„Din păcate, în clipa de față, singura variantă pe care oamenii din Potcoava o au, în caz de urgență medicală, este să meargă la Slatina!”
În 2012, locuitorii orașului Potcoava au dat un vot de încredere masivă unui tânăr: Manuel Enăchioaia. Atunci, din entuziasm, gândind că e greu să facă ceea ce a promis: să schimbe, în bine, orașul.
După 4 ani, promisiunile sale au devenit fapte, iar investirea pentru un nou mandat, în urma alegerilor din iunie 2016, a devenit o răsplată pentru priceperea sa în gospodărirea corectă a treburilor comunității.
Astăzi, Potcoava este pe mâini bune, iar ceea ce se întâmplă aici i se datorează, în mare parte, primarului ales și reales. Gândirea sa este bazată pe gesturi care să-l pună pe primul loc pe cetățean, să-i dea acestuia apartenența la comunitate, mulțumit de faptul că cei aleși conduc așa cum trebuie pentru binele și interesul public…
– Suntem, iată, în a doua jumătate a iernii 2016-2017. La Potcoava e greu, se simt dificultățile acestei perioade?
– Am să vă dau un răspuns la această întrebare, deși, cel mai corect ar fi fost să întrebați oamenii din orașul nostru, pentru că ei sunt sinceri, văd, simt și spun lucrurilor pe nume. Personal consider că ne-am descurcat foarte bine, pănă acum n-au fost probleme și am convingerea că nu vor fi nici de acum încolo. Spre exemplu, după fiecare ninsoare, la noi s-au curățat străzile în câteva ore, la școli ne-am mobilizat cu toții și am îndepărtat zăpada, iar eu sunt foarte mulțumit. Nu au fost situații, nici atunci când a nins abundent, în care oamenii să rămână înzăpeziți și să nu poată folosi drumurile publice.
– Că tot ați adus în discuție școlile. Au căldură, beneficiază elevii de cele mai bune condiții?
– Totul este pus la punct și nu există probleme, încălzirea se face pe bază de gaze, cu excepția unei grădinițe la care avem centrală pe lemne. Reviziile făcute la timp sunt o garanție că nu apar probleme în sezonul rece.
– Care sunt principalele investiții pe care primarul orașului Potcoava le ia în calcul pentru anul 2017? Acum, aveți dreptul să cereți și mai mult, având în vedere rezultatul alegerilor din 11 decembrie 2016!
– Administrația de la Potcoava are numeroase proiecte, o parte din ele depuse, altele în așteptare. Desigur, așteptăm să se aprobe bugetul și vom demara și lucrările. Spre exemplu, avem un proiect transfrontalier cu o localitate din Bulgaria, pentru Casa de Cultură, proiect de un milion de euro pe care sper să-l realizăm cât mai rapid, având în vedere că e depus din anul 2015.
– Mai exact, ce ați dori să faceți și ce include acest proiect?
– Vorbim de o renovare totală, plus adăugarea a încă unui etaj în care vor fi amenajate birouri, o sală de conferințe, plus o sală mare ca la teatru, cu sonorizare, mobilier și tot ce este necesar. Ne dorim ceva modern pentru anul 2017, așa cum este normal și cum ne cer locuitorii acestui oraș.
– Alte proiecte, domnule primar?
– Avem proiectul pentru apă și canal, pentru străzile laterale, având în vedere faptul că partea principală este realizată prin Compania de Apă. Desigur, mai este de lucru, dar din informațiile pe care le dețin în clipa de față, anul acesta vom demara și etapa a doua, tot prin CAO, urmând a se face și asfaltare pe drumul principal în toată localitatea. În prezent avem aproximativ șase kilometri și jumătate de apă și canal, dintr-un total de 12, numai pe drumul principal. Se mai adaugă străzile principale, un proiect pe care îl vom depune pe Ordonanța 28. E gata, iar tot ce așteptăm este votarea și aprobarea bugetului. Mai mult, în decembrie am mai depus un proiect pe Casa Verde, pentru instituții, proiect de cinci miliarde, cu panouri solare și pompă de căldură. Sunt și acestea depuse, numai că, din cauza alegerilor, s-a prelungit demararea lucrărilor. După 28 februarie se dă startul, prin POR, proiectului axat pe eficientizarea energetică, panouri, pompe de căldură și izolare termică.. De asemenea, ar mai fi un proiect ce ține de introducerea gazelor naturale pe ultimul kilometru și jumătate – drum principal, rămas fără gaze în Potcoava. Proiectul e aprobat, costă trei miliarde, licitația e câștigată, firma se știe, iar undeva prin martie-aprilie se vor demara și lucrările. Vorbim aici de aproximativ două sute de gospodării, din care avem deja înscrise șaizeci de familii din satul Sinești până la ieșire.
– Putem vorbi de un conflict, între dumneavoastră, ca primar, și medicii de familie din Potcoava?
– Cu siguranță, vina nu îmi aparține mie. Vedeți dumneavoastră, domnule Dorobanțu, problema cu medicii de familie este mai veche, iar povestea e următoarea: dumnealor au fost favorizați atât de mine, cât și de fostul primar, ajutați și susținuți pentru binele comunității. Prestează un act medical pentru cetățenii din Potcoava, dar haideți să fim cinstiți până la capăt și să recunoaștem că actul respectiv este făcut pe bani, ceea ce, până la urmă, e și normal. Ei, bine, în momentul în care le-am oferit spațiul necesar – aproximativ 30-40 de metri pătrați, când am făcut contractele, am pus și o clauză prin care să plăteaască în jur de două milioane pe an. Era cel mai mic preț atunci și ne permitea și legea. După cinci ani, contractul se putea, sau nu, renegocia cu acordul părților. Revenind, însă, după ce le-am oferit spațiu, fostul primar a reușit să le bage și încălzire – gratis, numai că, din 2007, Petrolul a închis aici, fiind nevoiți să căutăm o altă variantă. S-a băgat centrală pe primărie și s-a încălzit tot spațiul, incusiv Centrul de Permanență și cabinetele pe care le au dumnealor acolo. Probleme mari n-au fost, dar tot în contractul respectiv, aceștia s-au angajat ca ori de câte ori vor fi solicitați să susțină o situație de interes public la nivel local, să o facă gratis, lucru care, desigur, nu s-a întâmplat.
– Și, totuși, ce e cu Centrul de Permanență?
– În momentul în care i-am rugat să participe, astfel încât să putem avea acest Centru, nu au dorit să se implice, ceea ce ne-a făcut să facem lucrul acesta cu alți medici, printre care și domnul doctor Daniel Tudor de la Icoana, cel care a fost șef de Centru până în ziua în care, pe bună dreptate mi-a spus că nu mai acceptă decât în clipa în care și medicii noștri se vor implica. Și din această cauză, nemaiavând medici s-a închis Centrul de Permanență Potcoava. Așadar, fost deschis în 2014 și închis în iunie-iulie 2016. În plus, în urma discuțiilor și a informațiilor din ziare, s-a mai întâmplat să vină și Curtea de Conturi. Numai că, în urma verificărilor, au observat că noi le livram căldură fără să le percepem o taxă. Astfel, ne-au dat o decizie prin care ne-au cerut să recuperăm banii – vreo treizeci și ceva de milioane (n.n. lei vechi), pe ultimii trei ani, calculat la fiecare pe metrul pătrat pe care îl aveau. Sigur, nu e o sumă foarte mare, dar trebuie recuperată pentru că altfel ni se impută nouă. Mai mult, nici acum nu am închis complet căldura, ci am dat-o la minim. Le-am făcut în urmă cu două luni o adresă prin care i-am întrebat dacă doresc să le mai oferimă căldură, i-am invitat la primărie să facem un act adițional și împreună să stabilim cât trebuie să cotizeze. E drept că în afară de cabinete mai au și alte spații, o sala de așteptare, unde și acolo căldura costă.
– Sunt șanse ca acest Centru să fie redeschis la Potcoava?
– Avem ședință de Consiliu Local astăzi (n.n. marți – 31 ianuarie 2017). I-am invitat pe medicii de familie pentru a pune la punct anumite lucruri. Mai exact, ei au venit cu propunerea de a împărți clădirea în două, prin ridicarea unui zid între noi, au spus că-și fac o toaletă proprie, pun și centrală proprie, noi suntem de acord să facem lucrul acesta, dar punem condiția de a face parte și din Centrul de Permanență sau să se facă gărzi. Ar fi singura soluție prin care am putea să redeschidem. Altfel…
– Să înțelegem că oamenii, în clipa de față, dacă au o urgență medicală, sunt nevoiți să meargă la Slatina?
– Din păcate, în clipa de față, singura variantă pe care oamenii din Potcoava o au, în caz de urgență medicală, este să meargă la Slatina! Sperăm, totuși s-o scoatem la cap. Le acordăm ce vor, nu le cerem bani pentru că nu vrem să câștigăm din chiriile pe spațiile medicale, dar ne dorim să avem înțelegere și din partea dumnealor, să contribuie cu ceva, având în vedere că astfel câștigă niște bani aici.
– Credeți în buna-credință că în cele din urmă vor accepta?
– În primul rând, eu nu cred că din rea-credință au făcut ce au făcut. Sunt din Slatina, probabil că astăzi câștigă suficient de bine și nu le este comod să mai facă lucrul acesta. Nu cred că au ceva cu noi. Ba, chiar, pot spune că oamenii sunt mulțumiți de serviciile primite, medicii și-au făcut întotdeauna treaba și din acest punct de vedere nu avem ce să le reproșăm. Cu toate astea eu vă repet: nu e o muncă voluntară! Sunt câte două milioane – lei vechi, pentru fiecare gardă. Iar dacă pui cinci gărzi pe lună ar fi egale cu zece milioane. Poate că merită mai mult, sunt de acord, dar nu e nici degeaba, nu? A, că s-a mai întâmplat prin 2004-2005 să nu fie plătiți, a fost cu totul altceva, dar astăzi nici nu s-ar pune problema să se întâmple lucrul acesta…