„Faptul că oamenii ne privesc acum cu respect, faptul că au din nou încredere în noi arată că PDL reintră în inimile românilor”
Se anunţă o primăvară fierbinte. Confortul emoţional de care dispunea puterea aleasă în decembrie 2012 s-a risipit. Asta pentru că liberalii lui Crin Antonescu au decis să plece din structurile guvernamentale, chit că partenerii rămaşi de pază la cămara cu dulceţuri şi-au refăcut o nouă majoritate.
Opoziţia, după o perioadă a căutărilor de sine a început ofensiva, direct la sursă, la cetăţeanul nemulţumit de raportul care există între ce i s-a promis şi ce i se oferă.
La Olt, PDL reinventează mersul pe stradă. Acum câteva zile, mai precis sâmbătă, 15 martie, sute de militanţi ai acestui partid au luat trotuarul cu asalt, redescoperind cetăţeanul şi nevoile acestuia, într-o ţară unde politica nu a găsit de fiecare dată, prin oamenii puterii, cele mai bune pârghii de dialog.
Pe seama acestor evoluţii a începutului de an politic, a iminentelor alegeri europarlamentare, preşedintele PDL Olt, Siminica Mirea, vorbeşte deschis în rândurile care urmează.
– PDL Olt a ieşit acum câteva zile pe stradă. Ce a însemnat acest exerciţiu de imagine?
– Întrebarea dumneavoastră e corectă până la jumătate. Da, am ieşit pe stradă, dar nu facem exerciţii de imagine. Facem însă ceea ce trebuie: venim în întâmpinarea celor care se simt minţiţi de o guvernare ostilă, care a trădat promisiunile făcute, electoratul din stânga, cât şi pe cel din dreapta, faţă de votul pe care l-a primit la sfârşitul lui 2012. Ceea ce mă bucură cel mai mult, din ce au simţit colegii mei, este atitudinea pozitivă a cetăţenilor faţă de noi. Faptul că oamenii ne privesc acum cu respect, faptul că au din nou încredere în noi arată că PDL reintră în inimile românilor. Dacă ne referim strict la manifestarea din Slatina, aici situaţia e puţin aparte: între slătineni şi PDL e o legătură care vine din timp. Într-un fel, şi nu exagerez cu nimic, noi, PDL, suntem partidul de suflet al slătinenilor. Asta nu se uită, chiar dacă uneori am fost pedepsiţi pe nedrept…
– Dincolo de materialele de propagandă, ce reproşaţi dumneavoastră actualei puteri?
– Înţeleg că această întrebare vizează pe cetăţenul din faţa dumneavoastră, nu pe politicianul respectiv?
– Da!
– Aici mă refer la nişte lucruri pe care cred că fiecare dintre noi le simţim, dar nu putem reacţiona din cauza unor instrumente represive ale statului: fiscalitatea a ajuns într-o zonă a suprimării oricărei iniţiative private, care se bazează pe raportul corect dintre agentul economic şi stat. Nu regăsesc, în toate legile adoptate de actualul parlament, nici un act normativ care să susţină un mecanism care să declanşeze crearea de locuri de muncă. mai mult, Chiar dacă au mai spus-o şi alţii, o repet, într-o altă formă, şi eu: majorarea taxei la carburant va produce efecte greu de anticipat. E ca şi cum aprinzi un singur băţ de chibrit lângă un rezervor de benzină. Ca să întreţii arderea, nu mai este nevoie de un al doilea băţ. Cred că nimeni nu a calculat efectele acestei ambiţii personale a premierului Victor Ponta. Vedeţi, din lupta sa cu Traian Băsescu, de fiecare dată pierd românii. Mie nu mi se pare corect.
– Cum stă astăzi PDL-ul la Olt?
– Vreţi un răspuns bazat pe cifre?
– Nu! Puteţi să argumentaţi şi într-un alt mod?
– Sigur, şi poate e mai corect aşa. Aici, la Olt, orice ascensiune a acestui partid a avut la bază un moment zero de plecare. Aşa a fost la despărţirea de FSN, cu Nicolae Grădinaru, aşa a fost mai departe, prin 2000, aşa s-a întâmplat recent. Tehnic, perioada de reconstrucţie este în grafic. Oamenii care fac astăzi parte din echipă aparţin unui alt mod de a înţelege şi a face politică. Interesul faţă de putere nu e cel al unui angajat ce vine la o bursă a locurilor de muncă. aşa cum sunt privite mai toate partidele astăzi. Am reuşit să reclădim acea stare de spirit, iar asta cred că înseamnă mai mult decât un număr de membrii aduşi în plus nu ştiu cărei organizaţii.
– Alegerile europarlamentare bat la uşă. Ce aşteptări aveţi?
– Evident, cât mai multe voturi în dreptul nostru, un scor cât mai bun, dar, dincolo de toate, mă interesează fenomenul în sine. Sper ca la aceste alegeri excesul de zel în a pune în mişcare maşina electorală a actualei puteri să fie redus ca intensitate. Mizez pe înţelepciunea primarilor pesedişti, oameni care ştiu că se sacrifică, din nou, degeaba, pentru o cauză care nu la aparţine lor, ci doar conducerii centrale a partidului. Altfel, procesul în care Liviu Dragnea e cercetat pentru presupuse fraude la un proces electoral e pe rolul instanţei, iar cel în cauză e prim-vicepreşedinte la PSD. Ne asumăm poziţia de lider al opoziţiei din perspectiva acestor alegeri…
– Nu credeţi că vă grăbiţi cu ceea ce tocmai aţi spus: PDL – lider al opoziţiei?
– Nicidecum. Nu văd pe altcineva care să militeze, real, împotriva actualei puteri. Deocamdată, liberalii din Olt nu au înţeles că nu mai sunt la putere. E o stare ciudată a lor, căci nu poţi spune că eşti la putere atunci când ai şefi de instituţii publice în exerciţiu în guvernul condus de Victor Ponta. În opoziţie se află doar nişte idei, mult mai multe decât persoanele care săvârşesc această atitudine. O situaţie confuză, care nu-i îndreptăţeşte să se afirme ca opozanţi ai PSD-ului. Poate la şedinţele lor de partid fac opoziţie, dar pe stradă, până acum, nu i-a văzut nimeni. Nu va merge să convingi, aplicând două unităţi de măsură pentru acelaşi cadru lucrativ. Nu ţine în faţa unui electorat oltean care ştie să separe adevărul de impostură.