagazinare R1)– 3,55 km;
   Reabilitare retea de distributie apa potabila-17,54 km;
   Extindere retea de distributie apa potabila-5,32 km;

   Sistemul de canalizare – Investitii:
   Extindere retele de canalizare (L=4,53 km);
   Reabilitare retele de canalizare existente (L=8,12 km);
   Construire statii de pompare ape uzate noi – 11 buc;
   Conducte de refulare noi – 1,87 km;
   Reabilitare statii de pompare ape uzate – 6 buc;
   Reabilitare si modernizare statie de epurare pe amplasamentul statiei de epurare existente – 1 buc;

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here