Acasă Interviu «Eu nu vreau vorbe gratuite, ci îmi propun ca faptele noastre să...

«Eu nu vreau vorbe gratuite, ci îmi propun ca faptele noastre să spună dacă administrația comunei Slătioara își face datoria!»

911
Interviu cu SAVU UNGUREANU, primarul comunei SLĂTIOARA, județul Olt
        Slătioara și-a depășit de multă vreme statutul care definește în dicționarul limbii române substantivul „comună”. Se încadrează cu greu în definiția generală. Și asta pentru că aici, pe malul drept al Oltului, la o aruncătură de băț de Slatina, se dezvoltă o așezare, greu de spus de tip urban, dar una cosmopolită, unde oamenii, deși trăiesc la curte, au, în mare parte, beneficiile civizației urbane: apă, canalizare, gaze naturale, drumuri asfaltate, șanțuri așa cum trebuie să fie…
Expansiunea continuă a acestei comune, unde se construiește în fiecare vară, pe pământuri care au preț, din ce în ce mai mare, este în administrarea primarului Savu Ungureanu. Om al locului, venit pe un vot majoritar de încredere, în urma alegerilor locale din 2016.
Înțelege misiunea și pretențiile. Știe că nu e un moft al administrației, ci o îndatorire producerea de bunăstare pentru membrii comunității, din ce în ce mai mare. Slătioara, într-un interviu sub forma unui raport de activitate. Toate plecate de la o discuție liberă între reporterul de serviciu și edilul localității…

– Care au fost principalele investiții asumate și derulate în anul 2017, în comuna Slătioara?
– În primul rând, în anul 2017 s-au făcut mai multe proiecte axate pe extinderea rețelelor de canalizare și apă, având totodată și o stație de epurare nouă, extrem de necesară localității noastre. De asemenea, mai avem și un proiect pe GAL, dotarea ISU cu boldoexcavator, plus finanțare obținută pentru reabilitarea vechiului cămin cultural…
– Mai exact, ce presupune reabilitarea căminului cultural din Slătioara?
– Ne dorim o renovare completă, care să cuprindă anvelopare, schimbare de acoperiș, dotare interioară, cu scaune, mese, grupuri sanitare și toată aparatura necesară, astfel încât acolo să se poată organiza diverse evenimente, inclusiv nunți sau botezuri pentru cetățenii comunei noastre.
– Ce veste le dați celor ce-și cumpără locuri de casă, la ieșire din Slătioara, spre Criva? Când va avea loc extinderea rețelei de apă, canalizare și gază și în zona respectivă?
– Este exact ceea ce vă spunem, iar acest proiect de extindere a rețelei de apă și canalizare a fost făcut mai mult pentru cetățenii respectivi, dorindu-ne să le oferim și lor aceleași condiții de care se bucură majoritatea cetățenilor din comuna Slătioara. Interesul nostru este să ne extindem și să tragem cât mai mulți oameni în zona noastră, fapt pentru care ne-am propus să ne axăm, exclusiv, pe aceste proiecte. Mai mult, în anul 2019 ne dorim și o extindere a rețelei de gaz, iar mai apoi, până în anul 2020- maxim 2021, să fie încheiată și etapa de asfaltare a zonei respective. Așa cum am spus, sunt tot cetățeni ai comunei noastre și merită să beneficieze de aceleași condiții…

«La Slătioara nu au crescut taxele și sperăm să nici nu fie cazul să facem lucrul acesta în viitorul apropiat»

– Au crescut impozitele și taxele locale în Slătioara, începând cu anul 2018?
– Nu! La Slătioara nu au crescut taxele și sperăm să nici nu fie cazul să facem lucrul acesta în viitorul apropiat. Important este ca cetățenii să fie receptivi și să-și plătească la timp obligațiile care le revin!
– Faceți față cu resursele proprii de care dispuneți în clipa de față?
– Sunt sincer și nu îmi place să mă plâng. Avem un buget bun, se poate și mai bine, dar în momentul de față facem față cu ceea ceea ce colectăm. Ce va fi, rămâne de văzut, dar am încredere că și de acum încolo vom reuși să ne gospodărim așa cum trebuie…
– Care sunt investițiile pe care vi le propuneți prin PNDL, în perioada următoare?
– Așteptăm să vedem dacă ne vom putea încadra prin PNDL 3 la extinderea, anveloparea și dotarea Primăriei Slătioara. A mai fost depus un proiect, prin PNDL 2, dar nu a fost aprobat pentru că momentan nu au fost alocate sursele necesare pentru lucrul acesta. Totuși, eu sper ca în cele din urmă să fie posibilă și această investiție.
– În ceea ce privește asfaltul… pe unde ar mai fi de pus în comuna Slătioara?
– Prin Ministerul Dezvoltării avem prinși 4,9 kilometri de asflat, cea mai mare suprafață fiind pe Salcia, având în vedere faptul că acolo lucrurile s-au mișcat ceva mai greu în decursul timpului. În plus, tot acolo avem și un proiect pentru inființarea unei conducte noi de gaz, iar lucrul acesta mă încântă foarte mult.

«Oamenilor din Slătioara le cer răbdare și îi asigur că, pas cu pas, vom duce la bun-sfârșit toate proiectele asumate!»

– Care este termenul asumat pentru ca cei din Salcia să poată beneficia de gaze?
– Momentan până când nu avem toate aprobările de la Ministerul Industriei, nu aș vrea să avansăm o dată exactă privind implementarea acestui proiect. În clipa de față avem avizul ANRE la DistriGaz, urmând ca dumnealor să mai facă un studiu de impact, în vederea acordării unui alt aviz pe care să-l înaintăm la Ministerul Industriilor. Oricum ar fi, eu sper ca lucrările să înceapă până la finele acestui an, iar mai apoi vom spune și data exactă de finalizare a lucrărilor. Dar, așa cum le-am spus și oamenilor, nu vreau să mai spun nimic până când nu începem treaba. Eu nu vreau vorbe gratuite, ci îmi propun ca faptele noastre să spună dacă administrația comunei Slătioara își face datoria! Oamenilor din Slătioara le cer răbdare și îi asigur că, pas cu pas, vom duce la bun-sfârșit toate proiectele asumate!
– Care este atmosfera din cadrul Consiliului Local Slătioara, acum, la sfârșitul lunii aprilie 2018? E liniște, aici, la dumneavoastră?
– Nu pot să mă plâng. În prezent avem un consiliu local format din cinci reprezentanți PNL, unul de la PSD, doi de la ALDE și trei de la UNPR. Sunt consilieri buni, își dau interesul și vă pot spune că ne înțelegem foarte bine, înțelegând că prin ceartă nu putem să facem nimic bun pentru dezvoltarea comunei noastre.
– E scumpă apa la Slătioara, domnule primar?
– Având în vedere că aparținem de Compania de Apă Olt, am avut o întâlnire la Consiliul Județean în care ni s-a comunicat că prețul pentru apă și canalizare va fi același peste tot, indiferent de localitate, fie că vorbim de Slatina, Slătioara sau altă zonă… E mai bine așa, cei de la CAO au și utilajele necesare și lucrul acesta, spun eu, avantajează pe toată lumea.
– Care mai este situația școlilor de aici, având în vedere că orașul este foarte aproape de dumneavoastră și majoritatea slătiorenilor alege Slatina ca loc de educație pentru cei mici?
– Într-adevăr, din acest punct de vedere avem o problemă, cei mai mulți elevi se duc la oraș, dar este de înțeles lucrul acesta și este dreptul lor să ia această decizie. Personal mă implic atât cât pot, îmi doresc foarte mult ca micuții să învețe carte aici, avem și profesori foarte buni, dar… este greu să îi convingem. Mai mult chiar, le-am oferit cele mai bune condiții, avem grupuri sanitare moderne, s-au schimbat ușile, avem și o mini sală de sport, urmând să mai schimbăm centrala și să intervenim la garduri.
– Centrala de la școală este pe gaze, sau pe lemne?
– Am ales varianta unei centrale pe lemne, pentru că, oricât de utile ar fi gazele, costurile lunare sunt mult mai mari. Spre exemplu, având o centrală cu gazeificare bună, nu cheltuim mai mult de 30 de mii de lei pe lună (n.n. 300 milioane lei vechi), iar o centrală pe gaze, la volumul care trebuie încălzit, ar depăși suma de 10 mii de lei pe lună (n.n. 100 milioane lei vechi). Așadar, trebuie luat în seamă lucrul acesta, astfel încât să fie aleasă varianta cea mai bună pentru ruduceri semnificative.

«Străzile care sunt prinse acum în proiecte, cele din vatra satului, și cele care s-au făcut ulterior, vor fi, cu siguranță, puse la punct până la finele anului 2020»

– Sunt perspective ca până la finele anului 2020, comuna Slătioara să nu mai aibă ulițe neasfaltate?
– Străzile care sunt prinse acum în proiecte, cele din vatra satului, și cele care s-au făcut ulterior, vor fi, cu siguranță, puse la punct până la finele anului 2020. Pe de altă parte, trebuie avut în vedere că această comună este într-o continuă dezvoltare, că mai apar gospodării, iar lucrul acesta înseamnă și ulițe noi pe care este mai greu să le faci în perioada amintită…
– A fost greu să vă gândiți și să acționați în vederea reamenajării drumului ce duce pe malul Oltului, ca un dig plin de gropi pe care era foarte greu să-l traversezi?
– Nu a fost greu deloc, asta și datorită faptului că oamenii îmi cereau din ce în ce mai des să rezolvăm această problemă. Prin urmare, s-a făcut o reparație de aproximativ 500 de metri, dar avem promisiuni că până în ziua în care vor demara lucrările de reparare a Podului Olt, va fi pusă la punct toată porțiunea drumului respectiv. Este obligatoriu și foarte necesar să se realizeze lucrul acesta!
– Crește numărul autorizațiilor de constuire, de la an la an, la Slătioara?
– Avem o comună apropiată de oraș, ne dezvoltăm de la un an la altul și este normal să avem o creștere semnificativă a numărului de autorizații de construire. Mai exact, zilnic primim astfel de cereri, ceea ce, pe mine, personal, mă bucură foarte-foarte mult.
– Cât costă astăzi un metru pătrat de pământ, în intravilan, în comuna dumneavoastră?
– În primul rând, trebuie reținut faptul că prețurile despre care ați întrebat diferă de la o zonă la alta. Spre exemplu, într-o zonă de centru a orașului e mai scump, la periferie este mai ieftin… Este normal să fie așa, iar lumea înțelege lucrul acesta.
– Se poate face aici un ansamblu de copii care să ducă mai departe obiceiurile și tradițiile satului?
– Așa cum v-am mai spus, fiind orașul aproape și neavând prea mulți copii la școală, este foarte greu să putem face lucrul acesta. Au mai fost discuții, ne gândim și analizăm orice variantă, dar atracția orașului nu ne dă voie să facem mai mult…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.