„Pot afirma că Slatina este un oraş sigur, în care nimeni nu trebuie să meargă pe stradă cu frică“
Interviu cu ADRIAN POP, directorul Poliţiei Locale Slatina
După o seamă de dispute în diverse cercuri ale societăţii slătinene, legate de eficienţa şi utilitatea Poliţiei Locale din Slatina, Ziarul de Olt a găsit de cuviinţă să intervină cu un set de întrebări direct la sursă. Persoana cea mai potrivită în demersul de a afla utilitatea şi oportunitatea serviciului public de poliţie locală este Adrian Pop, directorul acestei instituţii, căruia i-am adresat o serie de întrebărip pe care reporterul de serviciu nu le-a vrut din start comode. Un interviu bun de citit, de luat rând cu rând, în cazul unui interes real faţă de problematica unei instituţii publice destul de controversată.
– Ce trebuie să ştie cetăţenii municipiului Slatina despre Poliţia Locală?
– Cetăţenii municipiului Slatina trebuie să ştie şi să fie convinşi de faptul că scopul pentru care această structură de ordine publică a luat fiinţă este acela de a-şi deservi cât mai bine membrii comunităţii. În acest context, putem afirma că activităţile Poliţiei Locale Slatina sunt desfăşurate în interesul comunităţii locale, exclusiv pe baza şi în executarea legii şi a actelor administrative emise sau adoptate de autorităţile administraţiei noastre locale (primarul municipiului Slatina şi Consiliul Local Slatina).
– Care sunt atribuţiile unui poliţist local?
– Atribuţiile poliţiştilor locali sunt cele stipulate în mod expres în Legea nr.155/2010, legea poliţiei locale şi privesc următoarele domenii: ordine şi linişte publică, circulaţia pe drumurile publice, disciplina în construcţii şi afişajul stradal, protecţia mediului şi activităţile comerciale.
– Vă satisface activitatea instituţiei pe care o conduceţi?
– Satisfacţiile pe care le poţi avea la conducerea acestei structuri de ordine publică sunt, în principal, de natură morală. Să ştiţi că atunci când un cetăţean îţi mulţumeşte că, prin modul în care ai intervenit ori prin măsurile pe care le-ai dispus, ordinea publică a fost reinstaurată, satisfacţia lucrului bine făcut este singura care îţi dă puterea de a continua.
– Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă Poliţia Locală Slatina?
– Problemele cu care ne confruntăm cel mai frecvent sunt cele de natura nerespectării normelor de convieţuire socială şi cele din domeniul rutier. Perioada prin care întreaga societate trece în aceşti ani, graba cu care cetăţenii sunt nevoiţi uneori să acţioneze, ne conduce uneori la ideea că buna-credinţă a cetăţenilor este lăsată în plan secund, iar de aici şi până la încălcarea minimelor reguli de conduită în spaţiul public este foarte puţin. Aici intervenim noi, cei din Poliţia Locală Slatina, şi luăm măsuri, care, de cele mai multe ori, sunt transpuse în sancţiuni contravenţionale.
– Este Slatina un oraş sigur şi ce ar trebui făcut ca locuitorii oraşului să meargă în siguranţă pe stradă?
– Da. Pot afirma că Slatina este un oraş sigur, în care nimeni nu trebuie să meargă pe stradă cu frică. Fiul meu, elev fiind în clasa a VII – a, merge şi vine de la şcoală singur, trebuind să străbată zilnic o distanţă considerabilă pe jos, acest lucru se întâmplă încă din clasa a III-a şi niciodată nu s-a confruntat cu vreo problemă. Conştient fiind că întotdeauna o situaţie sau o stare de fapt poate fi îmbunătăţită, aş putea spune că un număr mai mare de poliţişti locali în teren ar duce inevitabil şi la creşterea gradului de siguranţă. Ar mai fi de precizat că, în acest moment, la nivelul Poliţiei Locale Slatina, ne confruntăm cu un deficit de personal, din totalul de 75 de posturi, sunt ocupate doar 65. Din aceştia, patru persoane îşi desfăşoară activitatea în birourile acestei structuri (doi directori, un şef-serviciu şi încă o persoană), 5 dispeceri, iar restul salariaţilor desfăşoară activităţi în teren.
– Sunt motivaţi poliţiştii locali cu remuneraţia pe care o primesc?
– Nu este niciun secret în faptul că salariile din sistemul public nu sunt motivante. În ultimii ani, am avut colegi care au părăsit sistemul, dat fiind faptul că au găsit locuri de muncă mai bine plătite. Înclin să cred că cei care au rămas în cadrul Poliţiei Locale Slatina îşi regăsesc motivaţia şi în alte aspecte care nu ţin neapărat de cuatumul salariului încasat. În acest moment, acei poliţişti locali pe care toţi îi vedem pe stradă, zi şi noapte, pe caniculă sau frig, sâmbăta, duminica şi în sărbătorile legale, sunt plătiţi cu salarii care pleacă de la suma de 770 de lei (marea majoritate).
– Care este aportul dumneavoastră în soluţionarea nemulţumirilor angajaţilor?
– Din păcate, aportul meu poate fi doar unul simbolic, regăsit în menţinerea unei atmosfere şi asigurarea unui climat care că conducă la desfăşurarea activităţilor cotidiene în condiţii bune. Nemulţumirile poliţiştilor locali sunt strict legate de cuantumul salariilor pe care aceştia le încasează, însă, soluţia nu poate fi luată la nivel local, ea trebuie reglementată la nivel naţional, prin acte normative.
– Cum colaboraţi cu celelalte instituţii din subordinea MAI şi cele cu factor decizional de la nivel local?
– Colaborarea instituţională este una foarte bună şi eficientă. Aşa cum probabil ştiţi, de aproape un an de zile, Poliţia Locală Slatina participă cu aproape întregul efectiv la asigurarea ordinii publice în sistem integrat, Poliţie Naţională – Jandarmerie – Poliţie Locală. De fiecare dată când am apelat la celelalte structuri cu atribuţii în domeniul ordinii publice (IPJ Olt sau IJJ Olt), modul în care ni s-a răspuns a fost unul profesionist, caracterizat prin deschidere şi disponibilitate.
– Câtă transparenţă oferă instituţia pe care o conduceţi?
– Întreaga activitate desfăşurată de această instituţie ar putea fi caracterizată ca fiind una transparentă. La o simplă vizualizare a paginii web a Primăriei municipiului Slatina, orice persoană poate constata faptul că Poliţia Locală Slatina, încă din anul 2011, îşi depune anual raportul de activitate, recunoscând astfel dreptul legal al tuturor cetăţenilor – de a avea acces la informaţii privind întreaga activitate a instituţiei pe care o conduc. Tot prin această modalitate, cei interesaţi pot obţine informaţii referitoare la actele normative ce ne reglementează activitatea, dar şi o serie de acte normative de interes naţional sau local pe care poliţiştii locali slătineni le aplică.
– Sunt eficiente camerele de supraveghere din Slatina şi cât de utilă este prezenţa lor?
– Sistemul de monitorizare video a zonelor publice din municipiul Slatina şi-a dovedit eficienţa încă de la data operaţionalizării acestuia. În nenumărate situaţii, imaginile surprinse de camerele video ale acestui sistem au ajutat sau au condus la identificarea unor persoane care au încălcat legea. Totodată, imaginile surprinse de acest sistem video au contribuit la soluţionarea legală şi temeinică a unui număr mare de accidente rutiere petrecute pe raza municipiului Slatina.
– Recent, primarul Slatinei, Minel Prina, şi-a manifestat nemulţumirea faţă de instituţia pe care o conduceţi. Îl susţineţi sau îl contraziceţi?
– Nu am cunoştinţă despre nemulţumirile la care faceţi referire. Sub acest aspect, pot doar să spun că toate problemele cu care ne confruntăm sunt aduse la cunoştinţa conducerii Primăriei municipiului Slatina. În cadrul şedinţelor de analiză sunt puse în discuţie, atât aspectele pozitive, cât şi cele negative, rezultate din activitatea desfăşurată de Poliţia Locală Slatina, cu scopul identificării soluţiilor de îmbunătăţire sau remediere, după caz, a problemelor constatate.
– De ce trebuie pus egal în dreptul performanţei între un poliţist local – plătit cu 700 de lei pe lună – şi un agent de la ordine publică – remunerat cu 2700 lei -pentru aceeaşi activitate?
– Cunoscând atribuţiile şi nivelul responsabilităţilor celor două categorii de salariaţi, personal, nu aş putea face o asemenea afirmaţie, însă, dintr-un anumit punct de vedere, putem constata o evaluare cu alte unităţi de măsură a modului de remunerare a activităţilor desfăşurate de poliţiştii locali. Aş aminti aici faptul că, în mod nedrept, poliţiştii locali nu pot beneficia de anumite sporuri sau beneficii – norma de hrană, sporul de dispozitiv, încadrarea muncii în condiţii deosebite etc. – în condiţii similare cu ale colegilor din cadrul Poliţiei Române.
– În spaţiul public, se vorbeşte că dumneavoastră veţi părăsi conducerea acestei instituţii. Ce are de spus Adrian Pop pe această temă?
– În spaţiul public se poate vorbi orice, trăim într-o ţară liberă. Încă din anul 2008, de la venirea mea la conducerea acestei instituţii, în spaţiul public s-au vehiculat tot felul de scenarii. Este adevărat faptul că în situaţia în care voi avea oportunitatea ocupării unui loc de muncă mai bine plătit şi care să se plieze pe pregătirea mea, cu siguranţă, nu voi ezita să plec. Arătaţi-mi vă rog o persoană care nu ar face la fel.
– Există un plan de amenzi pe care trebuie să-l îndeplinească poliţiştii locali din Slatina?
– Nici vorbă de aşa ceva! Există doar obligaţia stabilită în sarcina fiecărui poliţist local, de a lua măsuri, inclusiv contravenţionale, atunci când constată o încălcare a legii.
– Poliţia Locală din Slatina are o imagine proastă. Cine-i de vină şi ce trebuie făcut?
– În general, imaginea unei instituţii este dată şi de persoanele care intră în contact cu aceasta, în cazul nostru, de cele mai multe ori, aceste persoane sunt cele care încalcă legea, ori atunci când o persoană este sancţionată sau obligată să respecte un anumit cadru legal, feedback-ul acesteia nu va fi niciodată unul favorabil. Probabil, în situaţia culegerii unor reacţii ale persoanelor care au solicitat intervenţia poliţiştilor locali, imaginea instituţiei pe care o conduc ar fi cu totul alta. Totodată, putem observa că nici o instituţie cu atribuţii în menţinerea ordinii publice nu beneficiază de o imagine bună, acest lucru însă nu ne linişteşte, ci, dimpotrivă, ne motivează mai mult în ceea ce priveşte identificarea soluţiilor care să conducă la creşterea gradului de vizibilitate şi construire a unei imagini mult mai favorabile. Aşa cum am prezentat şi în cadrul rapoartelor de activitate despre care am făcut vorbire mai devreme, putem să ne asumăm un mod uneori defectuos de interacţiune cu cetăţenii şi o lipsă de iniţiativă în cazul anumitor poliţişti locali. Aceste aspecte ne preocupă în mod permanent şi la fiecare discuţie cu colegii mei încerc să-i motivez în ceea ce priveşte îmbunătăţirea modului în care aceştia înţeleg să-şi desfăşoare activitatea.