„Este pentru prima oară când, la nivel de reprezentare guvernamentală, județului Olt i se dă o recunoaștere a măsurii capacității oamenilor din cadrul Organizației PSD Olt”
Este unul dintre reprezentanții noii clase politice care prinde contur la Olt. La alegerile parlamentare din decembrie 2016 a beneficiat de încrederea Organizației Județene a PSD Olt, înainte de a obține votul, covârșitor, acordat de olteni listelor de candidați propuși, atât pentru Camera Deputaților, cât și pentru Senatul României, de Partidul Social Democrat.
Cu o bună expertiză profesională, Marius Iancu este, în prezent, membru în Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților, una dintre cele mai vizibile și active structuri subsidiare ale camerelor parlamentare.
Deputatul Marius Iancu a acceptat să răspundă unor întrebări venite din partea reporterului care vrea să afle ce fac aleșii olteni, acum, la început de an, dar și de mandat..
– Putem vorbi de prime impresii, la început de mandat? Care sunt acestea pentru dumneavoastră?
– Înaintea impresiilor au fost emoțiile, perioada de acomodare, specifice unui astfel de început. Eu cred că Parlamentul României lucrează în interesul românilor, iar proiectele elaborate acolo sunt cele așteptate de cei care au votat pe 11 decembrie 2016. Vedeți, spun ceea ce tocmai am afirmat și din perspectiva faptului că mă aflu acolo doar de puțin timp.
– Cât de realizabil este programul de guvernare?
– Integral! Este pentru prima dată când românii beneficiază de un astfel de calendar al unei guvernări aflată la început de drum. E o altă filozofie asupra guvernării. Pentru prima oară, cetățeanul e pus în centrul unui astfel de proiect. Nu e de ajuns ca statul să raporteze prin funcționarii săi anumite creșteri ale unor indicatori abstracți. E nevoie ca oamenii să simtă, efectiv, ceea ce li se cuvine de drept: creșterea calității vieții!
– Sunteți membru în Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților. O primă măsură luată acolo?
– Marți seara, am votat pentru respingerea ordonanței privind salarizarea demnitarilor. Nu trebuie ca o mână de oameni, 48, cu funcții mari de conducere în Statul Român, să aibă salarii enorm de mari față de celelalte persoane din structura bugetară. Acești oameni, printre care președinții celor două camere parlamentare, președintele României, șefii serviciilor speciale, vor reveni la o grilă din iulie 2015, la care se adaugă majorarea de 10%, introdusă în 2016, pentru toți bugetarii. O măsură necesară, o politică de echitate socială, aș spune eu…
– Cum se vede Oltul de la București?
– Este pentru prima oară când, la nivel de reprezentare guvernamentală, județului Olt i se dă o recunoaștere a măsurii capacității oamenilor din cadrul Organizației PSD Olt. Avem până acum, în Guvernul României, doi miniștri, patru secretari de stat, iar până astăzi (n.n. marți – 17 ianuarie 2016) acești oameni îndeplinesc, obiectiv, calitățile profesionale pentru funcțiile pe care se află. În mod subiectiv, haideți să recunoaștem: ei aparțin județului Olt! Iar așa ceva înseamnă mult. Iată că județul Olt, revenind la întrebarea dumnevoastră, se vede bine. Prin oamenii trimiși acolo, prin angajamentul acestora față de îndeplinirea proiectelor din programul de guvernare.
– Înainte de a fi ales deputat ați îndeplinit funcția de administrator public al județului Olt. Există o legătură?
– Vorbind exclusiv în sensul întrebării, nu există o legătură directă. Dar, pentru mine, experiența obținută în cadrul Consiliului Județean Olt îmi arată, ca deputat, ce-i de făcut pentru eliminarea tuturor disfuncționalităților de lucru din cadrul administrației locale, unde legea este de corectat, și cum trebuie intervenit acolo.
– Ce așteptări are Marius Iancu de la 2017?
– Vreau să cred că 2017 este anul în care românii vor începe să creadă în România! E dreptul cetățenilor acestei țări să trăiască bine acasă la ei. E legitim să ceară celor cu putere de decizie să facă ceea ce trebuie pentru a redeveni ceea ce am fost cândva: o națiune demnă, unită și respectată de cei care trebuie să ne privească altfel decât ca pe o piață ieftină a forței de muncă.
– Tema începutului de an: dispariția a zece miliarde de lei din bugetul de stat, în timpul guvernării Cioloș…
– În anumite zone se încearcă împingerea în derizoriu a acestei teme. Președintele Dragnea nu a spus nicio clipă că Dacian Cioloș a transferat într-un cont personal sau a plecat cu sacii de bani din Palatul Victoria. Din datele de până acum vă pot spune doar că nivelul încasărilor la buget în perioada fostei guvernări a fost inexplicabil de mic, iar prognoza bugetară s-a făcut pe un fundament suprarealist. În acest caz, e vorba de neglijență, de incapacitate de gestiune a bugetului unei țări. O comisie parlamentară va ancheta și va stabili unde este greșeala.
– Românii trebuie să aibă încredere în primul ministru Sorin Grindeanu?
– Cu siguranță, da! Sorin Grindeanu este un prim-ministru așezat, un om normal, dedicat cauzelor de interes public. Cunoaște, are suficientă expertiză pentru a defini un om capabil. Nu vine din zona salvatorilor de neam și de țară, a oamenilor providențiali. E un român adevărat, iar România merită să aibă un astfel de prim-ministru!