„Trebuie să fii întotdeauna conştient ca eşti în slujba oamenilor care au avut încredere că le poţi reprezenta interesele şi merg pe principiul că nu trebuie să îi dezamăgeşti.”
Ion Vătrai poate fi considerat un manual de bună practică. E acel ales local care înțelege că poziția ocupată în cadrul legislativului slătinean înseamnă responsabilitate și acțiune.
Este la al doilea mandat, iar slătinenii, nu puțini la număr, îl cunosc, din poziția ocupată. Își face treaba așa cum și alții ar trebui să-și înțeleagă fișa postului. Poziția sa de ales în cadrul Consiliului Local Slatina o consideră ca o onoare dată de slătineni și nicidecum ca un beneficiu sau un privilegiu pe persoană fizică.
Reporterul de serviciu a înțeles să-i pună niște întrebări legate de ce face consilierul local Ion Vătrai pentru Slatina și slătineni….
– Sunteţi la al doilea mandat de consilier local. E greu să fii în această postură?
– Stiţi… eu am o vorbă: ,,Aşa şi aşa… mai mult aşa, decât aşa”. Lăsând gluma la o parte, nu este o postură foarte grea, mai ales cand eşti la al doilea mandat, şi ştii deja ce ai de făcut, dar nici uşoară, deoarece trebuie să fii întotdeauna conştient ca eşti în slujba oamenilor care au avut încredere că le poţi reprezenta interesele şi merg pe principiul că nu trebuie să îi dezamăgeşti.
– Intraţi foarte des cu oamenii. Care sunt principalele dorinţe ale acestora?
– Oamenii vor să aibe blocurile reabilitate, pentru a schimba cadrul arhitectural-ambiental, dar şi pentru a-şi reduce costurile cu energia, vor să aibă unde să îşi petreacă timpul liber, vor ca şi strada pe care locuiesc să fie asfaltată, dar cea mai mare dorinţă a slătinenilor, şi nu numai, ci şi a celor care muncesc în Slatina, este aceea de a scapă odată de câinii fără stăpân.
– În primul mandat, aţi fost iniţiatorul unui proiect legat de curăţenia care trebuie lăsată în urma animalelor de compania. Ce s-a întâmplat cu proiectul în cauză?
– Hotărârea de consiliu este în vigoare, doar că trebuie respectată, şi când spun respectată mă refer atât la cetăţenii care ies cu animalele de companie pe domeniul public, persoane care trebuie să conştientizeze că trotuarele, aleile pietonale, parcurile şi spaţiile verzi ale oraşului nu sunt toaletele animalelor dumnealor de companie, cât şi la Poliţia Locală, instituţia care trebuie să fie intolerantă cu aceste practici.
– Faceţi parte din Comisia pentru protecţia mediului, agricultură şi turism. Trăim într-un oraş curat şi sănătos?
– Nu va pot spune că Slatina este un oraş murdar, dar nici curat nu este… şi ştiţi de ce nu este curat?… pentru că este murdărit, şi mă doare să văd asta în anul 2017. Revenim la întrebarea de mai devreme; dacă cei ce ies dimineaţă, la ora 6.00, special ca animalul dumnealor să îşi facă nevoia pe domeniul public, aţi mai vedea excremente prin oraş? La fel se întâmplă şi cu cei care aruncă gunoiul lângă ghenă… nu am să îi înţeleg niciodată, cum e posibil să mergi cu gunoiul în mâna câteva zeci, chiar sute de metri, şi când ajungi lângă ghenă să îi pui lângă ea…? Va spun sincer: astfel de obiceiuri nu se schimbă decât atunci când pe om îl ,,doare la buzunar”.
– Poate deveni Slatina un oraş turistic? Ce ar trebui să se întâmple pentru asta?
– Dacă discutăm pe termen scurt şi mediu, Slatina poate deveni oraş turistic, dar de un turism de zi, dacă îi pot spune aşa, pentru că nici natura, dar nici istoria nu au fost darnice cu Slatina în acest scop. Se poate veni în Slatina pentru activităţiile de la Clubul Nautic, în viitor pentru cele din Pădurea Strehareţi. Discutând de termen lung, îmi este greu să mă pronunţ.
– Ce proiecte se regăsesc pe agenda dumneavoastră?
– Dacă va referiţi la proiecte de Consiliu Local, momentan, nu am nimic, dar ele pot apărea oricând, la fel cum a fost cu proiectul ce a devenit hotărâre acum o luna de zile. Hotărâre ce dă posibilitatea şi proprietarilor din blocurile reabilitate de a-şi construi balcoane la parterul blocurilor, atunci cand lucrarea de reabilitare iese din perioada de garanţie.
Discut însă în această perioadă cu foarte multe persoane despre noul Regulament de parcare, până la urmă, dacă este nevoie, şi amendamentele la proiecte tot în agenda de consilier local intră.
– Noul regulament al parcărilor. Cum vi se pare? Ce trebuie scos sau ce trebuie pus în plus?
– Pe lângă regulile din parcări, acest nou regulament, reglementează şi activitatea de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a vehiculelor staţionate neregulamentar, ori, într-un oraş în care, în concepţia unora, luminiile de avarii anulează orice reglementare din OUG 195/2002 ce vizează oprirea şi staţionarea, acest lucru era necesar.
Referindu-ne însă la parcările rezidenţiale, acolo trebuie făcută puţină ,,curăţenie”, şi cum poţi să faci decât creând anumite priorităţi pentru ocuparea locurilor de parcare. Nu se poate ca într-o parcare rezidenţială să vezi parcate dube, microbuze, rulote, remorci sau maşini ce stau nemişcate de ani de zile, cum nici normal nu este ca o familie să aibă la scară 2-3 maşini, iar altul ce are în proprietate o singură maşină să fie nevoit să se învârtă în jurul blocului minute bune şi apoi să o lase la câteva scări distanţă. Dacă trebuie ceva scos sau adăugat, trebuie să aşteptăm să treacă perioada de transparenţă, apoi să ne aşezăm la masă, având în faţă propunerile sau obiecţiile oamenilor, şi să decidem în consecinţă. Personal am o problema cu maşinile persoanelor fizice înmatriculate în altă ţară; nu consider că trebuie să aibă o mai mare prioritate, la atribuirea locului de parcare, decât cele ale persoanelor juridice ce au maşinile înmatriculate în Slatina.
– Ce nu au alte muncipicii şi ar putea avea Slatina?
– Balon cu aer cald. Este o idee excentrică de-a mea, dar în care cred. Pe lângă faptul că slătinenii, şi nu numai, pot vedea oraşul în linişte de deasupra, se poate folosi şi în scop publicitar aşa cum se întâmplă şi în alte ţări.
Slatina mai poate face parte şi dintr-un circuit turistic industrial. Se poate veni în cadru orgnizat pentru a vedea cum se fabrică o anvelopa, aluminiul, cablurile electrice şi cele de fibră optică…, doar cineva de la centru (Ministerul Turismului) să aibă viziune în acest sens.
– În Slatina se vorbeşte de proicte mari (stadion, parc de distracţii, skate-park, grădiniţă şi parc pe locul fostei unităţi militare etc.). Credeţi în realizarea acestora şi de ce?
– Cred foarte mult în aceste proiecte şi sunt sigur că se pot implementa, nu sunt proiecte de anvergură.
– De ce la Caracal se face mai multă cultură? Ce lipseşte Slatinei?
– Pentru ambele întrebări am un singur răspuns: la Caracal se face mai multă cultură, pentru că acolo sunt şi mai mulţi consumatori de cultură. Au un teatru cu o vastă tradiţie, pe când la Slatina, pe lângă faptul că se face teatru de puţin timp, vă spun că am sfătuit foarte multe persoane să meargă la o piesă şi parcă le vorbeam o altă limbă. Trebuie însă promovate acţiunile culturale, pentru că numai aşa, uşor-uşor, putem schimba ceva pe acest segment.
– Sala Polivalentă de la Slatina este în grafic tot ca stadionul Olguţei de la Craiova?
– Nu ştiu în ce stadiu sunt lucrările de la stadionul din Craiova. Şantierul Sălii Polivalente de la Slatina l-am vizitat acum câteva zile şi vă pot să va spun că se lucrează, iar în scurt timp, ritmul se va intensifica pentru că, aşa cum ştiţi, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, am aprobat în Consiliul Local un împrumut, iar o parte din acesta va merge şi spre cofinanţarea acestui proiect.
– Aveți un mesaj pentru slătineni?
– Să nu ezite să mă contactecteze ori de câte ori consideră că sunt persoana care trebuie să le fie în slujbă. O pot face telefonic, la numărul 0740146543, la adresa de e-mail ionvatrai@yahoo.com, dar şi pe popularul Facebook, tastând numele meu.