Acasă Actualitate De Ziua Eroilor. Americanii de la Deveselu, la Slatina. Unitate în diversitate

De Ziua Eroilor. Americanii de la Deveselu, la Slatina. Unitate în diversitate

192

Ca în fiecare an, pe data de 9 mai se sărbătoresc trei lucruri esenţiale în România şi pe plan european: declararea independenţei României de la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial din anul 1945 şi înfiinţarea Uniunii Europene din anul 1950.
La Slatina, la Cimitirul Eroilor a avut loc un ceremonial de cinstire a eroilor neamului. La eveniment au participat oficialităţi locale, de la primarul municipiului Slatina, la vicepreşedinţii Coniliului Judeţean Olt, de la veterani de război, la şefi de deconcentrate. Cetăţenii municipiului Slatina nu au onorat cu prezenţa, fiind ocupaţi cu alte treburi cotidiene. După intonarea imnului de stat, prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu a transmis mesajul ministrului de Interne, Carmen Dan. Imediat ce s-au termiant discursurile, au avut loc defilarea gărzii de onoare şi depunerea de coroane.
După eveniment, fiecare a lăsat în urmă evocarea memoriei eroilor şi s-au dus la ale lor.
De menţionat că au fost prezenţi şi amricanii de la Baza Militară Deveselu, în frunte cu comandantul Charlos Washington, care au depus o coroană.

2 COMENTARII

  1. Ziua independenței României – Pe 9 mai 1987, la Tribuna Adunării deputaților a avut loc Declarația de Independență a României față de Imperiul Otoman, făcută de ministrul de externe al României, Mihail Kogălniceanu: „Domnilor, și Camera, și Senatul, la interpelările domnilor Stolojan și Fălcoianu, au recunoscut că suntem în stare de rezbel, au recunoscut că suntem dezlegați de legăturile noastre cu Înalta Poartă și că acele legături sunt rupte mai întâi de către Înalta Poartă.

  2. Domnule ziarist,Ziua Eroilor se sarbatoarea in comunism pe 9 Mai,dar dupa 1990, Ziua Eroilor se sărbătorește de Inaltare Domnului nostru Iisus Hristos

    Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate.[1] În România prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români. Această dată a fost stabilită ca urmare a Tratatul de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat prin semnarea tratatului la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. În timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948 data a fost schimbată la 9 mai, dar după s-a revenit la data inițială.

    În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.[2]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.