Acasă Interviu Interviu cu primarul liberal al oraşului Scorniceşti, CĂTĂLIN DAVIDESCU

Interviu cu primarul liberal al oraşului Scorniceşti, CĂTĂLIN DAVIDESCU

274

„Exista un proiect, un slogan rostit în campanie: „Oltul puternic”… un fâs, un balon de aer care
a dispărut în timp record”

Puţini din oamenii publici de la Olt se pot declara purtători legitimi ai libertăţii totale de opinie. Constrânşi de disciplina de partid, prizonieri în cercurile unor jocuri de putere, tot mai puţini sunt cei care îşi permit luxul de a spune cu voce tare ceea ce gândesc. Unul dintre puţinii oameni publici liberi de la Olt este Cătălin Davidescu, primarul de la Scorniceşti. Omul care ştie că delictul de adevăr nu este ceea ce, inconştient, cred alţii: delictul de opinie.

– Vă mai aduceţi aminte când aţi devenit membru al Partidului Naţional Liberal şi cine v-a determinat să faceţi această alegere?
– Bineînţeles că-mi aduc aminte şi îmi aduc aminte cu mare plăcere de acea perioadă în care am făcut o înţelegere cu preşedintele PNL Scorniceşti, domnul Costel Moisescu, omul care conduce nordul judeţului, cel care putea să fie deputat pe colegiul nostru, un om de cuvânt, un om de onoare, un caracter puternic, un om cu care am colaborat foarte bine şi de fiecare dată în interesul societăţii şi al oraşului Scorniceşti, în principal. Am bătut palma pentru a rezolva o situaţie de criză, pentru a scăpa de dictatură în acest oraş, şi vă asigur că domnul Moisescu va face tot posibilul ca această zonă să aibă la alegerile din 2016 cât mai mulţi primari liberali, majoritatea tineri. Numai aşa putem schimba sistemul.

– În fruntea PNL Olt s-a schimbat preşedintele. Este deputatul Gigel Ştirbu, actualul ministru al Culturii, omul potrivit să schimbe raportul puterii în judeţul Olt?

– Eu merg pe principiul că întotdeauna e bine să laşi omul să demonstreze. Astăzi, domnul Gigel Ştirbu este preşedintele partidului, iar asta înseamnă că domnia-sa a fost alegerea cea mai bună. În plus, are timpul şi puterea să demonstreze că poate conduce acest partid spre un scor electoral foarte, foarte bun. Chiar dacă nu avem electoratul PSD-ului, avem mult mai mulţi oameni de valoare, de cultură, de sport, de educaţie, comparativ cu restul partidelor din judeţul Olt.

– Cum catalogaţi afirmaţia zeflemitoare a lui Victor Ponta, care, în urmă cu ceva zile, spunea ironic: „Cine mai e, domnule, de dreapta în ţara asta, astăzi?”?
– A fost o afirmaţie în necunoştinţă de cauză.  Sunt sută la sută convins că există mai mulţi oameni de dreapta decât oameni de stânga, în această ţară. Desigur, nu punem în balanţă votanţii PSD, care sunt mulţi, în general, fără cunoştinţe politice şi fără înclinaţii de stânga sau de dreapta. Aşadar, vă asigur că sunt foarte mulţi oameni de dreapta în România. Există această categorie, va exita şi de acum încolo, iar principiul acesta de dreapta n-o să dispară vreodată din această ţară, indiferent de ce s-ar întâmpla.

– În opinia dumneavoastră, funcţionarea USL-ului la nivelul judeţului Olt a adus beneficii comunităţilor locale din judeţ?
– Până în clipa de faţă, din păcate, nu. Din câte se vede, nu există nici un beneficiu, nici un proiect major, iar asta nu e bine. Mai mult decât atât, mai exista un proiect, un slogan rostit în campanie: „Oltul puternic”, un fâs, un balon de aer care a dispărut în timp record. Reţineţi un lucru: că vor sau nu să recunoască, situaţia e alta: nu s-a realizat absolut nimic din ceea ce s-a promis în campanie, din ceea ce noi speram că vom obţine, atât autorităţile locale, cât şi comunitatea judeţului Olt, în general.

– Poate exista performanţă în PNL şi cu partidul în afara USL-ului?
– Bineînţeles. Politica şi performanţa nu ţin neapărat de guvernare sau de o alianţă politică. Din câte ştiţi, politica în Partidul Naţional Liberal şi performanţa în această formaţiune politică sunt date de oamenii ce construiesc şi reprezintă acest partid, iar valorile liberale sunt cele mai valoroase, aşa cum sunt şi oamenii ce fac parte din PNL, din punct de vedere profesional, dar şi politic. Şi asta în ciuda faptului că numărul de voturi este mai mic decât cel obţinut de PSD.

– Alegerile europarlamentare bat la uşă. Sunteţi pregătit să faceţi faţă tăvălugului celor de la PSD?
– În acest moment, lupta se anunţă dură şi va fi dură în tot judeţul Olt, ţinând cont de faptul că PSD-ul reprezintă majoritatea în acestă regiune, încă din anii ’90, perioadă în care culoarea roşie a fost dominantă în judeţ. Altfel, noi suntem pregătiţi şi gata de treabă. Din păcate, mobilizarea de forţe va fi la fel de mare, iar cetăţeanul va fi cu greu convins să iasă la vot, deşi pe zi ce trece se confruntă cu tot mai multe probleme. Sunt oameni disperaţi, sunt oameni cu situaţie financiară precară şi nu le mai arde de politică în ziua de astăzi…

– V-a încearcat un sentiment de frustrare atunci când a fost lansat în spaţiul public proiectul USD, izbitor de asemănător cu USL?
– Pe mine nu m-a surprins şi nu mă poate surprinde nimic Întotdeauna, PSD-ul a căutat să acapareze puterea şi a luat toţi sateliţii pe lângă el, iar ca să fiu mai bine înţeles, vă spun că, într-un fel sau altul, UNPR sau PC înseamnă tot PSD. De fapt, aceste partide au revenit la matcă, păstrează aceleaşi concepte şi aceleaşi principii, merg pe acapararea totală a puterii, vor să conducă şi să aibă acces la toate resursele din această ţară.

 – Poate ajunge Crin Antonescu preşedintele României şi fără ajutorul PSD-ului?
– Ca mulţi alţii, eu sunt convins că preşedintele Partidului Naţional Liberal, domnul Crin Antonescu, poate să fie noul preşedinte al României. De fapt, sunt convins că numai candidatul dreptei va câştiga alegerile în România, iar numele acestuia va fi Crin Antonescu. Indiferent de ce s-ar întâmpla, mi-e greu să cred vreodată că un om care gândeşte şi care acţionează liberal, de dreapta fiind, va putea să voteze vreodată cu candidatul stângii. Niciodată, indiferent de condiţii! De aceea, eu sunt convins că se poate câştiga fără probleme. Mai mult decât atât, sunt sută la sută convins că o eventuală alianţă a dreptei va câştiga alegerile prezidenţiale din luna noiembrie a anului 2014!

– Care sunt aşteptările majore ale primarului de Scorniceşti, Cătălin Davidescu, de la puterea uselistă?
– În acest moment nu mai avem nici un fel de aşteptare. Am aşteptat doi ani, promisiunile au fost deşarte, finanţarea pentru proiectele comunităţilor locale nu a venit, iar timpul trece şi nu se vede nici o schimbare. Vă aduc aminte că a mai fost un slogan: „Un proiect mare pentru fiecare comunitate”, dar până acum nimic n-a fost realizabil. Desigur, noi nu avem idee ce se întâmplă cu banii la nivel central, nu ştim nici la nivel judeţean cum se distribuie acesturi fonduri, fără a ţine cont de necesităţi, de dimensiuni sau număr de locuitori. Drept urmare, eu cred că trebuie să ne bazăm pe resursele proprii, să ne descurcăm şi să gestionăm cu grijă doar ceea ce avem. Numai aşa mai putem încerca să dezvoltăm comunităţile noastre, ducându-le la un nivel superior în ceea ce priveşte traiul populaţiei.

– Românii îl redescoperă pe Traian Băsescu. Este aşa ceva rezultatul mişcărilor proaste ale actualei guvernări?
– Nu cred că este vorba despre o regăsire. Până la urmă, Traian Băsescu încă mai este preşedintele României şi, implicit, al tuturor românilor, până în luna noiembrie a anului în curs. Domnia-sa va conduce această ţară până la finele mandatului. Bine sau rău, asta va hotărî poporul în urma alegerilor ce vor urma. Desigur, preşedintele este un personaj carismatic, un om ce spune multe, dar peste toate rămâne în fruntea acestei ţări indiferent de ce vor spune unii sau alţii.

– Ce câştigă locuitorii oraşului Scorniceşti de pe urma faptului că preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, este partener de proiect politic cu primarul localităţii?
– Din păcate, în toată această perioadă, oraşul Scorniceşti nu a avut şi nici nu are ceva de câştigat. De fiecare dată, proiectele noastre n-au fost susţinute de către autorităţile judeţene, părerile noastre, deşi au fost destule, n-au fost luate în calcul, iar asta ne face să credem că nici de acum încolo nu vom avea mai mult succes. Spun asta, având în vedere că gândim diferit, avem perspective diferite, noi vrem o societate independentă din punct de vedere financiar, una care să progreseze, în timp ce ei vor o societate dominată, condusă de toate forţele politice, iar populaţia să fie sărăcită. Desigur, în felul ăsta oamenii vor putea să fie conduşi mult mai uşor la vot de către primarii şi membrii PSD. Cu toate astea, eu sper că tăvălugul roşu va dispărea curând, iar în anul 2016, primarii şi candidaţii noştri în judeţul Olt vor face o figură mult mai frumoasă, reuşind să răstoarne foarte multe mituri în acest judeţ.

– Dumneavoastră vă pronunţaţi pentru o ieşire grabnică de la guvernare sau pentru continuarea războiului de gherilă dintre PNL şi PSD?
– Nu mă pronunţ pentru ieşirea de la guvernare, ci mă pronunţ pentru continuarea guvernării şi pentru o poziţie a noastră corectă faţă de PSD. Dacă social-democraţii vor să ne scoată ei de la guvernare! Noi ne-am câştigat acest drept prin votul dat de cetăţeni USL-ului, fapt pentru care consider că PSD-ul trebuie să-şi respecte în acest moment toţi partenerii aflaţi la guvernare! Mai mult, consider că trebuie să luptăm în continuare pentru interesele cetăţenilor ce ne-au votat şi pentru măsurile de dreapta. În condiţiile în care nu se mai poate, PSD-ul ar trebui să ne scoată de la guvernare, în nici un caz să ieşim noi singuri.

– Din cele un milion de locuri de muncă promise de USL în campania din 2012, câte mii s-au creat la nivelul Scorniceştiului?
– A fost, desigur, o mare prostie. Ar trebui să înţelegem, odată pentru totdeauna, că politicul nu crează locuri de muncă, ci mediul de afaceri alături de întreprinderile mici şi mijlocii!  A fost o altă capcană electorală, marca PSD, o capcană prin care s-au făcut promisiuni deşarte, iar oamenii aşteaptă astăzi ceea ce nu se poate face numai din vorbă. În Scorniceşti, politicul n-a adus locuri de muncă, ci noi, ca şi conducători ai administraţiei publice, am atras investitori, reuşind să creăm, ce-i drept, mult prea puţine locuri de muncă faţă de cât am vrea să fie.  USL-ul trebuie să creeze spaţiu economic pentru dezvoltare, iar agenţii economici şi dezvoltatorii să creeze, ulterior, locuri de muncă! Altfel, măsurile economice au fost dezastruoase. Personal, nu sunt de acord cu taxele şi impozitele introduse până acum, mai mult de treizeci de la începutul anului în curs.

– Într-un eventual tur doi la preşedinţie, între Sorin Oprescu şi un candidat susţinut de Traian Băsescu, pe cine şi de ce aţi vota?
– Fără reţineri, candidatul dreptei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.