Acasă Interviu „Eu am învățat că o persoană puternică este cea care ar putea...

„Eu am învățat că o persoană puternică este cea care ar putea face rău altuia, dar nu o face, și acela nici măcar nu știe că i s-ar fi putut face rău”

1196

Interviu cu CĂTĂLIN ROTEA, președinte PSD Balș

Cuvinte și rânduri amestecate, atunci când vine vorba despre Cătălin Rotea. E unul dintre puținii oameni publici locali care se bucură de recunoaștere a capacităților sale, și din partea celor care nu-i sunt prieteni.
A demonstrat, în decursul timpului, o putere de adaptare la locuri și situații în care alții, fie se pierd, fie pun, de îndată, steagul alb, în loc de pană, la pălărie.
Pentru istoria recentă, Cătălin Rotea e cel mai potrivit prefect pe care l-a avut județul Olt. Pentru oamenii din vremurile contemporane, trecerea sa prin Ministerul Dezvoltării, în funcția de secretar de stat, a fost o perioadă încununată de succese. Rar ca cineva dintr-o instituție publică centrală să priceapă și să înțeleagă atât de bine fenomenul relației cu teritoriul.
Interviul care urmează e de citit! Asta, pentru că întrebările reporterului curios nu conțin acea doză obișnuită de politețe. Chiar și așa, nu depășesc limita necesară a unui dialog sincer. Iar, de obicei, politicienii sunt arareori oameni sinceri. De data asta, excepția se vrea a fi o provocare la dialog…

– Unde se vedea Cătălin Rotea acum cinci ani?
– Niciodată nu mi-am stabilit obiective pe termen lung în ceea ce priveşte politica sau administraţia publică, pentru că în aceste domenii, lucrurile sunt extrem de volatile şi cred că eu aş putea fi cel mai bun exemplu în acest sens. Prin urmare, obiectivele pe cinci ani sunt destul de greu de îndeplinit. Ce pot spune este că, în fiecare zi, atât politic, dar şi administrativ, încerc să-mi fac treaba cât mai bine. Probabil mi se pot reproşa câteva lucruri, de-a lungul timpului, dar fără să fiu lipsit de modestie, pot spune că profesional, nimeni nu-mi poate reproşa nimic, ba dimpotrivă…

„Sunt mândru de activitatea pe care am depus-o la M.D.R.A.P. şi aici cred că primarii din Olt ar putea să confirme”

– Mandatul tău de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării s-a sfârşit într-o ceaţă totală. Ce poţi spune, din ce nu s-a spus până acum, despre această despărţire, iar dacă rămâne ceva nespus, câţi ani trebuie să treacă pentru a şti tot ce a stat la baza acestei decizii a ministrului Sevil Shhaideh?
– Aş face o comparaţie, poate un pic forţată. Aşa cum doamna ministru Sevil Shhaideh, pe care o respect foarte mult, nu a primit nici o explicaţie pentru că a fost refuzată ca prim-ministru al României, nici eu nu am primit încă o explicaţie pentru faptul că nu mai sunt secretar de stat al M.D.R.A.P. Nu cred că voi primi o motivare a acestei decizii, în schimb, eu sunt mândru de activitatea pe care am depus-o la M.D.R.A.P. şi aici cred că primarii din Olt ar putea să confirme. Politica, aşa cum spuneam, are momente în care este destul de complicată, dar mergem mai departe.

– Întoarce timpul înapoi! Ce ai şterge din viaţă ta, şi unde, deşi ai greşit, ai insista să faci aceleaşi lucruri?
– Îmi doresc să nu mai repet greşelile făcute şi dacă aş putea şterge ceva din trecut ar fi superficialitatea, naivitatea, şi mi-aş estompa anumite porniri de orgoliu.

– Ce-ţi reproşezi, din relaţia cu Darius Vâlcov?
– E prematur să fac o analiză a relaţiei mele cu Darius, pentru că lucrurile sunt calde încă. Pentru mine, perioada profesională petrecută alături de el la Ministerul Finanţelor Publice, a fost una extrem de frumoasă şi de eficientă. Dincolo de activitatea profesională, trecând în latura umană, nu aş vrea să mă îndreptăţesc singur şi probabil că sunt subiectiv, vorbind de propria persoană, dar sunt puţine lucruri de care m-aş învinovăţi în relaţia cu Darius Vâlcov, şi ar trebui ca el să ştie la ce mă refer. Totuşi, nu sunt eu în măsură să judec aceste circumstanţe. Are cine să ne judece în această viaţă, în afară de instanţele de judecată. Eu am învăţat de la Darius, că o persoană puternică este cea care ar putea face rău altuia, dar nu o face, şi acela nici măcar nu ştie că i s-ar fi putut face rău. Şi nu am uitat asta…

„Îmi doresc să pot ajuta primarii PSD din judeţul Olt, al căror coleg sunt mândru să fiu”

– Ai vreo ţintă profesională anume după despărţirea de Ministerul Dezvoltării?
– Da, îmi doresc să pot ajuta primarii PSD din judeţul Olt, al căror coleg sunt mândru să fiu.

– Ce vrei, de la viaţă, personal, pe termen scurt?
– Să devin tată…

– Cum vezi tu conflictul dintre Victor Ponta şi Liviu Dragnea? Sau nu există un conflict anume între cei doi?
– Cred că şi Liviu Dragnea şi Victor Ponta sunt oameni politici experimentaţi şi inteligenţi şi au înţeles că la nivelul lor, de bărbaţi de stat, orgoliile nu-şi au locul. De altfel, cred că acest aşa-zis conflict s-a stins deja, dar mai face deliciul unei anumite părţi a presei de propagandă.

– Cine crezi tu că este astăzi liderul opoziţiei de la Olt? Dar la nivel naţional, cine e titularul aceluiaşi post şi de ce?
– O democraţie nu poate exista fără opoziţie, fără îndoială. Nu cred că eu trebuie să nominalizez cine e liderul opoziţiei la Olt sau la nivel naţional. Cred că opoziţia, în sine, trebuie să-şi cristalizeze cu adevărat liderii, în acest moment!

– Este o echipă organizaţia PSD de la Olt?
– PSD Olt este o echipă în adevăratul sens al cuvântului şi mă bucur să fac parte din ea. O spun cu toată convingerea, nu doar din dorinţa de a spune lucruri care sună bine. Am avut şi voi avea mereu încredere în spiritul echipei PSD de la Olt.

– Oamenii politici îşi pot permite luxul să fie prieteni între ei? Dumneavoastră pe cine aveţi prieteni în PSD? Dar în alte partide?
– Într-adevăr, câteodată, în lumea politică, este greu să ai prieteni, dar eu sunt bucuros să spun că am mulţi prieteni în PSD. Lista este foarte lungă şi nu vreau să supăr pe cineva printr-o omisiune. Dacă ar fi să mă refer la generaţia mea de vârstă, nu pot să nu-i amintesc pe Marius Oprescu şi Emil Moţ. În ceea ce-i priveşte pe cei din alte partide, în general am o relaţie bună cu majoritatea persoanelor.

– Pe cine a minţit, ultima oară, Cătălin Rotea?
– În general, o mint pe mama care mă întreabă în fiecare dimineaţă dacă am mâncat. Eu îi spun că „da”, dar de fapt beau două cafele.

– Dacă vă supun la detectorul de minciuni, vizavi de răspunsurile acordate la întrebările de mai sus, treceţi?
– Da!

– Presă de la Olt, văzută de Cătălin Rotea: profesionistă, integră sau altfel? Cum zici tu?
– Eu am avut o relaţie foarte bună cu presă de la Olt şi pot spune, cu siguranţă, că nu există jurnalist oltean care să fi primit vreun reproş de la mine, indiferent că articolele care mă vizau erau pozitive sau negative. Cred că suntem printre puţinele judeţe din ţară în care aproape toţi jurnaliştii sunt atât profesionişti şi integri, cât şi persoane cu talent în arta scrisului.

Cred că smerenia, ajutorul aproapelui, modestia şi decența sunt trăsăturile care vor defini acest popor în anii care urmează

– Ce crezi tu că-i lipseşte poporului român, din punct de vedere al relaţiei sale cu Dumnezeu? Acum câţi ani ai mers ultima oară la biserică?
– Nu-mi place să vorbesc public despre acest subiect, pentru că trăim vremuri în care a spune că mergi la biserică, pare ciudat şi anormal, pe de o parte, iar pe de altă parte rişti să aluneci în fariseism sau demagogie. Dar, ca să răspund punctual la întrebare, vreau să spun că încerc să ajung cât de des posibil la Mănăstirea Călui, pentru că este un loc cu adevărat încărcat cu har. În ceea ce priveşte poporul român, îl consider unul din ultimele bastioane ale ortodoxiei adevărate şi cred că smerenia, ajutorul aproapelui, modestia şi decența sunt trăsăturile care vor defini acest popor în anii care urmează.

– Iniţiativa momentului. Cum ai vota la referendumul pentru schimbarea denumirii judeţului Olt în județul Olt-Romanaţi?
– Da, îl consider un demers oportun, pentru că administrarea unui judeţ nu înseamnă doar finanţări, investiţii şi proiecte. Fără cultură şi istorie, identitatea noastră, că olteni, s-ar perima în timp.

– Dacă ar fi să îmi pui tu o întrebare, care ar fi aceea?
– Cât de mult regreţi faptul că la prezidenţialele din 2014, l-ai votat pe Klaus Iohannis?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.