„Primarul Iulian Bărăscu și membrii echipei sale au obiceiul să investească bani, muncă și timp, doar în rezolvarea problemelor indicate de cetățenii comunei Poboru!”
Interviu cu IULIAN BĂRĂSCU, primarul comunei POBORU, județul OLT
Peste câteva luni, Iulian Bărăscu împlinește vârsta majoratului în meseria de primar al comunei Poboru. Găsea, în urmă cu ani, o localitate scufundată în noroaie, lipsită de atractivitate, dar și de apă potabilă. Oamenii locului ar fi servit mai iute, un trecător, cu un pahar cu țuică, în locul unui pahar cu apă…
Anii au trecut, agenda primarului Bărăscu a cuprins în fiecare an un plan de activitate și o țintă de atins. Ușor, ușor, multe au fost îndeplinite, iar altele sunt proiecte în curs de derulare. Pentru Poboru, așa cum chiar edilul spune, a făcut acele investiții pe care le-au vrut oamenii, și nu acele obiective asumate pe persoană fizică.
Tot aici se desfășoară, în prima duminică a lunii august, sărbătoarea regăsirii, destinată celor din comună, dar și fiilor rătăcitori ai satului. Din agenda primarului Iulian Bărăscu, într-o discuție liberă, a reieșit interviul care urmează…
– Ce a însemnat anul 2017, în dezvoltarea comunei Poboru?
– În ceea ce ne privește, putem spune că am încheiat anul 2017 bine, cu toate că, întotdeauna, e loc de mai bine. Pe de altă parte, reușitele noastre pot fi puse și pe seama faptului că noi, la Poboru, am fost întotdeauna oameni chibzuiți, gospodari, atenți la distribuirea sumelor pe care le-am avut. Aici avem o echipă foarte bună, iar fiecare are un rol bine conturat în cadrul primăriei noastre.
– Cum stați cu rețeaua de drumuri și care sunt perspectivele pentru a o face mult mai bună, astfel încât toată lumea să fie mulțumită?
– Și în acest caz, cu bucurie vă spun că pentru tot ceea ce ține de Consiliul Local Poboru – ulițe și drumuri comunale, am încheiat, la sfârșitul lunii decembrie 2017 un contract cu Ministerul Dezvoltării, prin PNDL 2, ocazie cu care țin să îi mulțumesc public domnului președinte Paul Stănescu, ministrul pe care noi, cei din județul Olt, îl avem la București. Desigur, domnia-sa a fost persoana care a pus semnătura necesară pe contract, dar pentru lucrul acesta trebuie felicitată întreaga echipă, toți cei care au contribuit la realizarea proiectului, în frunte cu firma de proiectare. Este vorba de modernizarea a încă 7 kilometri de drum comunal, iar cu această ocazie finalizăm lucrările în toată comuna. Asta și datorită faptului că în toamna anului trecut am finalizat un alt proiect de betonare drumuri – 8,5 kilometri, fiind nevoiți să alegem această soluție și din cauza faptului că în comuna Poboru avem PETROM-ul care își desfășoară activitatea și circulă foarte multe mașini de mare tonaj. În plus, mai sunt cei de la Ocolul Silvic despre care vă pot spune că deși am o relație bună cu dumnealor, exploatează drumurile noastre cu mașini grele încărcate cu bușteni, acest lucru afectând foarte mult starea carosabilului din zonă. Mai departe, banii se duc la ei, iar noi rămânem să ne reparăm drumurile atunci când este cazul. Una peste alta, colaborarea bună pe care am avut-o cu domniile lor sper s-o avem și de acum încolo, dar asta până la a-mi strica drumurile din comună.
„Ocolul Silvic nu are interesul să modernizeze drumurile pe care circulă în Poboru, dar oamenii de aici nu sunt vinovați cu nimic și au drepturi la condiții cât mai bune!”
– Nu ați încercat cu marcaje speciale, privind limitarea tonajului în zonă?
– Sigur că am luat în calcul și această variantă, doar că pe drumurile lor mai circulă și cetățenii comunei noastre, ori dacă eu pun aceste restricții, mă aștept să ni se răspundă în același fel, iar eu nu vreau să aibă de suferit cetățenii din Poboru. Așadar, trebuie aleasă o soluție de compromis, o soluție de mijloc, astfel încât să fie bine pentru toată lumea. Spre exemplu, avem satul Seaca, ceva mai izolat, în zonă de pădure, cu o singură cale de acces – un drum silvic pe care intră și ies cetățenii din sat. Iar lucrul acesta se întâmplă și cu salvările sau mașinile de pompieri. Mai departe, drumul în cauză eu nu-l pot renova pentru că nu este al meu, iar dacă am folosi bani de la consiliul local ar fi o problemă, investind în ceva ce nu îți aparține. Sigur că mai ducem și noi o mașină de piatră, un autogreder pe acolo, pentru că nu putem izola satul respectiv de civilizație. Ocolul Silvic nu are interesul să modernizeze drumurile pe care circulă în Poboru, dar oamenii de aici nu sunt vinovați cu nimic și au drepturi la condiții cât mai bune.
– Despre alimentarea cu apă ce ne puteți spune, domnule primar? Este funcțională, e totul în regulă?
– Alimentarea cu apă vă pot spune că a fost prioritatea noastră. A fost cea mai mare durere a comunei Poboru, iar dacă în urmă cu ceva timp vă spunem că un om de aici mai degrabă vă servește un pahar cu ţuică, decât unul cu apă, lucrurile s-au rezolvat și toată lumea e mulțumită. Așadar, am finalizat lucrarea cu firma SCADT, e totul în regulă, oamenii prețuiesc fiecare picătură de apă și nu uită prin ce au trecut cândva. Singura problemă ar fi acum cu o ordonanță de mediu prin care se menționează ca primăriile să nu se mai ocupe de serviciile de alimentare cu apă, ba, mai mult, și iluminatul public s-ar impune a fi înstrăinat către o anumită societate. În ceea ce ne privește, am avut de ales între a da serviciul de alimentare cu apă la Compania de Apă Olt, sau a înființa noi, pe lângă Consiliul Local Poboru, o societate. În cele din urmă am ales a doua variantă, știind că la C.A.O. s-ar fi impus angajări, ar fi crescut automat și metrul cub la apă, iar eu, de fiecare dată, am vrut să țin cu cetățeanul. Așadar, mai bine fac eu pe electricianul, mai apelez la un cetățean să pornească și să oprească pompa din satul „x” sau „y”, pentru că altfel, dacă ar fi să facem angajări, ar crește și prețurile după cum este firesc. Avem șase puțuri pe o rază de 50 de kilometri pătrați, e greu, dar mergem înainte, așa cum am făcut-o întotdeauna.
– Rețeaua de canalizare?
– Canalizare nu avem, și vă explic de ce… În primul rând, am făcut un sondaj în urmă cu câțiva ani, și numai 13% din cetățeni doreau acest serviciu. Pe de altă parte, prin PNDL 2 nu s-au mai aprobat proiecte de genul acesta la localități ce au sub două mii de locuitori, așa cum se întâmplă la Poboru. Mai departe, numai pe strada Principală, din 50 de gospodării s-ar racorda doar 8, conform discuțiilor avute cu cetățenii. Desigur, totul se leagă de bani, omul își face mai multe socoteli, dar până una, până alta, în clipa de față nu e rentabil un astfel de proiect. Păi, dacă pe o stradă de aproape opt kilometri se leagă vreo zece gospodării, de unde mai scoatem și cheltuiala, dacă nu se-ncasează și bani? E vorba și de curentul electric, se montează stații de pompare din loc în loc și multe altele de genul ăsta…
„Despre domnul Paul Stănescu pot spune că este un mare politician al Oltului care s-a aplecat asupra problemelor localității Poboru”
– Dacă vă duceți în capitală și vreți să mergeți la domnul președinte, așa cum dumneavoastră îi spuneți ministrului – Paul Stănescu, credeți că v-ar primi de pe poziția pe care azi o ocupă?
– Cu siguranță că m-ar primi de fiecare dată, așa cum s-a și întâmplat în alte trei dăți până acum, ultima data la sfârșitul anului trecut, pe 28 decembrie 2017. L-am sunat, i-am spus că sunt prin București și mi-a spus că i-ar face mare plăcere dacă aș trece să mai stăm de vorbă. Paul Stănescu este un om deosebit, iar mie mi-a plăcut întotdeauna sinceritatea domniei-sale și faptul că s-a aplecat la nevoile oamenilor. Este omul care știe să te asculte, care îți oferă soluții și lucrul acesta l-am apreciat foarte mult. Una peste alta, după Ion Toma, de la SCADT, despre domnul Paul Stănescu pot spune că este un mare politician al Oltului care s-a aplecat asupra problemelor localității Poboru. Ar mai fi și președintele de astăzi al Consiliului Județean Olt, domnul Marius Oprescu, ar mai fi și alții, iar eu le mulțumesc pentru ceea ce au făcut până acum. Pe viitor, să dea Dumnezeu să se poată face și mai mult, pentru că degeaba se vrea, dacă nu se poate!
– Dacă ar fi să căutăm printre toate investițiile făcute de primarul Iulian Bărăscu la Poboru, multe dintre ele notate pe biletelele agațate lângă biroul dumneavoastră, pe care l-ați pune la loc de cinste, mai aproape de suflet?
– Nu am făcut un clasament până în clipa de față. Investiții sunt multe și fiecare este la fel de importantă. Totuși, cel mai mulțumit sunt de faptul că am realizat, odată pentru totdeauna – sper eu, problema apei potabile în comuna Poboru. La fel de importantă este și infrastructura, drumurile pe care le-am reamenajat și le-am adus în starea dorită de cetățenii localității noastre. De reținut că primarul Iulian Bărăscu și membrii echipei sale au obiceiul să investească bani, muncă și timp, doar în rezolvarea problemelor indicate de cetățenii comunei Poboru! Așadar, nu facem noi ce vrem! Nu suntem de capul nostru! Nu aruncăm cu banii doar de dragul de a-i cheltui pe ceva! Oamenii au vrut apă și am rezolvat această problemă. Au cerut drumuri practicabile și este ca și rezolvată și această dorință. Au vrut școli renovate…
– Și, chiar așa, domnule primar… ce ne puteți spune despre situația instituțiilor școlare din comuna Poboru?
– Avem acum un proiect cu școala din satul Cornățelu, cu toalete în interior, cu schimbarea parchetului, cu izolație termică, cetrală, finisaje, înlocuire acoperiș, dotări… În concluzie: o școală la standarde europene, așa cum se cere și cum este nevoie. Iar la noi este nevoie pentru că încă mai sunt copii – peste 160, iar rezultatele lor sunt dintre cele mai bune și ne fac mare cinste.
„La Caracal, la secțiunea „Tradițional”, călușarii din Poboru au obținut locul I, impresionând pe toată lumea cu jocul și portul lor!”
– De ce sunt călușarii de la Poboru mai buni decât ai altora, domnule Bărăscu?
– Pentru că le place să joace și muncesc foarte mult ca să obțină aceste rezultate. Au strâns diplome, trofee, premii, iar toate astea nu se obțin deloc ușor. Spre exemplu, la Caracal, la secțiunea „Tradițional”, călușarii din Poboru au obținut locul I, impresionând pe toată lumea cu jocul și portul lor! Pe de altă parte, trebuie să recunosc și faptul că în ultima vreme au stagnat puțin din cauza faptului că, tineri fiind, se mai ceartă și nu sunt suficient de uniți. Sunt ambiții prostești, unul nu vrea să joace cu altul, altul nu-l vrea vătaf pe nu știu mai care, și tot așa. Ei, bine, lucrurile astea nu vor rămâne așa, iar eu am convingerea că în cel mai scurt timp problemele vor dispărea…
– Pe de altă parte, care sunt investițiile pe care primarul Iulian Bărăscu le ia în calcul în perioada următoare?
– Înainte de a vă oferi un răspuns la această întrebare, vreau să vă spun că dorințe și proiecte au fost și sunt destul de multe. Ba, mai mult, eu m-am întins cam mult, iar astăzi avem salariați ce au ieșit sau ies la pensie și e mai greu să punem pe cineva în locul lor. Nu au studii necesare, nu e timp suficient pentru formare.. Spre exemplu, o avem pe doamna de la Protecție Socială, ar mai fi mecanicul de la o pompă de apă, se pregătește și casierul să iasă la pensie… Revenind la întrebarea dumneavoastră, cu mândrie vă spun că la ora actuală suntem doar două localități în județul Olt – Dobroteasa și Poboru care am reușit, prin Ministerul Agriculturii să montăm stații de lansare rachete antigrindină. Există deja o firmă de la Focșani care se ocupă de lucrul acesta, se lucrează și se montează toate cele necesare în zonă. Avem șase băieți la cursuri, care au corespuns cerințelor, având sub 40 de ani, cu Bacalaureatul luat, și cazier curat. Li se fac și echipamentele, iar de la 1 aprilie încep serviciul. Raza de acoperire este de 10 kilometri, iar asta înseamnă și că în afara comunei Poboru, și Oporelu, Spineniul și Scorniceștiul vor fi protejate din punct de vedere agricol.
„Domnul Marius Oprescu, președintele CJ Olt, mi-a promis că anul acesta se vor asfalta câțiva kilometri de drum județean din zona Poboru”
– Alte proiecte, domnule primar?
– Mai avem două proiecte aprobate: școala din satul Cornățelu – modernizare totală, așa cum v-am mai spus, și cei 7 kilometri de asfalt prin care se încheie partea de infrastructură în toată comuna, în ceea ce privește drumurile ce aparțin de Consiliul Local Poboru. Pe de altă parte, din fericire, sau din păcate, comuna noastră este străbătută de 4 drumuri județene, majoritatea nefiind asfaltate, iar lucrul ăsta nu este normal în România anului 2018. Domnul Marius Oprescu, președintele CJ Olt, mi-a promis că anul acesta se vor asfalta câțiva kilometri de drum județean din zona Poboru, fapt pentru care îi mulțumesc și sper să se realizeze acest obiectiv. Mai departe, prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) cu sediul la Grădinari, avem prins și un teren de sport sintetic, multifuncțional, cu nocturnă și toate cele necesare, în curtea școlii din centrul comunei noastre. Mai avem de betonat un drum de acces către o biserică din comună, de îmbunătățit iluminatul public și, nu în ultimul rând de montat mai multe camere video, de monitorizare…
– Au crescut taxele și impozitele din Poboru, pentru anul 2018?
– Mulți ani am tras de timp și am menținut taxele la același nivel, numai că, din păcate, anul acesta Prefectura Olt ne-a anunțat că nu se mai poate, fapt pentru care am fost nevoiți să le mărim puțin, pe partea de intravilan. E drept, mai sunt ceva probleme pe partea de încasare, dar căutăm soluții și sunt convins că se vor rezolva și aceste mici inconveniente…