„Am o experienţă de opt ani în administraţie, m-am lovit de criză şi alte probleme, dar atunci când mi-am propus ceva pentru comunitate am găsit soluţia potrivită!”
Vreme de opt ani, între 2004 şi 2012, oraşul Scorniceşti l-a avut în fruntea sa pe Constantin Nedelea. Un primar care şi acum, la aproape doi ani de la predarea ştafetei, poate afirma în faţa comunităţii că a realizat în urbea natală lucruri de referinţă, de care beneficiază oamenii locului.
Din afara problemei, cu detaşare, fostul edil a avut amabilitatea să ne acorde un interviu despre starea Scorniceştiului, despre lucruri care ar trebui făcute, care dintr-un motiv sau altul sunt astăzi într-un impas…
– Cum se vede, din punctul dumneavoastră, Scorniceştiul de astăzi, la aproape doi ani după ce aţi predat, democratic, frâiele puterii?
– Sunt multe de spus pe tema asta… Oricum, bine nu se vede, datorită faptului că din anul 2012 de când Davidescu a câştigat alegerile şi a devenit primarul oraşului, nu s-au început proiecte noi, care să fie benefice acestei localităţi, oamenilor din Scorniceşti.
– Acceptaţi faptul că actualul primar poate să dea vina pe criză, să dea vina pe alte cauze care nu ţin de capacitatea sa de a face lucruri bune pentru comunitatea în fruntea căreia se află?
– Am o experienţă de opt ani în administraţie, m-am lovit de criză şi alte probleme, dar atunci când mi-am propus ceva pentru comunitate am găsit soluţia potrivită! Sunt convins şi vă pot spune cu sinceritate că primarul de astăzi al Scorniceştiului, Cătălin Davidescu, nu cunoaşte realitatea acestui oraş. Mai mult, în doi ani de zile mi-am dat seama că cel în cauză habar nu are de administraţie, atâta timp cât nu a fost în stare să începă măcar un proiect. El n-a făcut decât să mărească taxele şi impozitele locale, cu aproape 40%, n-a accesat un fond european, nu a avut discuţii la nivel de Consiliu Judeţean, la ministerele de resort pentru a reuşi să aducă fondurile necesare în această localitate.
– Şi totuşi, în Scorniceşti s-au făcut investiţii…
– Din păcate, toate investiţiile au fost date, cu dedicaţie, către acoliţii PNL, către cei care abia au aşteptat să-l pună în funcţie, iar el să execute ceea ce i se cere de către aceia care au cheltuit mai multe sume de bani pentru campania din vara lui 2012. Ei bine, locuitorii oraşului şi-au dat seama pe cine au votat, au văzut ce poate primarul lor şi sunt convins că nu-l mai vor în fruntea Scorniceştiului. Acest om face decât atât: îşi ia de fiecare dată agenduţa, pleacă din primărie, îşi ia notiţele de rigoare şi direcţionează diverse investiţii, fie ele şi mici, spre acoliţii lui. Iar ăştia sunt bani care provin din taxele şi din impozitele locale, din cele pe care le-a majorat neîncetat în toată această perioadă.
– Vi se reproşează faptul că una dintre cele mai importante investiţii din perioada dumneavoastră – canalizarea, aţi fi lăsat-o la capăt de mandat într-o stare fizică precară neputând fi dusă până la capăt. Ce aveţi de spus pe tema asta?
– Într-adevăr, canalizarea este un proiect foarte important pentru oraşul Şcorniceşti, este cunoscut şi la nivelul judeţului Olt, fiind demarat prin Compania de Apă Olt, un proiect pentru care localitatea noastră primea o investiţie de peste 7 milioane de euro. Din păcate, deşi până în anul 2012 totul a mers în mod corespunzător, fiind începută alimentarea cu apă către Şuica, Ruşciori, Teiuş şi Constantineşti, ulterior lucrările au fost oprite, probabil că şi din interese politice.. Din câte se ştie, acolo, în zona Scorniceştiului a lucrat o firmă care era condusă de către un mare membru al PNL, chiar preşedinte la vremea aceea pe judeţ, dar nu pot să-mi închipui de ce acest primar nu a putut să ducă la îndeplinire acest proiect care era spre binele comunităţii. Aşadar, chiar dacă era început de către Nedelea, acel proiect trebuia să fie continuat de Davidescu pentru locuitorii din Scorniceşti.
– Cât mai era de lucru?
– Culmea, investiţia respectivă, pentru zonele amintite mai sus, trebuia să fie finalizată puţin mai târziu, la sfârşitul lui 2012, urmând ca în perioada 2013-2017 să se realizeze alimentarea cu apă şi canalizare în celelalte sate aparţinătoare: Mărgineni, Jitaru, Mogoşeşti, Negreni, Chiţeasca şi Bircii…
– În unele sondaje de opinie, făcute până acum pe piaţă, ţinând cont de ceea ce se întâmplă la Scorniceşti, numele dumneavoastră apare pe primul loc. Cum comentează Constantin Nedelea faptul că, după atâta timp, oamenii vă vor din nou primar?
– Într-adevăr, am auzit, ştiu asta şi chiar mă bucur. Ca cetăţean al Scorniceştiului am ţinut mereu legătura cu oamenii din această localitate. După ce mi s-a încheiat mandatul, m-am întors la societatea pe care am condus-o, din funcţia de director general, vreo 10 ani de zile, Pulsor Scorniceşti. În prezent, în această societate, nefăcându-se investiţii majore şi neasimilând produse noi, lucrează în jur de 30 de angajaţi, dar foarte important ar fi că am atras un nou investitor care a cumpărat din activele Pulsorului, reuşind să aibă capacităţi de producţie pentru un număr de 200 salariaţi. Lucrul acesta mă mulţumeşte, cu atât mai mult cu cât dacă nu s-ar fi găsit acest investitor această societate risca să se închidă. Era obligatoriu să facem ceva, având în vedere că societatea amintită ajuta enorm oraşul Scorniceşti. Sincer, eu asta speram că o să facă şi actuala conducere a oraşului, să atragă investitori, dar nu aşa. Prin majorarea de taxe şi impozite, nebăgându-i în seamă pe respectivii investitori, nu o să vină nimeni la Scorniceşti.
– Spuneţi că aţi păstrat o legătură cu cetăţenii. Să înţelegem că actualul primar nu face asta?
– Am ţinut aproape de cetăţenii din toate zonele şi o voi face şi de acum încolo. Ştiu că există o mare dezamăgire, este normală, dar nu e nimeni de vină că actualul primar nu vrea să iasă din birou. El are doar câteva trasee prestabilite, în rest, nimic. Nu are rost să spun acum că sunt destui locuitori ai Scorniceştiului care nu îl cunosc. Altfel, nu ştiu şi nici nu vreau să comentez câtă legătură are domnul primar cu oamenii din Scorniceşti. Repet, dezamăgirea e mare, dar în momentul de faţă nu prea avem ce face. N-aş vrea să mă laud, nu-mi place asta, dar vreau să ştiţi un lucru: pe vremea mea demarasem multe proiecte de investiţii, şi mă refer aici la schimbarea acoperişurilor, anveloparea blocurilor… Sunt lucruri primordiale, sunt proiecte care nu mai suportă amânare.
– Sunteţi un om de stânga sau un om de dreapta?
– Poate că în decursul anilor au fost persoane care şi-au făcut şi o părere greşită despre mine. Referitor la întrebarea dumneavoastră, vă spun deschis: am fost şi sunt un om de administraţie. Desigur, faptul că trebuie să ai în spate un partid, că este bine să ai pe cineva aproape, este inevitabil. Cu toate astea, ca şi persoană plătesc aceste costuri atunci când, pentru binele localităţii pe care o reprezint, am fost nevoit să fac şi compromisuri. Poate că am greşit şi eu, o recunosc, dar am făcut un joc în numele localităţii, pentru atingerea obiectivelor şi respectarea cetăţenilor din Scorniceşti. Altfel, nu o ascund, am fost şi pot să spun că sunt mai mult un om de stânga. De altfel, alegerile din anul 2004 le-am câştigat din partea PSD, am cochetat ulterior cu cei din PNL, mai mult pentru atragerea de fonduri, căci altfel nu se putea, pentru ca la alegerile din anul 2012 să mă întorc la PSD. Ce a urmat ulterior se ştie şi nu mai are rost să comentăm. De atunci am păstrat legătura cu domnul deputat Daniel Bărbulescu, un om vertical, un om pe care îl ştiu de multă vreme, am candidat din partea PPDD la alegerile parlamentare, am adus destule voturi, dar şi acolo am observat că sunt doar interese de fel şi fel…
– În cazul unor alegeri parţiale anticipate la Scorniceşti, pentru funcţia de primar, luaţi în calcul să candidaţi?
– Mă bucur că-mi puneţi această întrebare şi poate că sunteţi singurul din presa locală care, în clipa de faţă, nu aţi uitat că actualul primar al Scorniceştiului este incompatibil cu funcţia pe care o ocupă. Mândria lui de a reprezenta acest oraş, coroborată cu atragerea de interese personale l-au făcut pe cel în cauză să nu mai ţină cont de lege. Mai exact, chiar înainte de alegerile din anul 2012 a fost declarat incompatibil de către ANI, dar, conform legii, dacă nu era o hotărâre definitivă şi irevocabilă i s-a permis să candideze. Din câte ştiţi, pe 14 martie este o ultimă înfăţişare, recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi dacă sentinţa dată anterior va deveni definitivă şi irevocabilă, eu ştiu că, după lege, este obligatoriu să-şi dea demisia sau să i se închidă mandatul.
– Şi, revenind la candidatura dumneavoastră?
– Referitor la o posibilă candidatură din partea mea, pot spune că mi-aş dori lucrul acesta, numai pentru a duce la bun-sfârşit acele proiecte pe care le-am început, deloc puţine, proiecte de care oraşul are nevoie şi care mai bine de doi ani de zile au stat în aşteptare…