Acasă Actualitate Cozonacii Mitzurei Arghezi au plecat la cer. Fostul deputat de Olt a...

Cozonacii Mitzurei Arghezi au plecat la cer. Fostul deputat de Olt a murit!

162
 
Marți, 27 octombrie 2015, la 90 de ani, departe de casa de la Mărțișor, într-un sanatoriu, Mitzura Arghezi a încetat din viață.
Fiica renumitului scriitor a fost, pentru cei care nu știu sau nu-mi mai aduc aminte, deputat ales în județul Olt. Și-a îndeplinit cu cinste mandatul, între 1996 și 2000, atunci când a reprezentat interesele Partidului România Mare în Olt.
În acea vreme Mitzura Arghezi se implica destul de activ în viața comunității oltene, chiar dacă nu aparținea locului. Întâlniri regulate cu alegătorii, conferințe de presă organizate, aproape de fiecare dată, în foaierul de la Sindicate. Discuții aprinse, presărate, de fiecare dată, cu un ireal cozonac făcut chiar de mâinile ei, servit cu o blândețe specifică și cu o căldură sufletească rar întâlnită la un om politic. Rămâne în posteritate cu amintirea frumoasă, cu pasiunile sale pentru litere și arte…
 
Vă reamintim câteva din versurile tatălui său, recitate pe nerăsuflate, într-o seară de octombrie 1999, la Slatina, de fiica marelui Arghezi:
 
Ce semeţ erai odinioară, dragul meu, de n-ai mai fi fost. Şi ce mojic! Ce mitocan! Ce bădăran! Nu te mai recunosc. Parcă în hainele tale a intrat alt om şi parcă celălalt a plecat în pielea goală, pe undeva, prin ceruri ori iad.
 
Botul nu-ţi mai e aşa gros, fălcile ţi-s mai puţin dolofane şi ai început, Doamne!, să şi surâzi cu buzele alea groase, şterse de unsoare. Ceafa ţi s-a mai tras, guşa s-a mai moderat, burta caută un relief mai aproape de spinare. Nici părţile de dindărăt nu mai sunt atât de expresiv dominante, dedesuptul croielii scurte.
 
Cred că nu mai iei dimineaţa patru cafele cu lapte, o halcă de şuncă şi opt prăjituri, cu care ţi-ai pus din nou în funcţiune intestinul gros, anemiat de răbdări prăjite. Te umpluseşi bine, până la râgâială.
 
Ţi-aduci aminte ce sfrijit erai pe când erai sărac şi cum ne pălmuia căutătura ta aţâţată după ce te-ai procopsit. Îndopat cu bunurile mele, nu-ţi mai dam de nas şi ţi s-a părut că eram pus pe lume ca să slujesc mădularele tale, burţii, guşii, sacului şi dăsagilor tăi: ăsta era rostul meu, a trebuit să-l aflu de la tine, flămândule, roşcovanule, boboşatule, umflatule.
 
Mi-ai împuţit salteaua pe care te-am culcat, mi-ai murdărit apa din care ai băut şi cu care te-ai spălat. Picioarele tale se scăldau în Olt, şi mirosea pănă la Calafat, nobilă spurcăciune!
 
I-auzi! Vrea să-mi fie stăpân şi să slugăresc la maţele lui, eu care nu m-am băgat rândaş nici la boierul meu. Vrea trei părţi şi din văzduhul meu, ca să răsufle în răcoarea mea numai el. Lasă-mă să-mi aleg stăpânul care-l vreau eu, dacă trebuie să mă robesc, nu să mă ia la jug şi bici, înfăşcat de ceafă, cine pofteşte.
 
Uită-te, mă, la mine! Baroane! Să ne desfacem hârtiile amândoi, eu zapisul şi hrisoavele mele, scrise pe cojoc, şi tu zdrenţele tale. Scrie pe ale tale Radu? Nu scrie!… Scrie Ştefan? ? Nu scrie!… Scrie Mihai, scrie Vlad, scrie Matei? Nu! Păi ce scrie pe cârpele tale? Degete sterse de sânge?
 
Mi-a ieşit o floare-n grădină, ca o pasăre roşie rotată, cu miezul de aur. Ai prihănit-o. Ţi-ai pus labele pe ea şi s-a uscat. Mi-a dat spicul în ţarină cât hulubul şi mi l-ai rupt. Mi-ai luat poamele din livadă cu carul şi te-ai dus cu el. Ţi-ai pus pliscul cu zece mii de nări pe stânca izvoarelor mele, şi le-ai sorbit din adânc şi le-ai secat. Mocirlă şi bale rămân după tine în munţi şi secetă galbenă pustie în şes. Şi din toate păsările cu graiuri cântătoare, îmi laşi cârdurile de ciori.
 
Începi să tremuri acum, căzătură. Aşa s-a întâmplat cu toţi câţi au umblat să-mi fure binele ce mi l-a dat Dumnezeu. Te-ai cam subţiat şi învineţit. Obrazul ţi-a intrat în gură, gulerul ţi-a căzut pe gât ca un cerc de putină uscată. Dacă te mai usuci niţel, o să-ţi adune doagele de pe jos. Ce floacă plouată-n capul tău! Ce mustaţă pleoştită! Ce ochi fleşcăiţi!
 
Parcă eşti un şoarece, scos din apă, fiartă, de coadă, Baroane…”
 
Se pare că a doua zi, dimineața, președintele Consiliului Județean Olt de la acea vreme, Marin Ionică, l-ar fi chemat pe Jenel Copilău, șef la Drumuri și Poduri, să-i ceară socoteală…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here