Investiţie de 10 milioane de euro
În cadrul acestei secţii se vor face, efectiv, ţevile prelucrate la interior prin alezare şi roluire, pregătite astfel a intra direct în componenţa cilindrilor hidraulici pentru aplicaţii cu maxime exigenţe, cum ar fi instalaţiile de ridicat, echipamentele industriale complexe, echipamentele miniere, automobilele, sectorul aviatic şi nu numai.
Înfiinţarea acestei secţii a presupus o investiţie estimată la 10 milioanee şi are o capacitate de a procesa 25.000 de tone de ţevi anual, cu dotare de ultimă oră, utilajele fiind importate din Japonia şi Germania.
„Actualmente, ne aflăm într-un moment important în modernizarea producţiei, respectiv inaugurarea unei noi secţii de producţie în cadrul TMK Slatina, respectiv, Secţia ACH – ţevi pentru Automobile şi Cilindrii Hidraulici. Vreau să subliniez că TMK Slatina este un cunoscut producător de ţevi trase la rece, ceea ce se face aici este de cea mai bună calitate, fapt ce ne permite să ne lansăm cu succes pe pieţele internaţionale. Aceasta este o parte a strategiei noastre de a performa cu succes produse de înaltă tehnologie. Preocuparea noastră este aceea de a deschide noi centre de producţie în urma cărora se vor crea noi locuri de muncă, fapt ce va duce astfel la dezvoltarea economiei. Vreau, pe această cale, să mulţumesc Guvernului României şi autorităţilor locale, care au ajutat la dezvoltarea noastră. Mai vreau de asemenea să mulţumesc echipei noastre de conducere de aici care s-a implicat mult şi care are performanţe notabile. Oamenii care lucrează aici sunt nişte oameni foarte bine pregătiţi, de care sunt mândru”, a spus Dmitri Pumpyanskiy, preşedintele TMK.
Un nou concept al TMK ARTROM Slatina
TMK-ARTROM se bazează pe un nou program de investiţii, derulat în perioada 2014-2020 şi care prevede dezvoltarea unor facilităţi tehnologice care să transforme produsul finit, realizat la Slatina, un produs cu valoare adăugată mai mare şi cu eficienţă crescută. La Slatina, această întreprindere este cea mai importantă de pe platforma industrială a oraşului şi cunoscută pentru înfiinţarea de noi locuri de muncă.
„În urmă cu trei ani, în cadrul TMK ARTROM s-a dezvoltat un nou concept de produse, de abordare a pieselor, cu o nouă tehnică, astfel încât produsele companiei să fie mult mai apropiate de clienţi şi de necestităţile acestora. De aceea, tot grupul TMK – din Rusia şi România, Statele Unite ale Americii, Canada şi Oman -, a desfăşurat noi programe de dezvoltare, bazate pe o strategie care, până în anul 2020, fac ca produsele noastre să se adapteze necesităţilor tuturor cerinţelor, astfel încât să satisfacem şi cei mai exigenţi clienţi. Ceea ce ne propunem astăzi este un prim pas spre noul concept. Vă propunem un prim pas, un prim proiect pe care
l-am încheiat, şi anume o secţie de ţevi pentru industria de automobile şi cilindri hidraulici, care a fost dezvoltată în ultimii doi ani, iar finalizarea ei este ceea ce se vede astăzi, sub ochii dumneavoastră”, a spus, în cuvântarea sa, Adrian Popescu, director executiv al TMK ARTROM Slatina.
Guvernul României sprijină întreprinderea prin reducerea certificatelor verzi
Din partea Guvernului României, mai precis, a Ministerului Economiei, a fost prezent secretarul de stat Maricel Popa, care a asigurat TMK de toată susţinerea din partea Guvernului României, precizând că aceasta este întreprinderea de care are nevoie România, una care nu se gândeşte numai la cantitate, ci şi la calitate, la punerea în producţie a plusvalorii, ceea ce contează foarte mult. Secretarul de stat i-a înmânat directorului executiv al TMK ARTROM Slatina, Adrian Popescu, un certificat care atestă că Grupul TMK s-a calificat pentru reducerea cu 60% a certificatelor verzi. Astfel, această reducere face ca întreprinderea să nu mai cheltuiască mai mult de trei miloane de euro în certificate verzi, anual.
Cel mai aşteptat moment de către auditoriu a fost cel al tăierii panglicii şi al vizitării celei de-a V-a secţie a întreprinderii. Invitaţii au fost plăcut surprinşi să vadă, de aproape, modul în care se fabrică produsele. Odată inaugurată această secţie, TMK are un cuvânt puternic de spus pe piaţa de domeniu şi pe platforma industrială a municipiului reşedinţă de judeţ.
O companie care investeşte în viitor
TMK a intrat în România în anul 2002, când a cumpărat fabrica de ţevi de la Slatina – producător de ţevi din oţel pentru industria energetică, constructoare de maşini şi construcţii. După ce a preluat controlul companiei ARTROM, aflată în dificultate financiară profundă în anul 2002, grupul TMK a demarat la TMK-ARTROM un vast program de eficientizare şi modernizări care continuă şi astăzi. Pentru a integra fluxul TMK-ARTROM şi cu producţie de materie primă, în anul 2004, a fost achiziţionat, prin programul de privatizare, fostul Combinat Siderurgic Reşita, redenumit TMK-Reşiţa. La scurt timp, a fost demarat un amplu program de investiţii, care a vizat retehnologizarea uzinei, creşterea capacităţii de producţie, introducerea de noi fluxuri de fabricaţie şi îmbunătăţirea calităţii produselor. Cele două fabrici se completează reciproc şi formează un complex industrial strategic pentru producţia europeană a TMK. Volumul total al investiţiilor tehnologice şi de mediu realizate de TMK la cele două uzine româneşti este de peste 140 milioane USD, la care se adaugă investiţii prin majorări de capital social prin aport cash, în valoare de cca. 85 milioane USD. La Slatina, lucrează 1.350 de angajaţi, ambele întreprinderi TMK din România (Slatina şi Reşiţa) având o cifră de afaceri de 350 de milioane de euro pe an.
De câte ori TMK face un pas în faţă, e bine să privim înapoi. Să ţinem minte!
Despre Secţia ACH, inaugurată luni, 8 iunie 2015, s-a scris aproape peste tot în presa locală, dar şi în riguroasele publicaţii economice editate la nivel naţional. Este o certitudine, o capacitate modernă de producţie, e o provocare pentru metalurgia românească, ajunsă să realizeze şi elemente de fineţe. Lucruri, până acum, inaccesibile.
Însă, de fiecare dată când subsidiara din Slatina a liderului mondial TMK face un pas în faţă, trebuie să dăm o fugă, înapoi, în timp! Până în 2002. Un an de referinţă. Atunci, cu spectrul falimentului la uşă, auditată de cumpărătorii de fier vechi, fără niciun viitor, într-o economie prea crud capitalistă, un om a reuşit miracolul. Aproape de unul singur, managerul Adrian Popescu a bătut la porţile TMK şi i-a convins pe cei din structura de conducere a grupului de importanţa fabricii de la Slatina.
Toate acestea se întâmplau în condiţiile în care, chiar în zilele în care aveau loc primele discuţii dintre Popescu şi TMK, pe platoul din faţa sediului administrativ, sindicatele cereau la unison demisia managerului Adrian Popescu.
Rândurile de faţă sunt necesare pentru a reuşi să formăm o impresie generală despre TMK, cu elemente din povestea de altădată, acolo unde fabrica era evaluată doar la cântar. Iar astăzi, secţia ACH e doar e etapă din ceea ce va mai fi de acum încolo…