Acasă Interviu Interviu cu Radu Morusi, co-preşedinte TNL Slatina

Interviu cu Radu Morusi, co-preşedinte TNL Slatina

1002

„Pot să-i asigur pe toţi cei care decid să ia atitudine că în PNL găsesc locul potrivit şi mediul optim care să-i susţină, să-i încurajeze şi să-i promoveze, în funcţie de performanţa fiecăruia”

Liberalii din Olt au iniţiat un nou mod de a înţelege şi de a face politică. Astfel, poate şi ca efect al rezultatului votului din 16 noiembrie 2014, a fost declanşată promovarea unor oameni noi. A celor care văd lumea altfel şi vor să se regăsească, prin ideile şi faptele lor, în conceptul patentat de preşedintele Klaus Iohannis: „România lucrului bine făcut!”

Unul dintre tinerii care vine în acest proiect general este Radu Morusi, un tânăr care îi vede pe tinerii implicaţi în politică şi dincolo de lipitul afişelor şi ocupanţi de scaune în microbuzele care duc tinerii la Bucureşti, acolo unde au loc manifestări faraonice pe stadioane…

– Ce v-a determinat să intraţi în politică şi să vă înscrieţi în PNL?
– Am luat decizia de a intra în politică şi implicit în PNL în primăvara anului 2014 după ce am cochetat câţiva ani buni cu politică şi am considerat că este momentul potrivit, un nou început, o provocare. Am ales PNL pentru că aici am găsit climatul potrivit unde un tânăr că mine să se poate dezvolta, implica şi, de ce nu, de a-şi valorifica potenţialul. În plus, prin suportul necondiţionat şi încurajarea permanentă de care tinerii se bucură din partea conducerii actuale a PNL OLT, consider că este reţeta potrivită pentru o carieră politică de succes.
 
– Ce înseamnă pentru dumneavoastră un om de dreapta? Dar un politician de stânga?

– Pentru mine un om de dreapta înseamnă un om inovator, un om care ştie să construiască, un om care formează echipe, un om care ştie să asculte şi să ţină cont de părerea celorlalţi. Nu în ultimul rând este un om care se perfecţionează continuu. Politicianul de stânga îl asociez cu PSD, deşi modul lor de a face astăzi politică nu are nicio legătură cu ideologia de stânga, ale cărei preocupări sunt apărarea drepturilor omului simplu, justiţia socială, egalitatea (nu numai de şanse, ci şi în drepturi), nediscriminarea oamenilor după rasă, naţionalitate sau sex. Stânga de astăzi reprezentată de PSD practică o politică total netransparentă, preocupată în mod deosebit pentru dezvoltarea propriilor grupuri de interese.

– Iohannis a proclamat România lucrului bine făcut. De unde trebuie început acest proiect pentru ţară?

– De la fiecare dintre noi, este un proiect la care trebuie să ne angajăm cu toţii, în egală măsură, să avem toţi conştiinţa lucrului bine făcut în activitatea cotidiană.

– În subsidiar avem următoarea construcţie: „Oltul lucrului bine făcut”. Cum vedeţi dumneavoastră pusă în practică această ipoteză de lucru?

– Raportându-mă la ceea ce am afirmat mai sus, aş spune: Olteni, uniţi-va forţele! Trebuie să demonstrăm, aşa cum am făcut-o pe 16 noiembrie 2014, că nu există doar o singură culoare politică în acest judeţ, ci suntem cu toţii parte a acestei construcţii începute de preşedintele Iohannis. Schimbarea se află în fiecare dintre noi. Orice fapt asumat, orice implicare, de la cel mai mic nivel, poate face diferenţa.

– În Slatina, liberalismul nu a gustat niciodată din şampania rezervată învingătorilor. Cine este de vină?

– Este adevărat, nu am gustat, dar vom gusta. Trecutul este trecut, să vorbim despre prezent. Permiteţi-mi să nu comentez strategiile mai mult sau mai puţin inspirate ale foştilor colegi, să nu caut vinovaţi ci mai degrabă să privesc optimist spre viitor.

– Au loc, înapoi, în PNL, dezertorii din PLR?

– Categoric, NU!

– Care sunt, în opinia dumneavoastră, oamenii care au marcat, în sens pozitiv, România în ultimii 25 de ani?

– Sunt multe personalităţi care au marcat România în ultimii 25 de ani: de la oameni de cultură la sportivi, de la oameni de afaceri la politicieni. Eu aş vrea însă să mă refer la „omul fenomen”, la preşedintele Klaus Iohannis care va marca România pentru următorii 100 de ani. Şi nu spun vorbe, cred cu tărie în acest lucru.

– Vin tineri în TNL Slatina?

– Că preşedinte al TNL Slatina, aş dori, în primul rând, să transmit pe această cale, că uşa este deschisă pentru toţi tinerii care se regăsesc în valorile promovate în cadrul partidului nostru. Că să va răspund la întrebare: DA, vin tineri şi mă bucur să văd entuziasm, încredere, implicare şi dorinţa acerbă de schimbare.

– Ce înseamnă în opinia dumneavoastră liberalismul?

– Atât pentru mine cât, presupun, pentru orice liberal, înseamnă ceea ce trebuie să însemne: libertatea individuală, creativitatea individuală, responsabilitatea şi independenţa personală, respectul drepturilor indivizilor, egalitatea în faţă legii.

– În general, despre politică se spune că este arta compromisului. Vă asumaţi acest tip de abordare?

– În politică trebuie să ai abilitatea necesară de a-ţi asumă foarte multe tipuri de abordări. Compromisul îşi are loc în măsură în care nu depăşeşti limita decenţei şi a echilibrului. Mi-l pot asumă în contextul în care ar fi singură alternativă pentru un bine colectiv.

– Cum decurge, la nivelul Slatinei, apropierea dintre cele două structuri de tineret, formată pe linia vechiului PNL, cât şi pe cea din fostul PDL?

– Este o construcţie la care lucrăm, transparent, asiduu, cu deplină convingere, aşa încât echipa formată la Slatina să fie una puternică şi cea care se va constitui în factorul determinant câştigării alegerilor din 2016.

– Alina Gorghiu, un preşedinte tânăr al PNL. Totuşi, nu e prea tânără?

– Tânăra că vârstă, însă nu şi în politică. Experienţă politică a Alinei Gorghiu dublată de tinereţea ei nu poate fi decât un avantaj pentru noi că partid. Cred că am înţeles cu toţii că e momentul schimbării şi schimbarea asta trebuie produsă la toate nivelele.

– Dacă Ponta va fi demarcat mâine, de poimâine românii vor începe să trăiască mai bine?

– Cu o floare nu se face primăvară, dar începe! Traduc asta ca fiind politică paşilor mărunţi care s-a dovedit mereu de succes. Sunt optimist din fire dar destul de realist aşa încât să-mi dau seama că lucrurile mari nu se pot întâmplă chiar de pe o zi pe altă. Sunt prea multe de reparat şi încă şi mai multe de construit.

– Ce mesaj transmiteţi acelor tineri care nu decid să se implice în viaţa politică dar sunt nemulţumiţi de ceea ce fac politicienii?

– Să se implice! Doar implicându-se pot face schimbări. Pot să-i asigur pe toţi cei care decid să ia atitudine că în PNL găsesc locul potrivit şi mediul optim care să-i susţină, să-i încurajeze şi să-i promoveze, în funcţie de performanţa fiecăruia. Doar împreună, lucrurile vor fi bine făcute!

1 COMENTARIU

  1. Poti sa faci fix o CIOACA daca te implici….timp pierdut pe banii tai si pe folosul altora…N-am auzit de Morusi asta, o fi vreun strain? Cica el ii da afara pe aia care au fost 5-10 ani in PNL, dar el a aterizat ieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.