Interviu cu primarul comunei Gostavățu, MARIUS POPESCU
Într-un corp de elită al primarilor olteni, Marius Popescu de la Gostavățu își merită cu prisosință locul! Înțelege exact așa cum trebuie administrația publică locală, pricepe că omul este esența fenomenului administrativ, și nu funcționarul public.
La Gostavățu lucrurile s-au făcut exact așa cum trebuie, în anii de când edilul localității este Marius Popescu: lucruri trainice, făcute să dureze, realizate cu respect față de bugetul local…
Reporterul de serviciu a inițiat, acum câteva zile, o discuție despre starea națiunii de la Gostavățu, cu primul gospodar al localității. Treptat, a prins contur interviul care urmează. Un altfel de raport de activitate, despre Gostavățul de ieri, cel de astăzi, dar și perspectivele edilitare ale comunității din centrul județului Olt…
– Au trecut mai bine de patru luni de când am intrat în anul 2018. Ce ne puteți spune despre anul 2017? A fost unul bun pentru dezvoltarea comunei dumneavoastră?
– Din punct de vedere administrativ, vă pot spune cu toată convingerea că anul 2017 a fost unul prielnic pentru comuna Gostavățu, reușind să finalizăm două proiecte europene, pe Măsura 3.2.2 – proiect integrat, cu 5 kilometri de asfalt, plus un after-school realizat pe locul fostei primării, o clădire pe care am renovat-o, modernizat-o și mobilat-o, astfel încât acolo să se poată desfășura activitatea dorită în cele mai bune condiții. Copiii vin acolo de la primele ore ale zilei, stau până la orele 16, perioadă în care sunt monitorizați de un învățător sau un profesor…
– Ce mai găsim rezolvat în agenda dumneavoastră?
– Tot în perioada despre care am vorbit s-a mai reușit modernizarea și dotarea celor două cămine culturale din Gostavățu, inclusiv cu o scenă mobilă, sunet și lumini. Mai departe, al doilea proiect european implementat în anul 2017, prin Măsura 1.2.5, axat pe asfaltarea drumurile de exploatare agricolă pe o suprafață de aproximativ 10,5 kilometri. Sunt proiecte utile, foarte bune și extrem de necesare pentru cetățenii localității noastre, înclusiv aceste drumuri agricole care îi ajută foarte mult pe oamenii gospodari din comuna Gostavățu, pe cei care majoritatea timpului îl petrec muncind la câmp.
– În afara celor două proiecte mari despre care tocmai ați amintit, au mai fost și alte investiții realizate aici, la Gostavățu?
– Prin PNDL 1, pe Ordonanța 28 s-a reușit asfaltarea a 3977 de metri liniari, străzi comunale, drumuri care aveau mare nevoie de aceste modernizări. În plus, prin PNDL 2 am reușit să semnăm și contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, pentru a reuși asfaltarea și pe restul străzilor din comuna Gostavățu, de această dată pe o suprafață de 11,6 kilometri, putând spune că odată implemetat acest proiect finalizăm tot ceea ce înseamnă asfalt la nivelul localității noastre. Sigur, ar mai fi niște străzi foarte înguste, niște capete care nu îndeplineau condițiile de eligibilitate, neavând șapte metri dintr-un gard în altul, plus alte cerințe cerute în program…
«Toată lumea merită să se bucure de cele mai bune condiții și nu dorim să facem diferențe între cetățenii localității noastre»
– În acest caz, cum se vor asfalta străzile respective?
– Cu siguranță vom găsi o soluție și pentru ele, având bani la bugetul local al comunei Gostavățu. Toată lumea merită să se bucure de cele mai bune condiții și nu dorim să facem diferențe între cetățenii localității noastre.
– Despre sala de sport ce ne puteți spune?
– Timp de trei ani am făcut demersuri la Compania Națională de Investiții (CNI), iar anul trecut am reușit să începem lucrările și la acest obiectiv extrem de important. În prezent, șantierul este deschis, se lucrează la sala de sport și sper ca până la finele acestui an să putem tăia panglica!
– Care este gradul de colectare al impozitelor și taxelor locale pe anul 2017?
– Gradul de colectare al impozitelor și taxelor pentru anul 2017, la nivelul comunei Gostavățu a fost de 92,2%, iar lucrul acesta mă mulțumește, cu toate că îmi doresc să ajungem și mai sus, având în vedere că oamenii au înțeles și au fost întotdeauna foarte receptivi…
– Și, totuși, ați luat în calcul că nu este o măsură tocmai populară ca un primar să „meargă” din poartă-n poartă ca să le ceară oamenilor banii pentru taxele și impozitele anuale?
– Domnule Dorobanțu, 22 de ani am lucrat la Primăria Comunei Gostavățu. Între timp am reușit să ajung în fruntea acestei comune, am purtat discuții cu cetățenii și i-am făcut să înțeleagă care sunt obligațiile lor. Mai departe, dacă stai aproape de cetățean, dacă îi explici toate lucrurile acestea, el înțelege și relația decurge în sensul dorit de toată lumea. Spre exemplu, la două, trei luni eu fac o adunare la nivel de comună, discut cu cetățenii, le explic din ce se formează bugetul local și pe ce se duc banii respectivi. Una peste alta, sursa noastră constă în colectarea banilor din taxele și impozitele locale, repartizarea sumelor de la Consiliul Județean, accesarea de fonduri europene, plus accesare de fonduri guvernamentale. Iar dacă nu ai o relație foarte bună cu Consiliul Județean, așa cum, din păcate, se obișnuiește pe la noi, dacă nu reușești să accesezi fonduri europene sau guvernamentale, ajungi să depinzi de banii încasați din colectarea de taxe și ipozite.
«Am încercat să fiu receptiv la toate semnalele date de cei de la Consiliul Județean, doar că, la rândul meu, am pretenția de a fi înțeles!»
– Ați amintit de CJ Olt. Cât de bună este relația dumneavoastră cu cei de acolo?
– Întotdeauna eu am încercat să fiu receptiv la toate semnalele date de cei de la Consiliul Județean, doar că, la rândul meu, am pretenția de a fi înțeles! Din păcate, până în clipa de față, observ că nu suntem înțeleși așa cum ar fi normal să fie. Spre exemplu, eu nu m-am dus niciodată să stau cu mâna întinsă, dar nici nu accept să mi se ia ceea ce este al meu…
– Mai exact, domnule primar, ce vă nemulțumește?
– Vreau să se respecte formula și să fie aplicată aceeași unitate de măsură pentru toată lumea! Mi se spune că eu am avantaje și mă descurc pentru că încasez, dar se uită că lucrul acesta este posibil prin munca mea, prin efortul administrativ făcut de mine și angajații mei care duc muncă de lămurire cu cetățenii ca să-și plătească la timp impozitele și taxele.
– Au crescut valorile texelor și impozitelor în comuna Gostavățu?
– Nu, domnule Dorobanțu! Nu am crescut taxele locale în comuna Gostavățu, pentru că omul a fost întotdeauna receptiv și de la an la an gradul de colectarea fost în creștere. De aceea, în viitorul apropiat mi-aș dori ca în comuna Gostavățu să se plătească taxele și impozitele în proporție de cel puțin 98%. Este o dorință a mea și am convingerea că putem ajunge acolo. Iar pentru asta, în niciun caz nu se impune o mărire a valorilor respective.
– Ce ați reușit să faceți prin GAL și ce proiecte vă propuneți de acum încolo?
– Suntem, într-adevăr, membri în Grupul de Acțiune Locală «Romula-Malva», iar în anul 2017 am accesat pentru a implementa în anul 2018 proiectul de reabilitare a iluminatului public din comuna Gostavățu. E drept că avem în clipa de față un iluminat public destul de bun, doar că acesta se realizează prin vechiul sistem, iar costurile sunt mult mai mari. Prin urmare, ne dorim să introducem lămpi cu led, obținând astfel o claritate mult mai bună a luminii, cât și o factură lunară la un preț convenabil. Așadar, în septembrie-octombrie 2018, sper să putem finaliza și acest proiect legat de iluminatul public din comuna Gostavățu.
«Eu am venit în funcția de primar al acestei comune ca să fac treabă!»
– Cum rezolvați dumneavoastră, la Gostavățu, problema depozitelor necontrolate de gunoaie?
– Așa cum v-am mai spus, orice lucru se rezolvă mai ușor dacă ești aproape de oameni și le explici cum trebuie să procedeze. Desigur, dacă oamenii nu înțeleg, se aplică și sancțiunea corespunzătoare, dar mi-am dorit întotdeauna să nu se ajungă până acolo. Din punctul meu de vedere, orice democrație a evoluat și prin măsurile administrative aplicate. Ei, bine, la noi s-a întâmplat lucrul acesta, le-am explicat oamenilor, am pus sisteme de supraveghere, iar în momentul în care sunt prinși încălcând regulamentul, fără supărare, vom aplica și sancțiunile. E drept că s-a mai întâmplat și lucrul acesta, că au fost nemulțumiri, reproșuri și multe altele. Eu nu pot accepta ca oamenii să arunce gunoaiele pe unde apucă și nu pot fi de acord ca anumiți indivizi să-și facă nevoile pe instituții sau prin diverse locuri ale comunei. Orice ar fi, nu vreau mizerie în fața școlii și nu vreau gunoaie aruncate pe marginea drumului! Dacă ne respectăm între noi, dacă avem grijă de natură și de locurile în care trăim, vom avea, cu siguranță, o comună mult mai curată! Trebuie să ne educăm noi, prin noi, să fim mai buni unul cu altul și mai atenți la gesturile pe care le facem în fiecare zi! Fără un grad de cultură și educație civică nu avem cum să mergem înainte! Spre exemplu, i-am întrebat pe cei tineri, plecați prin afară, dacă și acolo tot așa se procedează, prin aruncarea gunoaielor la voia întâmplării? Mi-au spus că nu e așa, fapt pentru care le-am cerut să aplice și aici aceeași metodă pe care o folosesc acolo! Acestea sunt temele și discuțiile pe care eu le port cu tineretul și cu cetățeanul din comuna Gostavățu! Nu-mi este teamă de nimeni pentru că îmi doresc să ne fie bine și mi-am propus să am o comună la standarde europene. Eu am venit în funcția de primar al acestei comune ca să fac treabă! Dacă nu fac asta, plec și las pe altul să se ocupe…
– Vă mulțumește actuala echipă de guvernare de la nivel central pe care o are PSD-ul, partid din care și dumneavoastră faceți parte?
– Sincer? Nu! Nu sunt mulțumit și îmi doresc mai mult din partea celor ce ne conduc!
«Dacă am o legislație, o studiez, o analizez și o pun în practică, iar mâine constat că s-a schimbat ceva, ce fac, iau totul de la capăt? Păi în cazul ăsta nu vom da niciodată înainte, cetățenii vor fi dezamăgiți și toată lumea va avea de pierdut»
– Mai exact, ce vi se pare că nu merge?
– Sunt lucruri care merg, trebuie să recunoaștem asta, dar sunt și lucruri care nu merg și mi-ar plăcea ca cei în cauză să le acorde mai mare atenție celor ce activează-n comunitățile locale. E nevoie de legi permisibile, de legi accesibile, astfel încât să putem depăși anumite momente și să putem avansa în drumul spre modernizare. Dar dacă am o legislație, o studiez, o analizez și o pun în practică, iar mâine constat că s-a schimbat ceva, ce fac, iau totul de la capăt? Păi în cazul ăsta nu vom da niciodată înainte, cetățenii vor fi dezamăgiți și toată lumea va avea de pierdut. Spre exemplu, vorbind despre proiecte, consider că mult mai bine ar fi să renunțăm la toate hârtiile care se cer, la toată această maculatură, și să găsim modalitatea de a putea să accesăm on-line, așa cum este în alte țări europene. Mă duc, depun proiectul nu știu pe unde și-mi spun că îmi lipsește nu știu ce filă. Mai departe, ajung la București, stau la ușă, intru și mi se cere „piesa” cutare… Haideți să facem un chestionar on-line, să ni se ceară ce trebuie, să intrăm acolo, să depunem și mai apoi să așteptăm „ok-ul”! Dar, din păcate, nu e deloc așa. Ba, mai mult, mă deplasez cu mașina, consum carburant, încerc să mă încadrez în procentul de 75%, iar atunci când ajung la limită, trag pe dreapta și folosesc mașina personală. Așadar, haideți să facem ce trebuie, dacă mai vrem să mergem pe drumul bun și nu în sens opus!
– Nu vă e teamă că într-un timp scurt, 2018-2020, terminați cam tot ceea ce este de făcut în comuna Gostavățu?
– Sincer, nu-mi este teamă! Să dea Dumnezeu să ducem la bun-sfârșit toate aceste proiecte, și veți vedea că vor mai fi și altele la fel de importante. De multe ori, eu chiar le-am spus cetățenilor că vreau să fac tot ce se poate, iar cel ce va veni să întrețină ceea ce am realizat. Să se odihnească alții pentru că eu nu pot să stau și asta îmi este firea…