Interviu cu DANIEL TUDOR, viceprimar al orașului Scornicești
Rațiunea trebuie să învingă! Chiar și atunci când în lupta politică unii încearcă să se folosească de mijloace specifice de luptă de pe urma cărora pierd cetățenii.
La Scornicești, s-a întâmplat într-un târziu. Grupul de consilieri locali din PNL și ALDE a reușit să imprime celorlalți membri ai legislativului orășenesc conduita bunului simț. Așa se face că, până la urmă, „Sărbătoarea Pâinii” de la Scornicești va avea loc și anul acesta. Primarul a înțeles că dacă are vreun adversar în Scornicești, acesta nu e cetățeanul, ci trebuie căutat în altă parte… Despre această reușită a viceprimarului liberal Daniel Tudor, cel care a readus în discuția Consiliului Local Scornicești proiectul respectiv, despre proiecte care avansează greu la Scornicești, și nu numai, într-un interviu direct de la sursă, pentru Ziarul de Olt. Cu Daniel Tudor, viceprimar al orașului și prim-vicepreședinte al PNL Olt.
– Ce se întâmplă la Scornicești, în legătură cu ceea ce era un obicei al locului: „Sărbătoarea Pâinii”?
– Așa cum am spus-o și cu alte ocazii, pentru „Sărbătoarea Pâinii”, o tradiție a locului, vă pot spune că am prevăzut în aprilie suma bugetară necesară pentru desfășurarea evenimentului, dar în ședința de la sfârșitul lunii iulie 2019 am fost anunțați de către domnul primar că această sărbătoarea va face o pauză în vara acestui an din motive financiare… Consilierii locali, în număr majoritar, nu au fost de acord cu această decizie, ținând cont de faptul că evenimentul în cauză reprezintă o tradiție pentru orașul Scornicești și pentru locuitorii de aici. În perioada ce a urmat, atât eu, cât și colegii mei l-am rugat insistent pe domnul primar să revină la această decizie astfel încât să găsim împreună varianta cea mai bună pentru a putea să ducem la îndeplinire acest moment atât de așteptat de cetățeni. Spre satisfacția noastră, acest lucru s-a întâmplat în ședința de Consiliu Local de acum o săptămână, atunci când în urma unui amendament inițiat de consilierii PNL și ALDE, îmbrățișat și de primarul orașului, s-a stabilit ca „Sărbătoarea Pâinii” să aibă loc pe 20 septembrie 2019. Mai mult, în aceeași ședință am prevăzut și suma necesară pentru derularea acestui eveniment.
– Unde se va ține anul acesta „Sărbătoarea Pâinii”, domnule viceprimar?
– Locul de desfășurare va fi același, în centrul orașului Scornicești, cu speranța să nu mai intervină, până la data respectivă, modificări neprevăzute. Am luat pulsul cetățenilor și am constatat că se dorește păstrarea locului respectiv ca punct de întâlnire și de petrecere, așa cum a fost și anul trecut.
– Care sunt artiștii care pot participa la acest eveniment?
– Fiind foarte scurt timpul din momentul în care am reușit să repunem „Sărbătoarea Pâinii” în programul anual, trebuie să recunosc faptul că nu vă pot da foarte multe detalii în momentul de față. În cel mai scurt timp vom lua o decizie și vom alege oferta cea mai bună care se încadrează în suma prevăzută pentru evenimentul din 20 septembrie. Așadar, îi asigur pe cetățenii din orașul Scornicești că 100% „Sărbătoarea Pâinii”, ediția din anul 2019, va avea loc pe data de 20 septembrie. Nu pot garanta exact menținerea locului, dar în clipa de față, așa cum am spus, se dorește ca acesta să fie tot în centrul orașului…
– Revenind la problemele curente ale orașului: corespund școlile din Scornicești normelor impuse, astfel încât cei mici să-și poată desfășura activitatea în cele mai bune condiții?
– Am participat și eu la deschiderea noului an școlar, așa cum am făcut-o și în anii trecuți, fiind onorat de faptul că am putut să iau parte la un astfel de moment. Le urez, atât copiilor, cât și cadrelor didactice un an școlar cât mai bun, plin de succese și realizări. Cât privește condițiile în care aceștia își desfășoară activitatea, vă pot spune că atât eu, cât și consilierii locali alături de care lucrez, am avut grijă ca procesul de învățământ să se desfășoare în cele mai bune condiții. Până în acest moment am reușit să facem multe lucruri din ceea ce ne-am propus, urmând să intervenim acolo unde mai este cazul pentru că, trebuie să recunoaștem, mai sunt anumite detalii care trebuie imbunătățile și perfecționate.
– Din punct de vedere politic, cum decurge campania de strângere de semnături pentru Klaus Iohannis, candidatul PNL la funcția de președinte al României?
– În momentul de față vă pot spune că ne-am atins targetul propus și am convingerea că până la finalul perioadei de strângere a semnăturilor vom reuși să creștem acest număr. Lumea reacționează pozitiv la propunerea PNL pentru funcția de președinte al României, domnul Iohannis fiind singurul candidat spre care se îndreaptă oamenii, în timp ce alții se duc din poartă-n poartă ca să adune semnături.
– Ce alte investiții vor mai fi anul acesta la Scornicești?
– Din păcate, până la finalul acestui an nu ne putem aștepta la foarte multe lucruri, cu toate că noi, consilierii PNL-ALDE, la începutul acestui an bugetar am prevăzut suma necesară pentru proiectul privind „extinderea rețelei de gaze” în trei sate de pe raza orașului Scornicești: Chițeasca, Negreni și Piscani. Și, totuși, până în acest moment nu putem spune că s-au făcut progrese în acest sens, fapt pentru care nu aș vrea să fac promisiuni fără acoperire. Singurul care ar fi putut și încă ar mai putea să facă ceva este primarul localității, dar asta este o altă poveste și nu aș vrea să comentez prea mult…
– Alte proiecte la Scornicești?
– Tot în sprijinul copiilor, pentru că tot aminteam ceva mai sus, ne-am gândit că este bine și eficient să introducem gazele în școala de la Bircii. În momentul de față, în urma extinderii de acolo, pentru că s-a făcut și o grădiniță, centrala veche, fiind pe peleți, nu mai făcea față, fapt pentru care am făcut un amendament fiind prevăzuți bani pentru branșamentul de gaze. Așadar, în iarna acestui an copiii de acolo se vor încălzi cu ajutorul acelei rețele de gaze. În altă ordine de idei, că tot am deschis acest subiect legat de gaze, având în vedere că în satele Chițeasca, Negreni și Piscani există o stație de distribuție, iar primăria nu mai trebuie să facă o investiție suplimentară privind achiziționarea unei stații moderne de distribuție, am luat decizia să începem extinderea de gaze în tot Scorniceștiul și în satele aparținătoare cu următoarele sate: Negreni, Chițeasca și Piscani. Pe viitor vom continua cu această extindere a gazelor în toate satele aparținătoare orașului Scornicești, ținând cont și de faptul că acum se alocă fonduri externe foarte importante pentru astfel de proiecte…
– În decursul timpului am vorbit despre reabilitarea termică a unor blocuri din Scornicești. Ce ne puteți spune despre asta acum, la început de septembrie 2019?
– Așa cum v-am mai spus, în luna februarie a acestui an a fost semnat contractul de finanțare privind realizarea acestei investiții, numai că, nici în acest caz, mare lucru nu s-a mai întâmplat de atunci și până în prezent. Însă, ceea ce pot să vă spun și totodată să vă asigur, este faptul că tot în ultima ședință de consiliu local pe care am avut-o am reușit să mai facem un salt important în acest proiect, reușind să obținem aprobarea pentru o linie de credit care să ne asigure cofinanțarea acestui proiect. În perioada imediat următoare vom depune acest dosar către o sursă de finanțare pentru scoaterea la licitație cât mai repede. În paralel cu acest proiect am demarat încă două, legate de modernizarea școlii generale din orașul Scornicești și a grădiniței cu program prelungit, aflându-ne în clipa de față în faza de semnare contract de finanțare. Vorbim de 98% finanțare europeană, 2% cofinanțare. Proiectul include: reabilitare termică, schimbat acoperiș, tâmplărie PVC, sistem de încălzire, grupuri sanitare adaptate noilor cerințe europene și multe altele…