„În seara zilei de 25 mai, atunci când vor fi anunţate primele rezultate, vom şti cu siguranţă un singur lucru: dreapta a câştigat alegerile europarlamentare din România!”
Campania pentru alegerile europarlamentare a început de câteva zile. Principalii competitori, un bloc pe partea stângă, mai multe partide pe partea dreaptă, îşi fac cunoscută în piaţă oferta electorală ce cuprinde principii, idei, oameni, cât şi o logistică specifică, de la caz la caz.
În acest context, în judeţul Olt, aşteptările sunt împărţite întocmai ca la nivel naţional, între stânga şi dreapta. Pe stânga, o structură care deţine pârghiile puterii, pe partea dreaptă, ambiţiile şi orgoliile unor formaţiuni care nu sunt dispuse, deocamdată, să coabiteze în cadrul unei structuri unitare. Despre primele zile de campanie, despre planurile Partidului Democrat Liberal, filiala de la Olt, preşedintele Siminica Mirea dezvăluie, în interviul care urmează, planuri, obiective, strategii, cât şi aşteptările de la scrutinul din 25 mai.
– Alegerile europarlamentare reprezintă evenimentul politic al anului 2014?
– Dintr-un anumit punct de vedere, putem spune că alegerile din 25 mai sunt evenimentul politic al anului, însă, în noiembrie 2014, vor fi şi alegeri prezidenţiale. Iată că avem două evenimente majore, care au fiecare însemnătatea şi specificul lor.
– Ce îşi propune PDL de la alegerile europarlamentare?
– Înainte de a vorbi de un obiectiv intern, al nostru, cred că fiecare partid trebuie să-şi propună ca scrutinul din mai să fie unul corect, în care să fie respectate legile acestei ţări, să nu dea naştere la interpretări legate de comiterea unor fapte care să schimbe opţiunea cetăţenilor din această ţară. E o răspundere majoră, care, din punctul meu de vedere, apasă pe umerii actualei puteri, iar după antecedentele din perioada referendumului din 2012, cât şi după unele excese de la parlamentarele din acelaşi an, avem o conjunctură care impune prudenţă, atenţie şi monitorizare din partea tuturor partidelor, a observatorilor independenţi, cât şi a presei.
– De ce trebuie votat PDL pe 25 mai?
– Motivele care să îndemne acordarea votului către lista propusă de PDL ţin de seriozitatea şi competenţa candidaţilor noştri. Practic, România s-a făcut cunoscută la nivelul Parlamentului European prin rapoartele şi proiectele susţinute de europarlamentarii noştri. Statisticile publicate până în prezent, nu de noi, cei de la PDL, ci de organisme neutre, arată acest lucru. Mai mult decât atât, principalii apărători ai democraţiei româneşti, la momentul apariţiei unor derapaje, au fost şi sunt în continuare cei care au primit onoarea de a reprezenta România în Parlamentul Europei, din partea noastră, a PDL-ului, în urmă cu cinci ani.
– Şi, totuşi…
– Aici, şi îmi continui ideea la ceea ce v-am precizat anterior, un vot care va merge spre PDL e un vot dat în cunoştinţă de cauză. Grupul popularilor europeni, din care noi facem parte, e preferatul europenilor în cadrul acestui scrutin. Avem o apartenenţă la o familie europeană puternică, una care va gestiona mai departe politicile publice din spaţiul european. Aşa cum se întâmplă şi în prezent, când observăm cu toţii, la nivelul marilor democraţii europene, apariţia unui curent favorabil dreptei europene, în dauna stângii socialiste, care îşi pierde avântul luat anul trecut.
– Cu cine vă bateţi în România?
– Nu ne batem cu nimeni şi vreau să mă credeţi când spun asta. Îi lăsăm pe liberali să-şi verse focul pe pesedişti, pentru că i-au scos de la guvernare, deşi aşa ceva nu are nici o treabă cu politicile publice europene. Asistăm la campania desfăşurată de cei de la Fundaţia Mişcarea Populară, şi nu vrem decât ca românii să voteze corect, iar asta înseamnă să ai încredere în cel mai puternic partid de dreapta pe care l-a dat România după 1989: PDL.
– Traian Băsescu e agent electoral al PMP-ului. E greu prima dată fără el?
– Să aşezăm lucrurile într-un făgaş normal: Traian Băsescu s-a despărţit de PDL în 2004, atunci când a fost ales pentru prima oară preşedinte al României. Deci, cele mai mari victorii ale noastre, câştigarea alegerilor de orice fel ar fi fost ele, în România, vreme de aproape zece ani, au fost posibile fără agentul electoral Traian Băsescu. În concluzie, PDL există astăzi ca principalul partid opozant al sistemului puterii de astăzi, pentru că e nevoie de o forţă credibilă, iar asta reprezentăm noi. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar liberalii nu pot să atace puterea pesedistă uitând atât de repede că şi acum, prin oameni în teritoriu, în diverse funcţii de conducere, fac, numiţi de PNL, politicile publice ale stângii. Atunci, cine este credibil: ei care sunt în continuare la putere, dar se declară a fi în opoziţie, sau noi, cei care refuzăm să fraternizăm cu puterea ostilă interesului naţional?
– Se poate uni dreapta înainte de alegerile din 25 mai?
– Nu! Nu este posibil şi cred că nici nu este bine să se întâmple asta, acum. Avem nevoie de un examen, de un test barometru prin care să ştim cu adevărat, fiecare, unde stăm şi ce putem să oferim în cadrul unei alianţe viitoare. Acest scrutin este ceea ce e nevoie din această perspectivă…
– Îmi daţi un pronostic?
– Cifrele sunt, în politică, un spectru al hazardului. Totul e relativ în acest mod de a înţelege intenţia unui cetăţean atunci când trebuie să voteze sau nu cu un partid, cu un candidat anume. Vă pot spune altceva: în seara zilei de 25 mai, atunci când vor fi anunţate primele rezultate vom şti cu siguranţă un singur lucru: dreapta a câştigat alegerile europarlamentare din România!
– Şi ce înseamnă acest lucru?
– Anterior mă întrebaţi despre proiectul unificării dreptei. Ei bine, în această conjunctură, dreapta din România este obligată să se regăsească pe acelaşi drum, în cadrul aceluiaşi proiect, pentru a putea câştiga şi scrutinul prezidenţial din noiembrie 2014.
– Ce mesaj transmiteţi locuitorilor judeţului Olt, din perspectiva evenimentului electoral din 25 mai?
– Nu voi face decât un singur lucru: să-i rog pe cetăţenii acestei ţări să iasă la vot! E un drept câştigat de generaţiile de sacrificiu din momentul zero al României moderne: decembrie 1989. Ar fi păcat ca activul şi clientela unei puteri să decidă cine trebuie să meargă din partea României, să reprezinte interesul european al acestei naţiuni! Şi, nu vreau să omit un lucru: fondurile europene atrase de România, într-o parte însemnată, în perioada 2009-2014, cele care se regăsesc în infrastructură, sunt rodul politicilor publice europene ale europarlamentarilor PDL…