Alegerile locale de la Drăgăneşti-Olt din 2020, au fost câştigate de oamenii locului, prin Marian Tudorică. A convins prin naturaleţea sa, a constituit garanţia de bună purtare, că odată ajuns primar, nu i se va umfla capul şi va crede că el, este deţinătorul adevărului absolut. Timpul a trecut şi lucrurile sunt întocmai.
A pornit de jos, a relaţionat şi până să ajungă la primărie, cu oameni, iar dacă ştie să spună bună ziua, fără să se uite la ce cămaşă poartă cel căruia i se adresează, asta ţine de construcţia sa ca om, de anii de acasă, şi de modul cum ar trebui fiecare dintre noi să înţelegem, ce-i în jurul nostru.
Ca om politic, a înţeles să fie de dreapta, conştient că pe un om îl faci fericit, nu atunci când îi dai ceva condiţionându-l cu una cu alta, ci doar atunci cand îi oferi posibilitatea să plece singur, pe drumul său, realizând valoarea adăugată la fericirea sa, prin munca făcută în credinţă.
În campania electorală din 2020, Marian Tudorică, a câştigat alegerile locale, de două ori, o dată în faţa unui canditat ales şi promovat întocmai, iar a doua oară în faţa unui alt canditat reales şi adus în atenţia electoratului ca o ultimă soluţie a adversarilor, de a-i opri sosirea într-o primărie, unde era de atâta vreme aşteptat.
Drăgăneştiul de astăzi, prinde contur în a deveni, prin proiectul urban aflat în derulare, oraşul care a fost interzis atâta vreme prin inacţiunile, sau acţiunile ostile ale predecesorilor săi, de dupa 1989.
Cu o retorică specifică, acum vine vremea să se pună o întrebare: „cum ar fi arătat astăzi, la final de 2023, Drăgăneşti-Olt, dacă primul mandat al lui Marian Tudorică, s-ar fi petrecut acum un deceniu?”
Cu siguranţă, răspunsul potrivit s-ar fi aflat peisajul urban al unui centru urban cochet, având toate cele trebuincioase unei comunităţi, aşezate pe drumul spre civilizaţie.
Ca primar al Drăgăneştiului, în exerciţiul funcţiei sale, edilul de astăzi, arată că a venit şi aici vremea ca, administraţia locală, să fie în interesul oamenilor şi nu invers, cum se vede pe la case mai mari.
Misiunea sa publică este bazată pe transparenţă, şi emană detaşare dată de un om, venind la primărie să facă treabă şi să nu-şi consume energiile şi timpul pentru a inventa soluţii imorale prin, care din actele şi faptele sale administrative, să genereze bunăstare pentru sine şi cei din vecinătatea sa, de orice fel ar fi aceasta. Asta pentru că, în plan privat, Marian Tudorică, a reuşit într-un domeniu unde, jumătăţile de măsură, nu oferă niciodată performanţă.
Apartenenţa la liberalism, a lui Marian Tudorică, e dată de practica sa, iar cel care reuşeşte în mediul privat, are de partea sa uşurinţa de a multiplica experienţa acumulată şi spre administraţia locală.
Interviul ce va veni în rândurile următoare, nu e unul de prezentare, e unul cu întrebări incomode, unde reporterul de serviciu, nu a lăsat interlocutorului prea mult timp de gândire.
– Au trecut trei ani şi doar câteva zile peste, de când aţi preluat mandatul de primar la Drăgăneşti-Olt, ce aţi găsit aici?
Experimenţele din mandatele trecute, au adus o stare de neîncredere în rândul oamenilor din primărie, am venit să-i conving că suntem o echipă. Am reuşit, spun asta prin proiectele aflate în lucru, în proiectarea şi în agenda de pe termen scurt. Am început să gândim că Drăgăneştiul, este al celor care trăiesc aici, iar când ai în minte aşa ceva, lucrurile nu au cum să nu înceapă să meargă pe drumul cel bun.
– Să mergem pe stradă, domnule primar, cu ochii minţii, şi să găsim semnele amprentei celor trei ani de mandat.
Am prins în ultimii ani, în exerciţiul funcţiei, deschiderea spre finanţare, din surse europene, a unor oportunităţi, vorbesc aici de multă muncă pentru ca mai departe, să putem avea la Drăgăneşti-Olt, clădiri reabilitate, din punct de vedere al eficienţei energetice, proiectul unui sistem de iluminat public cu eficienţă maxima şi consumuri mici, avem o reţea de obiective destinate educaţiei, unde se intervine pentru reabilitarea, pentru muţti ani de aici încolo, a unor clădiri primite pe inventar, într-o stare deplorabilă. Vorbesc de grădiniţe, vorbesc de şcoli, de liceul din oraş, de tot ceea ce înseamnă obiectivele, unde autoritatea locală are competenţă. Vom avea la Drăgăneşti-Olt, un transport public local, cu infrastructură ecologică. Să vă prezint proiectele în sine, pe fiecare în parte, nu cred că aveţi spaţiu suficient pentru el. Avem Drăgăneştiul, astâzi, oraşul unde se face, exact pe locul celui unde, predecesorii mei aveau oraşul unde, doar se vorbea despre ce ar trebui să se facă.
– E curăţenie în Drăgăneşti-Olt, astăzi?
Cine spune că nu e, e în campanie electorală, eu vă spun doar că e loc de mai bine. I-aş invita pe unii de pe margine, care încep să spună că le pasă de Drăgăneşti-Olt, acum când se apropie campania electorală, să susţină, la colegii lor politici, revizuirea în interesul cetăţeanului, a contractului de salubritate. Aşa ar face ceva bun, dar eu nu-i văd în stare să treacă de la fapte la vorbe, cum se spune pe la ei prin partid.
– Mai scârţâie treptele la primăria Drăgăneşti-Olt?
Cred ca le-aţi auzit şi dumneavoastră, nu aş fi putut nicio clipă, să iau bani din bugetul local şi să termin clădirea începută acum peste 20 de ani, a primăriei din Drăgăneşti-Olt. E un proiect prin Compania Naţională de Investiţii, dar nu e cel mai important, avem nevoie de drumuri, de reţele de utilităţi, iar toate au o listă a priorităţilor, şi facem asta pornind de la impactul comunitar.
– Politică mai faceţi, domnule primar?
Da, fac politica cetăţeanului, exact aşa cum orice primar trebuie să susţină în faţa comunităţii. Apartenenţa la un grup politic, e doar un instrument de exercitare a funcţiei, şi nicidecum misiunea celui investit în funcţia publică.
– Aveţi emoţii, aşteptări pentru anul electoral 2024?
Am incredere în oamenii din Drăgăneşti, ca să vă răspund când e vorba de emoţii, în raţiunea lor, iar aşteptări am de la mine, că voi putea face mai mult, mai bine, pentru mai mulţi. În continuare asa cum fac astăzi.
– Ce le transmiteţi adversarilor dumneavoastră politici, acum când dau ture de stadion, pregătindu-se de competiţie?
Dacă dumneavoastră ştiţi că dau ture de stadion, să-i lăsăm să se încălzească. Le spun doar că în Drăgăneşti, manipularea oamenilor nu se poate face. Îi întreb ce au construit ei până acum pentru oraş, ca să aibă minima garanţie că pot oferi ceva şi pentru viitor.