„Slatina are nevoie de inteligenţă în cheltuirea banilor publici”
Cristian Bughea, candidatul Partidului România Mare la Primăria municipiului Slatina, ne-a relatat despre obiectivele sale care vor determina în viitor dezvoltarea urbei. Ca fost jurnalist, va milita pentru o campanie civilizată, cu eleganţă şi respect faţă de ceilalţi competitori.
– Ce v-a determinat să faceţi pasul spre administraţie?
– Am privit mult de pe tuşă, cum se spune, activitatea municipalităţii în ultimii 27 de ani de la Revoluţie. S-au făcut destule lucruri bune, însă, din păcate, nu totul este aşa cum ar trebui să fie. Cred că a venit momentul să intrăm şi noi în joc şi prin mesajul nostru să convingem electoratul că PRM vrea doar binele pentru cetăţenii Slatinei. Suntem preocupaţi de oraş, de imaginea lui şi de confortul locuitorilor.
– Cu ce proiecte vine candidatul PRM în aceste alegeri?
– Desigur, este greu de expus în câteva rânduri o activitate de administrare publică a oraşului. În primul rând, aş opta pentru un plan multianual de dezvoltare în concordanţă cu necesităţile cumunităţii. Aceste investiţii trebuie făcute într-o transparenţă totală. Slatina are nevoie de inteligenţă în cheltuirea banilor publici. Proiectele pe care le vom iniţia trebuie realizate cu fonduri de la buget , din fonduri europene şi din parteneriatul public-privat, proiecte care pot aduce resurse la bugetul local. Avem în vedere câteva priorităţi dintre care aş enumera:
– Infrastructură. La început de secol XXI, în Slatina încă sunt zone fără apă curentă, canalizare, gaze şi asfaltare. E normal ca locuitorii din aceste zone să beneficieze de astfel de facilităţi, care, până la urmă, nu sunt un lux, ci o necesitate. Traficul rutier s-a aglomerat, parcările nu fac faţă numărului mare de autovehicule, iar pistele pentru biciclişti lipsesc cu desăvârşire, bicicleta fiind un mod de viaţă. Anveloparea blocurilor trebuie finalizată în aceşti patru ani.
– Educaţie. Şcoala de azi înseamnă viitorul de mâine. Este necesară continuarea atragerii de fonduri pentru şcoli şi grădiniţe cu tot ceea ce cuprind şi anexele acestora. Nu trebuie făcut niciun rabat de la acest capitol pentru că este în joc continuitatea existenţei noastre spirituale .
– Sănătate. Poate cel mai delicat domeniu, pentru că nu ne este indiferentă starea de sănătate a populaţiei, sărăcia acutizată din ultimii ani şi-a pus amprent adestul de puternic pe sănătate oamenilor, care, în austeritate , cheltuie mulţi bani pe medicamente şi tratamente, ceea ce nu este normal. Unităţile sanitare trebuie aduse la nivel european, din toate punctele de vedere: medici, dotări, tratamente etc.
– Cultură-Sport. Oraşul are tradiţii în anumite ramuri sportive: fotbal, handbal, lupte, box, tenis de masă. Din păcate, putem spune că în peisajul sărac al mişcării sportive doar handbalul feminin şi tenisul de masă mai dau pete de culoare sportului local. Bazele sportive sunt insuficiente, iar copiii nu sunt îndrumaţi spre sport şi mişcare, lucruri care constituie sănătate şi, implicit, mai puţină prezenţăla medic. Legat de cultură sunt mâhnit de faptul că municipalitatea nu a reuşit, până acum, să facă un gest nobil – acela de a da numele unor personalităţi: Visi Ghencea, Nicolae Truţă, Eugen Ionescu – unor străzi, care au denumiri mult mai „exotice”.
– Turism-Agrement. Oraşul posedă condiţii naturale deosebite pentru petrecerea timpului liber, mă gândesc la Pădurea Strehareţi şi la Plaja Olt. În parteneriat public-privat se pot iniţia proiecte de investiţii care să corespundă necesităţilor locuitorilor după zile pline de muncă şi stres. De asemenea, am în vedere promovarea turistică a oraşului şi a împrejurimilor sale, pentru a fi cunoscute în plan intern şi, de ce nu, şi internaţional. Cunoaşterea oraşului înseamnă şi atragerea de investitori, care pot crea acele oportunităţi de ceea ce ne doare cel mai mult: locurile de muncă! Am, de asemena, în proiect, ca la sfârşit de an să organizăm, la Slatina, un târg de Cărciun, copie – mai mică – a celebrului târg de Crăciun de la Viena. Vrem ca cetăţenii să simtă spiritul marii sărbători Creştine într-o atmosferă solemnă de bucurie şi de trăiri sufleteşti deosebite.
– Salubrizare-Spaţii verzi. Încă suntem deficitari la aceste capitole. Municipiul trebuie înconjurat de o perdea forestieră şi de multe, foarte multe spaţii verzi, care să asigure un aer curat şi respirabil. Primăria va asigura pomii, iar elevii şi toţi iubitorii de natură se pot înhăma la acest proiect. Slatina trebuie să devină un oraş curat, iar dacă acum se fac eforturi în acest sens, şi noi cetăţenii trebuie să respectăm acest lucru. Nu trebuie uitată problema câinilor comunitari, care dă multe bătăi de cap.
– Siguranţa cetăţenilor. În ultimii ani, rata infracţionalităţii a crescut, siguranţa cetăţenilor fiind acum de mare importanţă. Mărirea numărului camerelor video. Implicarea totală a poliţiei, jandarmeriei, poliţiei locale, trebuie să dea o rată de siguranţă pe tot teritoriul oraşului. Nu am uitat de pensionari, de tineret, cărăra trebuie să li se asigure o viaţă liniştită condiţiile pentru o dezvoltare normală în societate. Venim la Primărie cu seriozitate, muncă, acţiune, competenţă, transparenţă. Dacă voi fi ales, nu voi face paradă pentru funcţia mea. Odată ales, devii servantul corect şi cinstit al comunităţii. La intrarea în primărie trebuie să dăm jos hainele politice.
– Ce nu vă place acum la Slatina?
– Nivelul de civilizaţie europeană înseamnă toalete stradale, care la Slatina sunt ca şi neexistente. Deocamndată…