Acasă Cultură Cvadruplă lansare de carte, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”

Cvadruplă lansare de carte, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”

102

Sâmbătă, 8 decembrie, în sala de spectacole a Centrului Cultural „Eugen Ionescu”, din Slatina, au avut loc patru lansări de carte: trilogia „Iartă-mă, tăcere!”, semnată de scriitoarea Ela Nicolau, „Schiţe şi reportaje”, de Marian Malciu, „Aromele clipei”, de Nicolaie Tony Dincă şi „Scânteieri lirice”, de Nicu Cismaru. De momentele muzicale s-a îngrijit trupa Arhaic. Evenimentul, care a durat câteva ore, a fost presărat de poezie, proză scurtă şi multă stare de bine. Ne vom opri la două dintre cele patru titluri lansate.

„Schiţe şi reportaje”, de Marian Malciu
Este un volum de proză scurtă, care se deschide cu un cuvânt înainte al scriitoarei Margareta Chiriţoiu. Autorul şi-a propus să facă o radiografie sinceră a societăţii româneşti din ultimii 30 de ani, nu fără întoarcerea în timp. Volumul pune pe masă starea de moment a societăţii şi a clasei politice. În textele sale, autorul scoate în evidenţă parvenitismul deşănţat al politicienilor, meschinăria, ipocrizia şi agramatismul lor, lipsa pentru lege, om şi muncă, hoţia şi dispreţul faţă de poporul care îi angajează. Marian Malciu este fin şi onesc observator al lumii înconjurătoare, recurgând la ironie, la comic şi umor copios. Ne introduce şi în lumea magistraţilor, prin proza scurtă: „Divorţ”, spre exemplu.

„Aromele clipei”, de Nicolaie Tony Dincă
Acest volum de versuri are, la deschidere, „Deliciul cuvântului în poezia contemporană”, Trăire şi meditaţie ca mod de investigare a lumii, cuvântul semnat de Mihaela I. Rădulescu.
Aceasta spune că este un volum de versuri tentant, mistuitor, ardent, poemele fiind adesea mărturisiri al experienţelor vieţii. Autorul ştie că poezia trebuie să reflecte fiinţa umană, înţeleasă în toată maniferstarea sa. Volumul este structurat în trei părţi:
– prima parte cuprinde poezii de factură filosofică, eul creator insistând pe raportul dintre om şi trecerea ireversibilă a timpului.
– a doua parte cuprinde dimensiunea dragostei, sentiment înţeles ca fiind unic, irepetabil.
– a treia parte prezintă poezia de atitudine socială, prezintă un spirit lucid, analitic.
Volumul cu titlul metaforic „Aromele clipei” se încadrează foarte uşor în tabloul creaţiilor de tip „ars poetica”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.