Interviu cu VIOREL VLADU, viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Fărcașele, județul Olt
Urmare a decesului primarului ales al comunei Fărcașele, Marin Tudor, atribuțiile acestuia au fost preluate de viceprimarul localității, Viorel Vladu. Se întâmpla asta la sfârșitul lui iunie 2018, când titularul funcției pierdea bătălia cu o boală necruțătoare…
Bun cunoscător al realității din Fărcașele, conectat la ceea ce se întâmplă în comuna sa, profesorul Viorel Vladu a inițiat, în scurta perioadă de când îndeplinește funcția de primar, o seamă de proiecte, menite să aducă Fărcașele în rândul comunităților dezvoltate din județul Olt. Momentan, potrivit spuselor sale, nu se gândește la o candidatură pentru funcția de primar. Știe că așteptările oamenilor sunt îndreptățite, iar cele făcute până acum nu răspund, în totoalitate, agendei publice.
– Ați preluat atribuțiile de primar în urma trecerii în neființă a fostului edil, Marin Tudor. De unde ați plecat și ce ați putut să faceți din punct de vedere administrativ?
– Din păcate, proiectele pe care le-am preluat nu erau foarte multe și pe undeva este de înțeles lucrul acesta, ținând cont de problemele pe care le-a avut fostul nostru primar. Multe dintre ele erau în faza de început, la stadiul de studii de fezabilitate și nu au fost duse până la capăt. Chiar și așa, am încercat să facem o trecere cât mai ușoară și am reușit să dăm de urma unor proiecte de care ne-am ocupat și ne ocupăm în continuare…
– Despre ce proiecte este vorba, domnule Vladu?
– Un prim proiect este legat de asfaltarea a trei străzi din comuna Fărcașele, strada Traian, strada Decebal și strada Eminescu. Lungimea este de aproximativ șase kilometri, dintre care un drum paralel cu cel județean, pe cinci kilometri, cu finanțare aprobată și semnată, aflat în procedura de licitație și achiziție în SEAP, procedură încheiată la începutul acestei săptămâni.
– Ne puteți spune și o data la care se vor efectua lucrările?
– Nu vreau să fac promisiuni, dar din câte am discutat cu firma de consultanță, cel mai sigur în anul 2019 se vor executa și aceste lucrări. Personal, aș vrea și mai repede lucrul acesta, dar nu mă pot pronunța în acest sens pentru că depindem foarte mult și de starea vremii. Un astfel de proiect trebuie tratat cu toată seriozitatea, iar pentru a obține indicatori mari pe calitate avem nevoie și de condiții meteo prielnice.
– Sursa de finanțare de unde este?
– Finanțarea se face din fondurile MDRAP-ului, printr-o măsură ce ține de îmbunătățirea vieții în mediul rural. Desigur, sunt și alte măsuri și submăsuri, iar noi trebuie să profităm la maxim de orice oportunitate ivită. Deocamdată, avem acest proiect, dar vă spun că nu ne vom opri aici.
– Alte proiecte? Ce ne puteți spune?
– Vă mai pot spune că avem studii făcute și pentru restul străzilor din Fărcașele, urmând să luăm legătura cu o altă firmă de consultanță pentru ca, mai apoi, să depunem proiectele necesare. Ce-i drept, noi colaborăm cu anumite firme, dar sunt foarte ocupate în această perioadă și acțiunile se derulează ceva mai greu. Ne interesăm, culegem informații din mai multe părți și sperăm să găsim omul potrivit care să ne ofere garanția lucrului bine făcut.
– Alimentarea cu apă în ce fază se află la Fărcașele?
– Este prinsă într-un master-plan, într-un proiect comun cu vecinii din comuna Dobrosloveni, satul Reșca. Avansăm și suntem convinși că proiectul va merge în sensul dorit de toată lumea, astfel încât să putem obține cele mai bune rezultate.
– Prin Grupul de Acțiune Locală din zonă ce se poate face?
– Prin GAL avem un proiect pentru un teren de sport la Școala Hotărani, o școală amplasată într-o zonă în care comunitatea este ceva mai săracă, o zonă în care nu s-au făcut prea multe investiții. E drept că, din păcate, lucrurile n-au mers așa cum trebuie în ceea ce privește înțelegerea cu cei de la Ministerul Învățământului, acolo unde deși am depus personal dosarul și am fost asigurat că totul este în regulă, după zece zile, deși așteptam avizul respectiv, ei ne-au trimis o notificare conform căreia ne mai trebuie și alte documente depuse la dosar. Le-am spus că rezolvăm și această problemă, dar vrem să știm când primim avizul, iar răspunsul lor a fost că trebuie să așteptăm încă treizeci de zile, dată la care expira perioada de deschidere a sesiunii. Până la urmă m-a ajutat cineva de acolo din minister, fiindu-mi cerut un proces-verbal de predare-primire a bazei materiale între școală și primărie, din urmă cu aproximativ 15 ani. Exces de zel sau prea multă birocrație, fie una, fie alta, ambele dăunează comunităților locale. Mă implic în problemele locale pentru că-mi pasă și mă interesează cum va arăta, peste ani, comuna Fărcașele.
– Sunt pregătite școlile pentru iarna ce stă să-nceapă?
– Fiind la bază cadru didactic, am venit din mediul respectiv și vă asigur că știu foarte bine ce trebuie și care sunt etapele necesare pentru o bună organizare. Așadar, știu problemele cu care se confruntă școlile noastre…
– Și care ar fi aceste probleme, spuse din locul pe care vă aflați astăzi?
– În primul rând, este vorba despre confortul copiilor noștri. De aceea, în scurta perioadă în care mă aflu în această postură, am încercat să facem ceea ce trebuie, cu toate că bugetul era prins pentru alte investiții, o parte dintre ele considerate a fi inutile. Spre exemplu, vreo șase miliarde din bugetul local erau alocate unei investiții pentru consolidarea unui mal la cimitir. Vorbim de mai bine de jumătate din buget, ceea ce nu mi se pare a fi normal. Până la urmă, în ultimii ani noi am tot sprijinit biserica, s-au făcut garduri, s-a făcut ordine și multe altele… Prin urmare, am făcut niște rectificări bugetare, iar banii au mers către școli. Mai exact, am izolat două școli mari, la o grădiniță i-am schimbat acoperișul, iar la alta s-a făcut o magazie de lemne. Sunt lucruri bune făcute într-un timp scurt, dar pentru mine sunt lucruri absolut normale făcute pentru copiii noștri și pentru desfășurarea cursurilor în cele mai bune condiții. Pentru perioada sezonului rece ne-am propus să găsim spații în interior pentru toalete, astfel încât să evităm expunerea copiilor în frigul și gerul ce vor veni.
– Căldura în școli se asigură cu sobe sau cu centrale termice?
– În comuna Fărcașele avem trei școli și trei grădinițe, dar ca spații avem cinci clădiri, una din ele fiind corp comun: grădiniță-școală, la Hotărani. Mai departe, din cele cinci spații trei sunt dotate cu centrale termice, urmândă să facem același lucru și cu celelalte două, plus grupurile sanitare în interior, despre care tocmai am amintit. E drept că toaletele existente sunt funcționale, dar trebuie să facem un pas în față și astfel să asigurăm condițiile cele mai bune pentru copiii noștri.
– Aveți combustibilul asigurat?
– Pentru a evita problemele, ne-am asigurat din timp și ne-am aprovizionat cu toate cele necesare. Prin urmare, am cumpărat încă din luna iunie boxpaleți cu lemne, au fost la prețuri convenabile, iar asta ne asigură liniștea în perioada sezonului rece. Mai departe, avem și utilaje pentru iarnă, iar costurile pentru o deszăpezire ajung undeva la prețul unei tone de motorină pe an…
– Despre rețeaua de canalizare ce ne puteți spune, domnule primar? Sunt perspective pe termen mediu?
– Am avut recent o discuție cu primarul comunei Dobrosloveni și vă pot spune că sunt perspective destul de bune. Ei s-au mișcat mai repede, asta și datorită faptului că o parte a investiției la ei este realizată, în vreme ce noi suntem doar asociați la ADI Oltul, prin Compania de Apă Olt. Ne așteptăm rândul și, din câte am înțeles, lucrările pentru apă și canalizare vor începe anul viitor, prin acest master-plan. Așadar, sunt multe lucruri de pus la punct, dar ne ocupăm de toate acestea și vom merge cu ele până la capăt, așa cum am procedat și în cazul proiectului cu drumurile despre care nu mai știam în ce stadiu este.
– Cum acționați pentru menținerea curățeniei în comuna dumneavoastră?
– Curățenia a fost și a rămas una dintre principalele probleme din multe localități ale județului Olt. În ceea ce ne privește, facem tot ce putem pentru a proteja mediul și pentru a menține astfel un clipat cât de cât plăcut în comuna noastră, cu toate că mai sunt foarte multe de pus la punct la acest capitol. E drept că avem destui oameni ce beneficiază de ajutorul social și este normal să-i punem la muncă ori de câte ori este cazul. În plus, mai avem și utilaje pe care le folosim, un buldo-excavator, un tractor, o remorcă, făcându-ne treaba în limita posibilităților avute. Din păcate, ne lovim și de mentalitate, și nu numai. Oamenii produc mult gunoi, greu degradabil, iar așa ceva se vede.
– Mai departe, despre luminatul public ce ne puteți spune? Face față în toată comuna?
– În ceea ce privește iluminatul public, investiția a fost finalizată în această primăvară, iar astăzi, la sfârșit de octombrie 2018 vă pot spune că în comuna Fărcașele avem leduri puse din stâlp în stâlp. Costurile sunt ceva mai mici, cu toate că și așa tot ajungem undeva la aproximativ trei mii de lei pe lună, ceea ce nu este deloc puțin. E drept că s-au mai adăugat 20 de lei pe an la impozit, dar în cele din urmă oamenii au înțeles și necesitatea acestui proiect, deși inițial au fost și păreri critice.
– Pentru că tot ați amintit de impozite și taxe… Cum, stați cu colectarea banilor?
– Față de anii trecuți stăm mult mai bine, iar lucrul acesta mă bucură foarte mult. Așadar, banii se strâng, iar gradul de colectare al impozitelor și taxelor din comuna Fărcașele a crescut.
– Cadastru?
– Avem și aici un contract încheiat, lucrările încă nu au început, asta și din cauza faptului că firmele sunt foarte, foarte aglomerate. Noi am luat legătura cu dânșii, le-am dus o serie de documente și așteptăm demararea lucrărilor.
– Ocuparea forței de muncă active din localitate, o problemă și în Fărcașele?
– Din comuna Fărcașele sunt peste o mie de cetățeni plecați în străinătate. Pe de o parte este greu pentru familiile rămase acasă, pe de altă parte este un avantaj, dacă îi putem spune așa, pentru că se întorc bani în localitate și se mai construiesc diverse lucruri: un gard, o casă… A devenit un obicei ca oamenii să plece la activități sezoniere, în țările din vestul Europei. A fost greu la început, când intermediari neserioși i-au păcălit pe oameni. Treptat, aceștia și-au făcut legături directe la fața locului, iar astăzi merg la sigur și câștigurile lor nu mai sunt comisionate de tot felul de neaveniți.