„2013, este un an de referinţă în dezvoltarea şi modernizarea comunei Rotunda”
La marginea de est a judeţului Olt, comuna Rotunda rămâne, împotriva tranziţiei şi a vremurilor deloc accesibile românului care speră să trăiască mai bine acasă, în ţara lui, un bastion de rezistenţă. Oamenii locului au o măsură proprie, prin care analizează ce e rău şi ce e bun în această lume în care dimensiunea corectă a valorilor nu mai este cea stabilită de legea firii.
De aceste aspecte, ale normalităţii cotidiene din Rotunda, se face vinovat edilul localităţii, cel care de trei mandate succesive administrează nevoile, împlinirile şi speranţele comunităţii: primarul Vergil Sârbu. Un om care ar fi putut bine-merci să se mulţumească cu pensia binemeritrată după o viaţă dedicată legii şi ordinii. Numai că, primarul Vergil Sârbu a ales să se dedice relansării localităţii din care, în anii de după adolescenţă, pleca de acasă, în lume…
– Ce a însemnat anul 2013 pentru administraţia comunei Rotunda?
– În 2013, la nivelul comunei Rotunda s-a finalizat proiectul pe măsura 3.2.2., respectiv 14 kilometri de asfaltare, străzi interioare; reabilitare – modernizare – dotare Cămin Cultural Rotunda; construcţie nouă şi dotare Centru Social de Zi. De asemenea, am mai reamenajat şi grădiniţa din localitate, în care avem aproape o sută de copii. Consider anul 2013 un an bun pentru localitatea noastră. Eforturile nu au fost puţine pentru lucrurile realizate, dar rezultatele sunt cele care se văd. Iar când mulţumeşti pe toată lumea, nu ai decât să fii bucuros de aceste împliniri. 2013 este un an de referinţă în dezvoltarea şi modernizarea comunei Rotunda.
– Care sunt aşteptările pentru anul 2014?
– Pentru anul 2014 avem un proiect pe Grupul de Acţiune Locală, tot pe măsura 3.2.2., în valoare de 80 de mii de euro, prin care urmărim să înfrumuseţăm anumite zone de interes public din localitate. Şi lumea satului trebuie să beneficieze din plin de astfel de lucruri pe care ne-am obişnuit să le vedem doar la oraş!
– Cum aţi făcut faţă, pe timp de iarnă, la stratul de zăpadă, consistent, ce a cuprins într-un timp scurt şi spaţiile publice din Rotunda?
– A fost o iarnă ca oricare alta, a trecut, iar noi, aici, la Rotunda nu am avut probleme. În primul rând am avut un contract foarte bun de deszăpezire cu DANCOR, astfel încât, noaptea ningea, iar dimineaţa era deja deszăpezit. Nu ştiu cum a fost la alţii, dar la noi zăpada nu a adus decât bucurii pentru agricultori, iar oamenii nu au avut deloc de suferit.
– Cum rezolvaţi dumneavoastră problema locurilor de muncă pentru locuitorii din Rotunda?
– Chiar dacă suntem departe de aglomerări urbane, acolo unde se întâlnesc mai multe oportunităţi pe piaţa muncii, aici lucrurile nu stau deloc rău. DANCOR Rotunda are angajaţi din localitate, între 250 şi 300 de oameni. Practic, e un circuit închis al plus- valorii. Salariile câştigate sunt consumate pe plan local, la cele 11 spaţii publice de comerţ, care şi ele nu ar exista dacă nu ar avea această piaţă de desfacere. La Rotunda prezenţa unei asemenea firme este o oportunitate de care întreaga comunitate este mândră. Nu mă întrebaţi ce ar fi fost dacă nu ar fi existat această companie…
– Se face carte în zona aceasta de judeţ? Sunteţi satisfăcut de nivelul de pregătire al celor mici, aici, la Rotunda?
– Se face carte, copiii învaţă, avem în jur de 320 de tineri, de la grădiniţă până la clasa a VIII-a, iar lucrul ăsta ne dă încredere în viitor. Cu toate astea, nu pot ascunde faptul că, din păcate, tineretul de astăzi, în speţă şcolarii şi preşcolarii, sunt în scădere şi la nivelul comunei Rotunda. Este vorba de acel fenomen de ansamblu, al scăderii demografice care se regăseşte în toată ţara.
– Şi care credeţi că sunt cauzele?
– Sunt oameni mulţi şi au nevoi multiple. Condiţiile sunt grele, vremurile sunt agitate, iar locurile de muncă rămân, orice s-ar spune, o mare problemă. Astfel, dacă în anul 2008 aveam la cele două şcoli clasele I-IV, la ora actuală nu mai avem astfel de clase decât într-o singură şcoală, chiar dacă la clasele V-VIII încă se mai învaţă în cele două şcoli. Totuşi, de acum încolo, peste vreo patru ani, e limpede că nu vom mai avea clase paralele urmând a fi de la I-VIII, numai câte o clasă, scăzând automat şi numărul elevilor. Şi se observă lucrul acesta de la grădiniţă, acolo unde o grupă nu este mai mare de 15 sau 16 copii…
– Numărul celor ce pleacă în afară este în creştere?
– Având în vedere această posibilitate de a lucra în zonă, nu pot să spun că numărul celor ce pleacă în alte ţări este mai mare. Sunt mulţi aceia care acceptă să stea şi să lucreze aici decât să plece afară, ştiind că nu-i rămâne mult în alte zări. Desigur, sunt şi persoane care aleg să plece dar într-un număr ceva mai mic.
– Alegerile europarlamentare bat la uşă. Cum îi convingeţi pe oameni să dea mai departe voturile partidului din care faceţi parte?
– Nu cred că trebuie să îi convingem noi. Eu sunt convins că ştiu ce vor şi ştiu ce e mai bine pentru ei, ţinând cont de partidul pe care îl reprezint, dar şi de simpatia de care mă bucur din partea concetăţenilor mei. Aşadar, mai mult ca sigur, vom avea şi de această dată un procent destul de bun…
– Relaţia dumneavoastră cu deputatul Dan Ciocan, omul locului, alesul colegiului dumneavoastră?
– Este o oportunitate şi o onoare în acelaşi timp. Comuna Rotunda, iar lucrul ăcesta poate fi demonstrat de către documente istorice, are, pentru a doua oară, un ales în Parlamentul României. Prima oară se întâmpla în urmă cu mai bine de o sută de ani, atunci când în primul divan ad-hoc al lui Cuza, un om din comuna noastră a reprezentat interesele celor din zona Romanaţiului. Astăzi, alături de deputatul Dan Ciocan, se află, într-o reală atenţie a forurilor de resort, investiţia de alimentare cu apă şi canalizare, două lucruri indispensabile în cadrul fiecărei comunităţi. Nu am putea să realizăm acest lucru pe cont propriu, pentru că valoarea în sine se ridică la echivalentul bugetului propriu al comunei Rotunda pentru treizeci de ani de acum încolo. Mai mult decât atât, ca primar, orice problemă întâmpinată pentru activitatea comunităţii, am rezolvat-o apelând la deputatul Dan Ciocan…
– Comuna Rotunda are un sistem propriu de supraveghere video…
– Insist şi fac tot ceea ce ţine de mine pentru a asigura securitatea persoanei şi a bunurilor cetăţenilor din comună. Avem deja implementat un sistem de supraveghere video, pe care vrem să-l extindem, concentrat pe zonele publice ale localităţii. Cu ajutorul acestuia, în urmă cu nu foarte mult timp, am reuşit să prindem, pe baza imaginilor capturate, un intrus care forţase prin efracţie intrarea în oficiul poştal din localitate. Spargerea s-a întâmplat seara, iar dimineaţa, cu ajutorul specialistului IT am vizionat înregistrarea stocată reuşind să-l prindem pe făptaş. Cetăţenii trebuie să aibă sentimentul că sunt protejaţi, iar această protecţie duce până la urmă la o atmosferă paşnică în localitate.