Interviu cu Clotilde Armand, candidat al Alianţei USR-PLUS la europarlamentare
„Mergem uniți la alegerile europarlamentare din 26 mai pentru că luptăm pentru o Românie europeană”
Clotilde-Maria-Brigitte Armand este un politician altfel. Modern, spontan şi foarte comunicativ. Este inginer cu studii la Massachussetts Institute of Technology și Ecole Centrale din Paris. Născută în Franţa, Clotilde Armand a ales să meargă pe calea inimii, a iubirii faţă de soţul român, şi să rămână în România. Vorbeşte o română cu un accent franţuzesc, plăcută la ascultare. Este consilier local la Sectorul 1 Bucureşti, însă nu se rezumă la a se implica doar în sectorul pe care îl reprezincă, ci se alătură şi proiectelor naţionale.
Am ales să facem un interviu altfel cu un om şi politican altfel şi să aflăm „Până când?” unele lucruri, care au creat nelinişte naţională, vor mai persista.
– Până unde vor merge cu subjugarea justiţiei?
– Depinde de reacția noastră și de poziția partenerilor europeni. Va fi o dublă presiune care va împiedica o escaladare de durată. România este un stat european care a semnat un tratat de aderare, iar nerespectarea unor angajamente în materie de justiție poate declanșa sancțiuni. Izolarea de Bruxelles va stârni adversitate într-o țară în care majoritatea populației e convinsă că Europa merge într-o direcție bună, în timp ce România nu.
– Până unde va accepta Uniunea Europeană mofturile și incapacitățile guvernului de la București?
– Nu e vorba de cât acceptă Uniunea Europeană. E vorba de noi, de interesele noastre. Guvernul de la București duce o politică anti-europeană, care este de fapt anti-românească. În fața instanțelor europene, executivul condus de Viorica Dăncilă și-a pierdut orice credibilitate. Interesele românilor sunt prost apărate pentru că energia acestui guvern se concentrează pe justificarea manevrelor în domeniul justiției.
– Până unde va avea răbdare Strada cu o tagmă de conducători, care, atunci când merg pe stradă, au nevoie de gărzi de corp?
– Din punctul meu de vedere, epoca oamenilor politici care fac parte dintr-un clan se apropie de sfârșit. Toți cei care nu admit drept normală o asemenea situație ar trebui să se manifeste la vot. Trebuie să avem răbdarea și implicarea să creăm un alt fel de politică. Sunt convinsă că românii pot să ducă la capăt revoluția din `89 și să construiască o democrație vie cu un sistem politic benefic cetățenilor.
– Până unde oamenii de stânga din România vor accepta să fie reprezentați de un partid care e pe cale să trădeze și idealurile fostului Partid Comunist Român?
– Am repetat mereu că PSD nu este un partid social-democrat. PSD nu apără o ideologie bazată pe valori. Avantajele individuale sunt singurul punct de interes pentru liderii săi.
– Până unde va funcționa, în dezavantajul fiecărui cetățean, divizarea actuală a dreptei din România?
– Uniunea Salvați România a dat, cred, un semnal clar că susține coalizarea forțelor favorabile schimbării. Alianța 2020 USR PLUS s-a născut din această dorință de a transmite societății mesajul că avem obiective comune, iar aceste obiective sunt atât de importante încât nu le putem apăra decât împreună. Mergem uniți la alegerile europarlamentare din 26 mai pentru că luptăm pentru o Românie europeană.
– Până unde politicile publice în domeniul economic vor fi făcute de oameni care nu au gestionat o masă de verdețuri într-o piață de cartier?
– Sunt convinsă că oamenii competenți din România, care și-au construit cariere profesionale solide, se vor implica în viața politică. Nu e normal să lăsăm soarta noastră și a copiilor noștri pe mâna unor persoane care au intrat în politică pentru că nu și-ar fi găsit de lucru în altă parte.
– Până unde va fi sfidată inteligența nativă a poporului român, atunci când încapacitatea guvernului de a produce liniște și bunăstare are explicații de naturi halucinante (vinovății îndreptate spre George Soros, spre corporații, spre UE etc)?
– Oamenii suferă de dezinformare, canalele alternative de știri sunt foarte reduse. E neașteptat să spun că în era informației ne bazăm pe un mod de comunicare direct între membrii unei familii, între tinerii mai bine informați și părinții lor, între cei plecați în străinătate care se lovesc de alte realități și cei de acasă din locuri mai izolate.
– Până unde este dispusă să meargă Alianța USR-PLUS pentru a le reda românilor încrederea în politică și în instituțiile statului?
– Am pornit pe acest drum cu convingerea că vom reuși să schimbăm modul de a face politică în România. În opoziție, acțiunile noastre sunt limitate. Trebuie să pornim cu un nou tip de guvernare atât la nivel național, cât și la nivel local. Pentru mine, adevărata schimbare sistemică se va întâmpla când vom gestiona în mod compentent la acest nivel local, apropiat de cetățeni, atunci când vom putea aplica soluțiile noastre la cerințele comunităților din fiecare comună și oraș.
– Până unde va continua exodul românilor spre Europa occidentală, unul care seamănă cu exodul populației civile din Siria?
– Atâta timp cât nu vom crea condiții pentru dezvoltarea României, emigrația economică va continua. Vor fi necesari câțiva ani pentru a relansa mecanismele de dezvoltare. Ce putem face mult mai rapid este să dăm din nou curaj românilor că schimbarea este posibilă. Mulți dintre ei emigrează pentru că s-au săturat de birocrație, de corupție, de funcționarea proastă a serviciilor publice. Sunt reforme posibile dacă ieșim din paralizia politică actuală.
– Până unde dumneavoastră, distinsă doamnă, veți merge cu acest consum enorm de energie pe care îl faceți pentru o națiune care, de obicei, uită să fie recunoscătoare celor care dau și nu asteaptă să primească nimic la schimb?
– Cred că este datoria mea să întorc comunității în care trăiesc împreună cu familia cel puțin tot atâta energie cât am primit. Și am primit mult, foarte mult…