Acasă Interviu Interviu cu Virgil Gealapu – primarul comunei Bărăşti, judeţul Olt

Interviu cu Virgil Gealapu – primarul comunei Bărăşti, judeţul Olt

1480

„Marius Oprescu, preşedintele CJ, mi-a spus clar: «în mandatul acesta îţi finalizez opt kilometri de drum judeţean, te sprijin şi te susţin, aşa cum vreau să o fac cu toţi primarii din Olt!»”

Este unul dintre puţinii primari de la Olt care, în aceste vremuri nu tocmai potrivite pentru manifestarea libertăţii de expresie, îşi asumă şi spune cu voce tare ceea ce gândeşte.
Face administraţie la înalt nivel de aproape două decenii şi nu afişează chipul unui om obosit. Plin de energie, atent la problemele comunităţii, bine conectat la ceea ce se întâmplă în spaţiul public, Virgil Gealapu, primarul comunei Bărăşti (la limita judeţului Olt cu Argeş) are răspunsuri pentru toate. Chiar şi soluţii la acele probleme pe care alţii nu le acceptă ca având rezolvare.
Ştie că oamenii au dreptul la condiţii normale de viaţă, şi mai ştie că rolul unui primar este acela de a oferi priceperea sa în sensul dezvoltării localităţii pe care o conduce!
Un interviu liber, bun de citit, rând cu rând, cuvânt cu cuvânt!

– 2016. Ce a însemnat pentru dumneavoastră şi comuna pe care o conduceţi?
– Cu toate că la nivel de ţară au fost atâtea tensiuni şi câteva rânduri de alegeri, pentru noi, anul 2016 a fost unul destul de bun. Spre exemplu, din bugetul local am reuşit să betonăm 1,5 kilometri de strazi. Mai mult, avem o societate de prestări servicii pentru canal şi apă în comună – şase băiaţi care s-au ocupat de lucrare şi am reuşit să scutim vreo patru miliarde. Astfel, am cheltuit doar cinci sute de milioane şi am demonstrat, odată în plus, că se pot face şi lucruri mari cu bani puţini.

– În cazul acesta, de ce nu poate să fie asta o lecţie şi pentru alţii, domnule Gealapu?
– Nu ştiu şi nici nu vreau să comentez! Pe mine mă interesează să fac tot ce îmi stă în putere pentru binele comunei şi al cetăţenilor din Bărăşti. Mai departe, chiar nu e treaba mea. Revenind, însă, eu şi anul acesta îmi propun să continui lucrările, mai avem aproape doi kilometri de asfaltat, vom cumpăra materialele pe SEAP, la preţuri convenabile, şi veţi vedea că altfel va arăta comuna aceasta. Vorbesc aici de un drum care duce spre biserici şi face legătura între un drum judeţean şi două drumuri comunale.

– Şi, totuşi, ai dumneavoastră sunt la putere, iar aşteptările ar trebui să fie mai mari de data aceasta…
– De acord cu dumneavoastră, dar timpul a arătat că noi, întotdeauna, mai multă treabă am făcut cu „străinii”, decât cu ai noştri. Vedeţi, se spun tot felul de prostii, conform cărora atunci când PSD-ul este la guvernare nouă ni se dă mai mult, dar eu vă spun că există corectitudine şi fondurile sunt alocate în mod egal. Ba, mai mult, din dorinţa de a nu îi supăra pe alţii, nouă poate ni se acordă chiar mai puţin, şi tocmai de aceea spuneam că mai multă treabă am făcut cu alţii decât cu ai mei. Poate că anul ăsta vom reuşi mai mult şi, cine ştie, ne vom bucura total de spijinul celor ce ne conduc. În ceea ce mă priveşte, am toată speranţa şi încrederea în Marius Oprescu. Îi apreciez ambiţia şi forţa de muncă pe care şi le pune în slujba judeţului pe care azi îl conduce. Iar Marius Oprescu, preşedintele CJ, mi-a spus clar: «în mandatul acesta îţi finalizez opt kilometri de drum judeţean, te sprijin şi te susţin, aşa cum vreau să o fac cu toţi primarii din Olt!». Iar dacă se întâmplă lucrul acesta, în doi-trei ani de zile, comuna Bărăşti mai rămâne cu două- trei străduţe de pus la punct. Oricum, la noi nu mai există nici în clipa de faţă drumuri de pământ. Toate sunt pietruite, asfaltate sau cu criblură.

– Alte proiecte, domnule primar?
– Mai avem un drum comunal ce face legătura cu comuna Tătuleşti, proiect pe care dorim să-l băgăm pe fonduri europene. Am încercat şi-n guvernarea Cioloş, dar fără rezultat. Deşi ni s-a spus că primii veniţi sunt primii serviţi, deşi ne-am încadrat din toate punctele de vedere, din cauza unei noi sesiuni de proiecte care s-au adăugat ulterior, am fost declasaţi şi daţi la o parte. Îl menţinem, însă, iar după 23 februarie, când reîncep depunerile de proiecte, sperăm să-l prindem şi noi în acest program. Mai departe, pe Ordonanţa 28, am depus proiectul de canalizare în satele Bărăşti Cepturi, Mereni, Lăzăreşti, precum şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă, şi anume, înlocuirea conductelor de fier cu cele de pexal. De asemenea, avem vreo patru hidrosfere care trebuie înlocuite cu bazine din fibră de sticlă, plus magistrala din satele Bărăşti de Cepturi, Bărăşti de Vede, Ciocăneşti şi o parte din satul Boroeşti.

„Pentru ceea ce ne-am propus la Bărăşti, am mare încredere în noii parlamentari de Olt, în domnul Paul Stănescu, în domnul Renică Diaconescu, oameni deosebiţi, care întotdeauna m-au ajutat în orice problemă am apelat”

– Domnule primar, intenţiile sunt bune, proiecte pe măsură. Dar bani aveţi pentru tot ceea ce v-aţi propus?
– Am sau nu, eu trebuie să mă mişc, dar pentru apă trebuie să facem tot ce se poate! Căci, fără apă nu e viaţă! De aceea, prefer să mai amân puţin cu betonările, numai să mă ocup de treaba aceasta. Pe de altă parte, bazându-mă pe noul guvern, am convingerea că se vor rezolva şi nu se va mai întâmpla să tot fim amânaţi. Personal, pentru ceea ce ne-am propus la Bărăşti, am mare încredere în noii parlamentari de Olt, în domnul Paul Stănescu, în domnul Renică Diaconescu, oameni deosebiţi, care întotdeauna m-au ajutat în orice problemă am apelat. Spre exemplu, domnul doctor Renică a mers personal, atunci când l-am rugat, la capul bolnavului, pentru a-l întreba ce-l doare. Iar când a ieşit omul din spital mi-a spus că s-a simţit mult mai bine, doar pentru faptul că i-a păsat cuiva de el. De aceea, cunoscând oamenii pe care îi avem la Bucureşti, am încredere că ne vor fi promovate şi nouă cele două proiecte pe Ordonanţa 28.

– Revenind la investiţia pentru apă, cam la ce costuri s-ar ridica lucrarea respectivă?
– Vorbim de aproximativ 14 miliarde lei vechi. Sunt bani care ni se pot aloca, având în vedere că alţii au avut asfaltări şi betonări la 80, 90 sau chiar o sută de miliarde. Aşadar, ce vorbesc eu e nimic pe lângă ce au cerut şi ce vor alţii. Până acum, am avut încredere şi am sperat că se vor ţine de cuvânt, dar de acum încolo avem şi noi dreptul să cerem şi să vrem mai mult.

– Se termină o iarnă grea. Cum aţi făcut faţă la drumuri, la şcoli şi toate cele?
– Cu toate că iarna 2016-2017 a fost mai grea ca-n alte dăţi, la noi n-au fost probleme. Ne-am pus la punct din timp cu lemne, combustibil pentru şcoli, grădiniţe şi primărie. Mai mult chiar, la ora actuală avem materialul lemnos inclusiv pentru iarna 2017-2018, urmând să ne punem la punct şi cu restul materialelor necesare pentru încă un sezon liniştit. Aşadar, nu e chiar atât de greu să treci peste o iarnă atât de geroasă, dacă îţi dai interesul şi te asiguri din timp cu tot ce e nevoie. Sigur, ne facem griji pentru rapiţă, pentru grâu, sperăm să nu fie afectate producţiile, având în vedere că am avut şi temperaturi de -18 grade, fără un strat protector de zăpadă. La fel ne facem griji şi cu orzul, iar asta cu toate că în toamnă culturile s-au făcut la timp şi intraseră foarte bine în sezonul rece.

– Ce puteţi face pentru tinerii satului care sunt plecaţi prin altă parte, astfel încât aceştia să se întoarcă acasă?
– Să ştiţi că tinerii au început, fie să vină acasă, fie să nu mai plece atât de uşor în afară. Cel mai probabil, i-a „chemat” asfaltul, apa şi canalizarea.. condiţiile bune de acasă. De aceea vă spun că, în momentul în care vom termina lucrările în proporţie de sută la sută, majoritatea se va întoarce spre casa părintească. De aici şi proverbul ce spune că, «niciodată, casa părintească nu se vinde»! Aşadar, să le dăm condiţii ca la oraş, iar ei îşi vor dori să stea la casă! Personal, mă bucur că oamenii nu şi-au vândut gospodăriile şi asta arată că satul Bărăşti va merge mai departe.

– Cum comentaţi ce se întâmplă în clipa de faţă prin ţară? De ce ies oamenii în stradă, domnule primar?
– Din păcate, deşi avem un guvern ales cu majoritate de voturi, tensiunile n-au întârziat să apară, iar asta nu face bine nimănui. Nu ştiu dacă oamenii sunt manipulaţi sau nu, nu ştiu dacă preşedintele Iohannis îşi dă seama că face mai mult rău decât bine şi nu ştiu unde se va ajunge în ritmul acesta. Din punctul meu de vedere, este inadmisibil ca tu, din funcţia de preşedinte al României, să te duci în Parlament şi să-i sfidezi pe oamenii care au fost aleşi prin vot ca şi domnia-sa. Nici Băsescu, cu toate păcatele lui, nu a făcut atâta rău cât face domnul Klaus Werner Iohannis. E cel mai urât lucru ca un preşedinte de ţară să nu cheme oamenii la mediere, să-i liniştească şi să caute soluţiile cele mai bune. Păi, şi eu sunt primar aici, da? Am şi eu zeci de oameni certaţi prin comună: vecini, fraţi şi alte neamuri. Cu toate astea, n-am căutat să-i întărât mai rău, ci, din contră, am vrut să-i împac, spunându-le că doar o viaţă avem şi e mai bine să ne-nţelegem cu vorbă bună. Revenind la ceea ce se întâmplă acum în România, imaginea aceasta pe care o facem în fiecare zi, să fiţi convinşi că nu e bună şi că ne afectează enorm în toată lumea. Şi, iată cum, dintr-un popor unit, am ajuns să fim împăţiţi: tinerii în Piaţa Victoriei, bătrânii la Cotroceni. Dar domnul Iohannis să nu uite că tocmai bătrânii aceia au fost cei care au construit Palatul Cotroceni în care stă dânsul să dirijeze, nu tinerii de la Victoria! În plus, să nu mai spunem că oamenii sunt scoşi în stradă, deşi mulţi dintre ei nici nu cunosc prevederile ordonanţei respective. Am văzut tot felul de gesturi, care mai de care mai ciudate. Am văzut copii în stradă, copii în piaţă, aduşi pe gerul ăla. Păi, eu sunam la Protecţia Copilului şi le luam copilul, domnule!

„Dacă vrem să ne fie bine, dacă vrem ca măsurile luate de noul guvern să-şi facă efectul, haideţi să-i lăsăm în pace!”

– Şi atunci, care să fie calea de mijloc, domnule primar?
– E simplu: să se pună la masă, să discute şi să lase culoarea politică! Fie domnul Dragnea, fie domnul Iohannis! Dacă vrem să ne fie bine, dacă vrem ca măsurile luate de noul guvern să-şi facă efectul, haideţi să-i lăsăm în pace! Nu se poate altfel şi eu vă garantez că mâine dacă ar fi alegeri, preşedintele Iohannis tot nu ar câştiga! Să stea liniştit, că nu mai prinde un alt mandat! Reţineţi asta: al doilea mandat îl face într-una din cele şase case, şi nu la Cotroceni! Păi el vorbeşte de moralitate? Tocmai el, care a făcut bani din meditaţii şi spune că din ăia a reuşit să-şi cumpere atâtea case? Oare, câţi profesori nu fac meditaţii în ţara asta şi nu pot să îşi ia măcar o casă! Nu contează că sunt primar! Înainte de toate, sunt un simplu om de la ţară, dar văd ce se întâmplă şi nu pot fi manipulat. Aşa că ar fi mai bine să lăsăm duşmăniile, să ne apucăm de treabă şi să avem realizări!

– Şi, totuşi, era nevoie de demisia ministrului Florin Iordache?
– Nici cu asta nu pot fi de acord! Poate că ceea ce s-a întâmplat este greşeala vieţii lui, dar pe domnul Iordache îl ştim cu toţii ca un om de bun-simţ, corect şi dedicat în tot ceea ce face. Până la urmă a plecat, dar fiţi convinşi că a făcut-o pentru liniştea ţării, pentru că vrea ce e mai bun, cu toate că nimeni nu l-a incriminat şi nu l-a găsit vinovat pentru această ordonanţă. Pe de altă parte, eu sunt curios ce o să fie cu Cioloş şi cu Prună! Să vedem: se vor lua măsuri că ei n-au pus în practică decizia CCR-ului, în 45 de zile? Asta era obligaţia lor! Până la urmă, şi eu, aici, ca primar, dacă îmi vine o hotărâre judecătorească, că-mi place sau nu, trebuie s-o pun în aplicare. Că e strâmbă, că e dreaptă, nu se discută! Dar ei nu au făcut-o. Păi, de ce? Ei sunt mai presus de lege? Nu! Ei asta au căutat: să declare război PSD-ului!

– Cum vi se par ieşirile vicepreşedintelui PSD, ale primarului de la Iaşi, Mihai Chirica, cel care, de vreo două săptămâni încoace, îşi critică partidul?
– Domnule, ce aş putea să vă mai spun eu despre omul ăsta? E clar că are nişte păsărele, că are el ceva, dar vinovat îl fac aici pe domnul Dragnea, pentru că nu a pus oameni integri, care să nu mai fie pătaţi şi şantajaţi, fie că sunt primari, miniştri sau alţi parlamentari. Dar când ţi se arată pisica, când ţi se scoate dosărelul, începi să dai cu pietre şi cauţi să pleci spre alt partid. Păi, e corect aşa? Nu e corect, dar vina este a preşedintelui că a adus şi astfel de oameni, astfel de trădători, cum e şi cazul primarului de la Iaşi. Să ne fie învăţătură de mine, iar de acum încolo să facem echipă cu cei care sunt dedicaţi, loiali, care să fie alături de noi până la moarte, chiar dacă primesc ameninţări sau critici nefondate.

– Dar votanţii PSD? Ce părere au ei de tot ce se întâmplă?
– Votanţii PSD sunt dezamăgiţi şi simt nevoia să se exprime. Oamenii vor ca guvernul să fie lăsat în pace, să facă ce a promis şi să îşi ducă la bun sfârşit proiectul început. Să ştiţi că suntem mulţi, foarte mulţi, iar fiecare în comuna lui ar fi putut să iasă, să îşi exprime nemulţumirea! Nu spun că trebuia să meargem la Bucureşti, nu ne dorim să întreţinem acest conflict la nesfârşit, dar cred că-n ţară puteam să facem şi noi manifestări, să îi susţinem pe cei în care credem, pe cei pe care i-am votat. Vă spun sincer că, dacă eu făceam un apel, aveam cel puţin 4-500 de oameni strânşi în centrul comunei Bărăşti. Păi, vă daţi seama dacă ieşeau aşa în toată ţara? Atunci ce ar fi fost de comentat? Noi nu umblăm cu Facebook şi altele de genul ăla, nu ne lăsăm manipulaţi şi nu dorim conflict! Suntem oameni modeşti, care ne creştem copiii cu bucurie şi ne muncim bucata de pământ. Atât, nimic mai mult!

– De ce ar fi nevoie în ţara asta, domnule Virgil Gealapu?
– În primul rând, avem nevoie de linişte şi disciplină! Sigur, e nevoie de multe… E nevoie ca lucrurile să intre pe un făgaş normal, tot aşa cum e nevoie să se mai schimbe atâtea lucruri în ţara asta! Eu vă spun altceva: la ora actuală, dacă un primar iese la pensie, nu va primi mai mult de 1.200-1.300 de lei, cu salariile care au fost acum doi, trei ani. Comparativ, un şef de post, care iese la 50 de ani, ia 3.700 de lei. Păi, dacă eu ies la 65 de ani, când îl mai prind la banii ăştia, domnule? Vedeţi, de nedreptăţile astea e vorba! Mulţi ne fericesc şi spun c-o ducem bine, dar eu i-aş invita să vină să vadă că am o casă făcută de tata, la care i-am mai adăugat o simplă bucătărie! Ăsta sunt, atâta am şi nu mai zic nimic. Concluzia o trage fiecare…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.