Acasă Actualitate Slatina, la ceas aniversar. Gale de premiere, la 649 de ani de...

Slatina, la ceas aniversar. Gale de premiere, la 649 de ani de la atestarea documentară

259

Slatina se îmbracă în haine de sărbătoare, fie ele şi groase, căci e iarnă. Anul acesta, zilele dedicate aniversării atestării documentare arată altfel. Vineri, când Slatina împlineşte 649 de ani de când numele urbei a apărut pe un document oficial, este startul a trei zile (intitulate „Gala Laureaţilor”) în care se vor organiza gale în cadrul cărora se vor acorda premii sportivilor, antrenorilor, seniorilor şi superlativelor judeţului Olt, şi a altor două zile de distracţie. În total, cinci zile de sărbătoare. Restul, la 1 iulie, când Primăria Slatinei va organiza Zilele Slatinei.

Iată programul manifestărilor dedicate sărbătoririi Slatinei:

20 ianuarie – Gala Campionilor
Cu începere de la ora 10:00 până la ora 18:00, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”; se vor acorda burse, premii, diplome şi distincţii elevilor, sportivilor şi mentorilor, pentru performanţele obţinute în anul 2016.

21 ianuarie – Gala Superlativelor
De la ora ora 18:00, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”; se vor decerna distincţii şi diplome de merit din partea Consiliul Local Slatina, moment presărat cu momente artistice.

22 ianuarie
Tot la la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”; copiii sunt invitaţi la filme pentru ei şi se va pune în scenă şi o piesă de teatru.

23 ianuarie – Gala Seniorilor
Seniorii cetăţii, şi anume cuplurile ce au împlinit 50 de ani de căsătorie în anul 2016 vor primi răsplată pentru fidelitatea lor. Evenimentul va beneficia şi de momente artistice susţinute de artişti locali.

24 ianuarie 2017 – Unirea Principatelor Române
A doua zi naţională, ca importanţă, începe la ora 9:45 şi se va încheia la orele 11:00, cu o ceremonie specifică, depunere de coroane şi o paradă militară, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. După, slătinenii sunt invitaţi să se prindă în horă, în Hora Unirii, iar pe Esplanadă vor putea asista la un program artistic susţinut de Ansamblul Profesionist „Doina Oltului”).

Scurt istoric
La 20 ianuarie 1368, domnul Ţării Româneşti, Vladislav I Vlaicu (Vlaicu Vodă) conferea, în scris, scutirea de vamă pentru nişte negustori braşoveni la trecerea peste râul Olt. Aceşti negustori nu erau unii simplii, deoarece aveau grija documentelor. Documentul de atestare a Slatinei se află la Braşov, este păstrat şi în zilele noastre la Muzeul de Istorie Braşov, aflat în Casa Sfatului. În Slatina se găsesc copii ale acestui document. În acelaşi document este menţionat şi oraşul Brăila, ca loc important din Ţara Românească. Şi brăilenii sărbătoresc, odată cu noi, atestarea ducumentară, în aceeaşi zi. Un portret al lui Vladislav Vlaicu se află pe rama unui tablou de la mănăstirea de pe Muntele Athos, Grecia. La 1 iulie 1979, prin decretul semnat de Nicolae Ceauşescu, oraşul Slatina este ridicat la rangul de municipiu. Ca simbol al acestui moment, la intrarea în municipiu, dinspre Piteşti, s-a construit, la începutul anilor ’80, arcada pe care scrie „Municipiul Slatina”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.