Interviu cu Emanuel Oproiu, administrator public al orașului Scornicești
Săptămâna trecută, în urma unui concurs organizat de Primăria Scornicești, fostul subprefect al județului Olt, Emanuel Oproiu, a fost declarat câștigător pentru funcția de administrator public al orașului…
O misiune nouă, o provocare pe măsură. Una căreia Oproiu trebuie să-i facă față, având în vedere istoricul său profesional din cadrul Prefecturii Olt, acolo unde s-a remarcat prin conduită, respect față de lege, cât și promptitudine în rezolvarea sarcinilor date de fișa postului, dar și a modului plăcut în care a relaționat cu simplii cetățeni dar și cu reprezentanți ai administrațiilor publice locale din județ. În fața unui nou proiect, Emanuel Oproiu a acceptat să răspundă reporterului de serviciu…
– Ce v-a atras la oferta făcută publică de Primăria Scornicești, atunci când cei de acolo au scos la concurs postul de administrator public?
– Am privit anunțul privind concursul respectiv ca pe o provocare. Dincolo de criteriile impuse, de exigența concursului, cred că pot onora, în interesul cetățeanului din Scornicești, această poziție profesională obținută acum câteva zile. Mai mult, am avut ocazia să cunosc, în urmă cu multă vreme, când nici nu mă gândeam la un asemenea proiect profesional, oamenii din echipa de aici. Știu cum gândesc. Am văzut cum lucrează. Iar asta înseamnă mult și astăzi mă simt onorat să mă aflu alături de ei.
– Ce puteți face pentru orașul Scornicești?
– Îmi voi respecta ceea ce va fi fișa postului. Sunt implicat în problemele acestei comunități și sprijin prin priceperea mea profesională echipa primarului Ion Prioteasa. Scorniceștiul are nevoie de o dinamică în creștere a relației dintre cetățean și autoritatea locală. Se impune o colaborare mai dezvoltată decât cea din prezent, în condițiile în care particularitățile locului nu sunt cele mai avantajoase. Spun asta pentru că întinderea geografică a orașului, în raport cu administrarea comunității, implică mai mult efort decât în alte părți. Aceleași drepturi pe care le au oamenii care locuiesc în zona centrală a orașului trebuie să le aibă și cei din zonele periferice!
– Un nou membru în echipă. Ce înseamnă asta?
– Alături de domnul primar Ion Prioteasa, de viceprimarul Daniel Tudor, în colaborare cu executivul orășenesc, în deplină transparență în fața consiliului local, se vor afla toate proiectele pe care le voi executa, supraveghea sau chiar propune în vederea administrării echitabile a Scorniceștiului. Căci, tocmai aici e esența funcției de administrator public: aceea de a fi un administrator al interesului public. Iar când spun interes public mă gândesc la probleme punctuale, dar și la acțiuni și proiecte care urmează să fie adoptate în viitor. Pentru ele e nevoie de un plan de gândire care să înceapă astăzi. Tocmai asta cred eu că a lipsit până acum, nu neapărat Scorniceștiului, ci acestei țări.
– Adică?
– O viziune care să fie și mai departe de linia orizontului de pe termen mediu. Vedem cu toții asta atunci când constatăm că timpul nu are răbdare, iar lipsa unei infrastructuri pregătite din vreme ne ia, așa cum zicem noi când vine iarna: „pe nepregătite”!
– Cum vedeți, în viitor, colaborarea dumneavoastră cu primarul Ion Prioteasa?
– Este unul din oamenii care se încadrează în acea zonă a „omului potrivit la locul potrivit”. Altfel, în iunie 2016, locuitorii orașului nu i-ar fi acordat încrederea pe care a primit-o atunci când a câștigat, detașat, convingător, corect și fără lucruri ascunse, alegerile locale. Experiența domnului primar Ion Prioteasa, dorința de muncă și dinamismul molipsitor al domnului viceprimar, Daniel Tudor, lărgesc orizontul echipei de la Scornicești, cea în care sunt onorat că fac parte. Remarc aici, cu acordul dumneavoastră, modul de a-și înțelege rolul în legislativul local a echipei consilierilor locali, membrii în formula câștigătoare a PNL Scornicești. Este un ansambu cu o viziune performantă, care a început prima mare schimbare în bine a Scorniceștiului.
– Ce trebuie făcut, imediat, la Scornicești?
– Nu am o agendă separată. Nu acționez în afara echipei. Din punctul meu de vedere, dezvoltarea unei comunități urbane se face atunci când condițiile generale, nu numai locale, ci și cele centrale, permit crearea de locuri de muncă. Restul vine de la sine, iar locurile de muncă înseamnă bunăstare pentru oameni, dar și pentru administrația locală care primește cotele defalcate, cuvenite din vărsămintele specifice legislației în domeniu. Ai mai mulți bani la primărie, poți să faci mai multe. E normal! În plus, vreau să mă implic în accesarea de fonduri pentru anveloparea blocurilor din Scornicești. Oamenii trebuie să beneficieze de confort termic, fără a face din așa ceva un privilegiu. Este un drept al lor! Mai mult, pe lângă cetățeni câștigă și peisajul urban, care devine mai deschis, mai prietenos cu locuitorii orașului, dar și cu cei care se află în tranzit.
– Totuși, nu vă doriți un lucru anume, ca administrator public al orașului Scornicești?
– Răspund pozitiv, până la urmă, insistențelor dumneavoastră. Vreau o normalitate în administrația locală! Vreau ca Scorniceștiul să nu mai fie privit cu ostilitate de către administrația județeană, de administrația națională, pentru simplul motiv că aici primarul gândește și acționează politic, altfel decât majoritatea trecătoare care deține puterea la nivel central și județean. Locuitorii acestui oraș, de fapt, cum se mai întâmplă și prin alte părți din țară, nu trebuie pedepsiți pentru un astfel de motiv!