Interviu cu AURELIAN BONDRESCU, primarul comunei DOBRUN, județul Olt
Aurelian Bondrescu, primarul de la Dobrun, știe politică și administrație, deopotrivă. Are capacitatea de a înțelege exact un de este poziționat un primar în schema puterii din România. Iar când asupra unui fenomen ai o definiție clară, e mai ușor să înțelegi ce se întâmplă în jur… Un om care vorbește liber. Și la propriu, și la figurat. Știe să spună ce e de spus. Are deschiderea de a vedea ce nu merge, dar și ce este în funcțiune corectă în sistemul public din România. Despre Dobrunul anului 2018, cât și despre viziunea social-democrată a României de astăzi, un interviu pe care reporterul în consideră unul de colecție. Bun de citit!
– Anul 2017 a trecut. A fost unul bun sau rău, din punct de vedere edilitar, domnule primar?
– 2017 a fost un an foarte împortant pentru comuna Dobrun, dar și pentru mine, ca primar al acestei localităţi. Mai exact, pe lângă proiectele avute deja în derulare, privind dezvoltarea localității, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), în conformitate cu prevederile Ordonanței 28, am reușit să încheiem un contract de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, de aproximativ 10 milionae lei, pentru construcția podului peste Olteț, care să unească pe drumul comunal DC 10 cele două localități Dobrun și Șopârlița, facilitând parcurgerea într-un timp cât mai scurt a drumului spre reședința județului Olt, municipiul Slatina.
– Cu cât s-ar scurta drumul respectiv, domnule Aurelian Bondrescu?
– Este vorba despre o scurtare de peste 20 de kilometri, lucru extrem de important care oferă mai multe avantaje. Se reduce atât timpul parcurs în trafic, dar și consumul de carburant folosit pentru alimentarea autoturismelor. Mai mult, făcând acest lucru, cei ce vin din direcția Craiova-Balș, spre Dobrun, nu mai sunt nevoiți să aștepte la două bariere de cale ferată…
«Podul peste Olteț, poate fi considerat, fără greșeală, o nouă poartă de acces în comuna Dobrun!»
– Așadar, putem spune că podul în cauză este ca o nouă poartă de acces în comuna dumneavoastră…
– Podul peste Olteț, poate fi considerat, fără greșeală, o nouă poartă de acces în comuna Dobrun! De asemenea, este foarte important și pentru investitorii care doresc să vină aici pentru a cunoaște o dezvoltare economică prin derularea unor diferite activități, agricole, industriale și nu numai…
– Ce alte investiții s-au mai făcut sau urmează a fi puse în practică prin amintitul PNDL?
– În conformitate cu termenele stabilite în anul 2017, comuna Dobrun a avut depuse mai multe documentații, atât pentru construirea podului amintit, peste Olteț, dar și pentru modernizarea drumurilor și a tuturor străzilor existente în satele rămase, proiect în valoare de aproximativ cinci milioane patru sute de mii lei, însemnând asfaltarea a peste zece mii de metri… Pare a fi o lucrare făcută cu bani mai puțini, comparativ cu altele de genul acesta, dar lucrul acesta se datorează faptului că având străzile amenajate în satele existente, ele sunt mai înguste și se asfaltează la dimensiunile respective. Același lucru se întâmplă și în privința șanțurilor, ceea ce reprezintă un avantaj pentru localitatea noastră. Este, însă, un drum comunal care ne apropie de Pîrșcoveni, cu două sectoare: unul pe teritoriul administrativ al comunei noastre și altul pe teritoriul administrativ al comunei Pîrșcoveni.
– Afectează aceaste lucrări, ce țin de modernizarea drumurilor, rețeaua de canal și apă din comuna dumneavoastră?
– Rețeau de canal și apă, pe traseele de care discutăm, este deja realizată, iar noi venim acum cu suprastructura închizând complet lucrările. Așadar, nu sunt prevăzute cheltuieli suplimentare pentru refacerea lucrărilor pe rețeaua de apă și canal. Poate că alții n-au luat în calcul lucrul acesta, dar noi am căutat, tot timpul, să facem lucrurile în ordinea firească.
«Până la sfârșitul anului 2018 mai avem de lucru atât la extinderea rețelei de apă, cât și a celei de canalizare»
– Vă mulțumește modul în care răspunde rețeaua de apă și canal la așteptările oamenilor din comuna Dobrun?
– În mare parte, da, dar trebuie spus că până la sfârșitul anului 2018 mai avem de lucru atât la extinderea rețelei de apă, cât și a celei de canalizare. Aceste obiective sunt prioritare, iar termenul impus este luna decembrie 2018. Este vorba de lucrările din satele Roșienii Mari și Roșienii Mici, iar eu vă asigur că ne vom încadra în termenul amintit.
– Au fost oamenii receptivi? S-au racordat la rețelele publice de alimentare cu apă și canal?
– La apă, da, iar la canalizare urmează să se întâmple același lucru în cel mai scurt timp. Desigur, contează foarte mult și prețul bun pentru apă, de numai 2,10 lei, cu toate că va mai crește puțin în perioada următoare. Avem apă bună, mai facem analize suplimentare pentru a vedea care este valoarea amoniului, dorindu-ne să o aducem astfel la parametrii îmbunătățiți. Din păcate, așa se întâmplă în toate zonele limitrofe cursurilor de apă, dar cel mai important este că toate valorile la toate celelalte elemente de analiză obligatorie sunt corespunzătoare. Oricum, pentru a nu fi probleme de niciun fel, în școli se asigură consumul de apă plată pentru toți copiii de pe raza comunei noastre.
«În cel mai scurt timp ne dorim să avem un sistem de supraveghere video în toate cele cinci sate ale comunei Dobrun!»
– La prima vedere, rețeau de supraveghere video pare că e un moft. Totuși, din ce în ce mai mulți primari o văd ca pe o necesitate ce garantează climatul de liniște în spațiul public. Ce perspective aveți din acest punct de vedere?
– Lucrăm intens și în cel mai scurt timp ne dorim să avem un sistem de supraveghere video în toate cele cinci sate ale comunei Dobrun! Este vorba de intersecțiile importante, la căile de acces din localitate, la școli, grădinițe și primărie. Oamenii cunosc acest aspect, au fost de acord cu lucrul acesta, iar noi suntem acum în urmărirea unor licitații care să ne permită să le realizăm la prețuri convenabile și în cele mai bune condiții. Așadar, anul acesta, până în toamnă, sperăm să fie gata și acest sistem de monitorizare video.
– Taxele și impozitele pe anul 2018 au fost majorate în comuna Dobrun?
– Nu! În comuna Dobrun nu au mai fost majorate taxele și impozitele locale de mai multă vreme, și nici nu îmi doresc să cer lucrul acesta. Nu de aici se trăiește și nu de aici se realizează obiectivele majore ale unei localități, cum ar fi rețelele de drumuri, apă și canal. Pentru toate acestea, inclusiv infrastructura școlară, noi facem proiecte solide pentru care așteptăm finanțări din alte surse, așa cum este și PNDL 1 și PNDL 2. Spre exemplu, prin PNDL 2 sunt trei proiecte realizate și avem deja toate condițiile întrunite în școli, iar prin POR acționăm pentru realizarea altor obiective cu destinație finală axată pe îmbunătățirea sistemului de învățământ din comuna Dobrun.
– Mai exact, ce îmbunătățiri mai doriți să faceți în rețeaua de învățământ de la Dobrun?
– În primul rând, ne dorim o îmbunătățire a rețelelor deja existente, atât în învățământul gimnazial, cât și în cel primar și preșcolar. Mă refer aici la spațiile special amenajate pentru servitul unei mese – prin programul Laptele și cornul, și nu în sălile de clasă, așa cum se întâmplă în prezent. Lucrurile acestea se pot face prin promovarea de proiecte prin Programul Operațional Regional (POR).
– Vorbeați, în urmă cu mai multă vreme, despre perspectiva implementării rețelei de gaze în comuna pe care o conduceți. Unde se găsește, astăzi, acest proiect de suflet al primarului Aurelian Bondrescu?
– Rețeaua de gaze pe care ne-o dorim la Dobrun reprezintă un vis mai vechi al meu și am convingerea că în cel mai scurt timp va deveni realitate! Este vorba de un proiect comun la care, pe lângă comuna noastră, au aderat și primarii din Dobrosloveni, Fălcoiu și Osica de Jos. Am realizat studiile de fezabilitate și sperăm ca în maxim două luni să fie completate și cu restul documentelor necesare, astfel încât să le putem depune la Ministerul Energiei în vederea realizării licitației, pentru a putea concesiona suprafețele pe care să se realizeze rețeaua de gaze mult dorită de cele patru localități.
– Ar fi un lucru extraordinar, având în vedere atât lipsa cât și scumpirea lemnelor din ultima vreme…
– Sunt mai multe avantaje. În primul rând, lemnul este din ce în ce mai scump, în al doilea rând, începe să dispară, iar în al treilea rând este și mai mult disconfort pentru România anului 2018. Așadar, chiar dacă sunt scumpe și gazele, trebuie să ținem pasul și să facem acest salt calitativ în comuna Dobrun, pentru îmbunătățirea nivelului de trai din această zonă. Avem aprobarea dată de Transgaz pentru a ne conecta la rețeau de gaz din Caracal, dar totul depinde de locul de plecare, iar în acest caz, prima localitate este Dobrosloveniul. Prin urmare, o mare răspundere în clipa de față, îi aparține primarului din comuna respectivă, iar noi suntem dispuși să ajutăm atât cât putem pentru realizarea acestui obiectiv. Am încredere în domnia-sa, este un edil foarte bun, are proiecte în lucru, dar eu sper ca o prioritate să fie și cel legat de rețeaua de gaze naturale.
«Adevărul e că primarii sunt băgați în seamă cel mai mult în funcție de interesul celor care vor să ajungă sus, după care sunt ignorați de cei în cauză»
– Vă place ce se întâmplă în zona puterii, la nivel de centru, în clipa de față? Nu e prea multă gălăgie în spațiul public?
– Ba da, domnule Dorobanțu, este! Este și nu e bine! Vedeți dumneavoastră, această gâlceavă există de multă vreme, dar iată că astăzi ea s-a amplificat. Din păcate, cei de la centru nu acționează întotdeauna pe măsura dorințelor celor din teritoriu. Iar când spun asta, mă refer la cei din administrațiile locale care reprezintă baza statului român, în timp ce administrația centrală cumulează și repartizează. Adevărul e că primarii sunt băgați în seamă cel mai mult în funcție de interesul celor care vor să ajungă sus, după care sunt ignorați de cei în cauză. Să nu mai aducem în discuție faptul că au fost atâtea discuții contradictorii și a existat atâta tensiune legat de acordarea unui coeficient pentru asigurarea unor oarecare venituri la pensiile primarilor și viceprimarilor din această România. Sunt atâtea zbateri, și ce este cel mai deranjant e faptul că împotriva lor sunt chiar cei care au fost aleși, cei care beneficiază de sprijinul edililor…
– Cum explicați această fractură, între decidenții de la nivelul structurii parlamentare și dumneavoastră, cei care duceți greul și puneți în practică ceea ce oamenii așteaptă?
– În primul rând, aș vrea să fiu foarte bine înțeles: aleșii noștri, ai Oltului, au fost și au rămas oameni echilibrați, capabili, care au căutat și caută să-și facă treaba așa cum trebuie! Observ, însă, că în Parlamentul României pătrund foarte mulți neștiutori, care nu au lucrat niciodată în administrația locală și nu cunosc problemele de zi cu zi. Deși sunt oameni cu studii, mulți dintre ei avându-le făcute prin facultăți particulare, alții la distanță, nu stăpânesc aceste lucrurile elementare. În cazul acesta, cum pot conduce așa cum trebuie un parlament în care există din ce în ce mai mulți nepregătiți? Eu nu-mi explic, dar recunosc și faptul că vina le aparține celor care i-au susținut și promovat, ne aparține nouă, celor ce îi votăm. E drept că, pe de altă parte, nici primarii, indiferent de culoarea politică, nu pot să nu-i susțină pe cei propuși de partidele în cauză.
– Care a fost secretul dumneavoastră de a convinge decidenți de la nivel central, indiferent de coloratura politică, pentru a aduce investiții și suport financiar pentru dezvoltarea comunei Dobrun?
– Domnule Dorobanțu, să fie clar: dacă stai în birou și nu te zbați, nu faci nimic! Eu nu am fost ales ca să nu fac nimic! Am fost ales ca să mă zbat și să atrag aceste investiții. Iar totul depinde de activitatea pe care o desfășori, de modul în care știi să-ți prezinți un punct de vedere, de felul în care realizezi un proiect. Au fost obiective de investiții majore, necesare pentru dezvoltarea localității noastre, și nu aveam cum să nu ma lupt pentru implementarea lor. În plus, nu poți să convingi pe nimeni dacă în momentul în care soliciți un sprijin se constată că interesul nu este pentru dezvoltarea localității ci este cu totul altul! Nu ai cum! Niciodată! În altă ordine de idei, eu vreau să vă spun că localitatea noastră, încă de acum mai bine de zece ani, de pe vremea lui László Borbély, era pe locul trei la nivel de țară în ceea ce privește contruirea unui bazin de înot didactic. Proiectul este și acum în așteptare, pe lista respectivă, iar dacă într-o bună-zi se va da drumul la astfel de investiții, Dobrunul va fi printre primele localități care vor beneficia de un bazin didactic de înot. Avem suprafața, avem studiul geo-tehnic realizat, avem și cartea funciară cu destinația respectivă și suntem pregătiți pentru deblocarea acestui proiect. Altfel, noi avem mai multe obiective în așteptare, dar pe măsură ce societatea românească se dezvoltă le vom pune în practică unul după altul.
– Domnule primar, sunteți unul dintre oamenii care nu a dezamăgit niciodată partidul din care a făcut parte. Sunteți omul care a obținut un drept de veto în alb din partea conducerii de la Slatina, dar și a celei de la Centru. În urmă cu câțiva ani l-ați avut oaspete în localitate pe fostul președinte al PSD, pe atunci candidat la funcția de președinte al României, domnul Victor Ponta. Astăzi, armele războiului produc foarte mult zgomot între cel în cauză și Liviu Dragnea. Care este opinia dumneavoastră față de acest conflict care pare fără sfârșit?
– Din câte știu, starea de conflict a intervenit în momentul în care Victor Ponta și-a anunțat demisia, pe facebook, din fruntea Partidului Social Democrat. La lucrul acesta se mai adaugă și lipsa de rezistență a fostului președinte al partidului, pe atunci premier al României, în perioada de tristă amintire în care a avut loc incendiul de la Clubul Colectiv, din București. Domnia-sa nu avea nicio vină, dar pentru aplanarea tensiunilor a renunțat la guvernarea țării împreună cu tot guvernul din momentul respectiv. A fost atunci mare supărare pentru că prin gestul, făcut timp de un an de zile, PSD-ul și-a cam părăsit susținătorii, intrând în impas localități întregi care erau prinse în anumite programe de dezvoltare. S-a intrat într-o zonă a necunoașterii, cu toate că nu vreau și nici nu pot să critic acum activitatea Cabinetului Ponta în perioada căruia s-au făcut multe lucruri bune…
«Partidul Social Democrat este puternic, are oameni capabili și poate da oricând un lider de talia lui Victor Ponta sau Liviu Dragnea!»
– Mai este vreo șansă ca într-o zi cei doi să îngroape securea războiului?
– Personal mi-ar plăcea să se întâmple lucrul acesta, doar dacă, împreună, atât Ponta cât și Dragnea, vor gândi spre binele acestei țări și al PSD. Să nu-și asume nici unul, nici altul, conducerea supremă a partidului, să nu creadă că le aparține în mod individual! Partidul Social Democrat este puternic, are oameni capabili și poate da oricând un lider de talia lui Victor Ponta sau Liviu Dragnea! Totuși, astăzi avem un președinte pe care-l susținem, și care, la Congresul din 10 martie, prin puterea personalității sale, a prezentat un program foarte bun de dezvoltare a României și a societății românești până în anul 2040…