Acasă Interviu Interviu cu deputatul Colegiului 1 – Slatina, Emil Moţ

Interviu cu deputatul Colegiului 1 – Slatina, Emil Moţ

323

„Programul de guvernare votat de către români va merge mai departe.”

A trecut, iată, suficient timp de la destrămarea intempensivă, teatrală pe alocuri, a Uniunii Social Liberale. Decizia luată într-o zi de marţi, de sfârşit de februarie 2014, de către forul naţional de conducere al Partidului Naţional Liberal a fost oarecum previzibilă.
Liberalii sunt în opoziţie, iar o nouă putere prinde contur sub un nou concept: Alianţa dintre PSD, UNPR, PC şi UDMR, acceptată şi de cei de la PPDD, condusă în plan guvernamental de premierul Victor Ponta, e oficială. Pe seama acestor evoluţii politice ale începutului de an, de pe poziţia de parlamentar, deputat PSD (despre USL nu mai putem vorbi), Emil Moţ, alesul slătinenilor în Colegiul 1 – judeţul Olt a avut amabilitatea să ne acorde un interviu pe temele amintite mai sus…

– Regretaţi ruperea USL?
– Nu vă răspund prin „da” sau „nu”. Nuanţez puţin: există o urmă de regret, e normal să fie aşa, dar la un moment dat, când partenerul te părăseşte aproape de jumătatea drumului, trebuie să ai puterea şi să mergi mai departe. Alianţa care a câştigat, zdrobitor, alegerile din decembrie 2012 nu a fost ruptă de PSD. Este o decizie, şi acesta este punctul meu de vedere, vă rog să consemnaţi întocmai, a lui Crin Antonescu, acceptată, tacit, de mulţi dintre colegii săi, oameni pe care nu-i văd susţinând total această idee.

– Ruperea USL poate fi considerat un eşec al celor care au câştigat alegerile din decembrie 2012?
– Nu, nici decum! Programul de guvernare votat de către români va merge mai departe. Agenda cetăţeanului este regăsită în agenda Guvernului României. Ştiţi, voi face apel la o veche vorbă din folclorul francez: „Cei mai mulţi oameni indispensabili sunt în cimitire”. Adaptaţi dumneavoastră şi veţi înţelege perfect ce vă spun aici!

– De acum încolo se va guverna numai pe stânga?
– E un derapaj periculos din partea dumneavoastră şi a celor care instituie obligativitatea adoptării filozofiei doctrinare. Distanţa dintre stânga şi dreapta e dată de principii astăzi, şi nu de nuanţe. Vreţi să vă spun un lucru? Cel mai de dreapta guvern pe care l-a avut România, şi mă refer aici, exclusiv la măsurile luate, a fost cel condus de Adrian Năstase între 2001 şi 2004, iar mai departe, un guvern aproape exclusiv de stânga, dacă îi eliminăm cota unică, a fost cabinetul condus de Călin Popescu Tăriceanu. Chiar dacă vă surprinde, analizaţi în detaliu şi îmi veţi da dreptate! Unitatea din jurul spaţiului european nu mai permite dizlocări pe această temă.

– Şefii de instituţii publice, susţinuţi de PNL, ar trebui să plece de pe posturile pe care le ocupă astăzi?
– E o problemă care, cred eu, trebuie tranşată fără menajamente. Ştiu, au de partea lor concursuri, diverse forme de investire în funcţie, dar.. haideţi să spunem lucrurilor pe nume: e nevoie de demnitate, de onoare şi de înţelegerea unei realităţi: ai venit politic, ştii asta, recunoşti în consecinţă şi tot aşa trebuie să şi pleci! Evident, oamenii sunt bine pregătiţi, sau majoritatea dintre ei, dar instituţia demisiei de onoare trebuie să funcţioneze!

– Şi în cazul lui Crin Antonescu?
– Răspunsul vine de la sine, e uşor de înţeles. Aplicaţi principiile invocate în răspunsul oferit la întrebarea de mai sus şi este răspunsul de-a gata.

– „Oltul puternic!”. Mai ţineţi minte mesajul ăsta?
– Da, şi nu-l reneg. Judeţul Olt este în atenţia guvernului, premierul cunoaşte realităţile zonei, iar dacă astăzi un nume precum Florin Jianu a ajuns ministru în Cabinetul Victor Ponta nu este o întâmplare petrecută într-un context mai larg…

– Sunteţi deputat de Slatina. Aşteptările slătinenilor sunt mari. Oamenii vor locuri de muncă…
– Nu e o noutate ceea ce-mi spuneţi. Ca deputat m-am implicat într-o serie de proiecte care la final duc în zona solicitată de dumneavoastră. Prin armornizarea cadrului legislativ Slatina va avea un Parc Industrial funcţional, în cel mai scurt timp. Acolo vor lucra oameni din municipiu, dar şi din ceea ce va fi, tot prin armonizarea legislaţiei, zona metropolitană. Sunt lucruri care se fac în timp, pas cu pas, iar Slatina este, tot din această perspectivă, elementul de legătură în cadrul proiectului Autostrăzii Piteşti-Slatina, Slatina-Craiova. Un angajament asumat de către premier, o investiţie cu coordonate precise în ceea ce priveşte începerea efectivă.

– Ce aşteptări are deputatul Emil Moţ de la actuala sesiune parlamentară?
– Trebuie să recunoaştem şi nu e nici o problemă în a spune adevărul: procesul legislativ, etapele tehnice care preced trimiterea unei legi la promulgare, intrase într-un blocaj. Colegii noştri liberali, într-o perioadă când se aflau la putere, se manifestau ca în opoziţie. Prin limpezirea apelor, ştim astăzi, fiecare, pe ce ne bazăm şi ce avem mai departe de făcut.

– Nu e un compromis prea mare intrarea UDMR-ului la guvernare?
– Protocolul încheiat la nivel central între reprezentanţii acestui partid şi cei de la noi, alături de cosemnatarii de la UNPR şi PC, este public. În elementele sale, nu este nimic antinaţional şi nici un indiciu care să atace fiinţa naţională. Este, pe marginea acestei relaţii, din afara ei, o demagogie a celor care caută voturi pornind de la această contradicţie. Vă închei răspunsul cu o întrebare: cine nu i-a avut pe cei de la UDMR la guvernare în cei 24 de ani de democraţie?

– 8 martie e atât de aproape de noi. Ce înseamnă această dată pentru deputatul Emil Moţ?
– Este o zi cu semnificaţie aparte, cu încărcătură emoţională specifică. Este ziua mamei, este ziua femeii de lângă noi, este momentul când fiecare bărbat trebuie să ofere, din inimă, o floare! Poate şi un moment când, cu toţii, trebuie să ne amintim că fără ele lumea nu ar avea sens. Altfel, cred că în mare parte, un gânditor american, acum un secol, a spus destul de bine: „Lumea este condusă de bărbaţi, dar în spatele fiecărui bărbat de succes e o femeie puternică”. Şi nu-mi luaţi asta ca pe o declaraţie politică! Vă mulţumes!

2 COMENTARII

  1. De apreciat raurile de transpiratie si stropii de sange de pe fata reprezentantului nostru la cantina parlamentului! Altfel, bla-blabla-blablabla-bla… Totul e la viitor (indepartat si iluzoriu) pentru noi, si despre ciolanul prezent la dansii… Adica , ce sa-l mai impartim cu liberalii, cand putem sa-l radem noi pe tot?! Iar despre udmr, care au fost introdusi pe sub masa, dorinta arzatoare a antibasistului basist ponta (care-l injura la tv, dar FACE EXACT ce ii spune dictachiorul, de cele mai multe ori din diletantism si graba – norocul lui cu atatia consilieri, cum ar mai rade zilnic base despre el…?!), fiind impotriva promisiunilor de cand urmau sa ajunga la cantina, eu pot sa o consider un act de tradare, altfel as putea sa cred ca e doar impotenta, daca guvernul nu merge fara absentii de la referendum! Pofta buna, dle parlamentar!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.