Acasă Actualitate Episcopia Slatinei a dat raportul. La Prefectură

Episcopia Slatinei a dat raportul. La Prefectură

374

În  cadrul sedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor  Vârstnice al Judeţului Olt, de marţi, 17 februarie a.c., la sediul Prefecturii Judeţului Olt, părintele Constantin Aldea consilier social misionar în cadrul Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor a prezentat un raport intitulat: „Informare asupra implicării Bisericii în ajutorarea semenilor: realizări şi obstacole în anul 2014, precum şi perspective ale anului 2015″. 

Prin prezentarea raportului, Episcopia, care, în sfârşit, a ieşit public să îşi prezinte actele de caritate pe care le-a realizat în anul 2014, publicul oltean este informat că s-au derulat proiecte menite să vină în sprijinul semenilor cu diverse nevoi.

„Odată cu înfiinţarea Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, în anul 2008, s-a simţit tot mai stringent nevoia înfiinţării unui departament responsabil cu rezolvarea problemelor sociale ale comunităţilor din judeţ. Aceasta s-a impus ca urmare a solicitărilor, în număr din ce în ce mai mare, din partea familiilor şi persoanelor ce acuzau probleme sociale majore şi care aşteptau fireasca implicare a Bisericii în rezolvarea situaţiilor de criză în care se află. Biserica îşi oferă serviciile ei ca o alternativă la serviciile sociale guvernamentale sau private, având o structură caracteristică proprie. Obiectivele sistemului bisericesc de asistenţă socială sunt dintre cele mai diverse, funcţie de problemele existente în societate, începând cu organizarea şi dezvoltarea de servicii de asistenţă socială, în special la nivelul comunitar, pentru diverse categorii de persoane defavorizate, aflate în situaţii de risc social”, a spus părintele Constantin Aldea.
 

Începând cu data de 1 noiembrie 2013, în cadrul programului naţional „Masa Bucuriei”, fiecare parohie din eparhia Episcopiei , săptămânal, a oferit gratuit o masă caldă (felul unu şi doi) la cel puţin două familii nevoiaşe din parohie (vârstnici nedeplasabili, persoane cu dizabilităţi şi familii cu resurse insuficiente pentru satisfacerea nevoilor de bază). Prin urmare, de aceasta au beneficiat, în anul 2014,  756 de familii nevoiaşe/săptămână, astfel: Centrul Eparhial – 20 familii din Mun. Slatina; Protoieria Slatina I – 196 familii; Protoieria Slatina II – 218 familii; Protoieria Caracal – 200 familii; Protoieria Corabia – 122 familii. Suma de 374.202,91 reprezintă valoarea totală acţiunilor sociale întreprinse de fiecare protoierie şi raportate la Centrul Eparhial, la finele anului 2014.

Prin intermediul campaniei „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia!”, organizată de Patriarhia Română, în colaborare cu Televiziunea Română, au fost colectate în eparhiile din ţară 252 tone de ajutoare, constând în alimente, îmbrăcăminte, bunuri de uz casnic etc.

Episcopia Slatinei a primit donaţii pentru sinistraţi de la mai multe centre eparhiale, protoierii şi parohii în valoare de 331.616,20 lei. Pe seama acestei sume, au fost selectate 614 familii, din cele 1.106 familii afectate, care au primit un sprijin financiar de câte 500 lei fiecare sub formă de voucher de cumpărături, pentru achiziţionarea de materiale de construcţii de la un magazin cunoscut de bricolaj din Slatina.

În cadrul eparhiei Episcopiei îşi desfăşoară activitatea şasse cantine sociale, care asigură o masă caldă în fiecare săptămână, şi anume: Parohia Câmpu Mare – care oferă zilnic o masă caldă pentru 50 de persoane, iar duminica şi în sărbători pentru 100 de persoane; Parohia Sf. Ioan Botezătorul din Slatina – pentru 50 persoane; Parohia Slătioara – pentru 40 persoane; Parohia Jieni, com. Rusăneşti – pentru 50 persoane; Parohia Brastavăţu – pentru 50 persoane. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.