Acasă Interviu „Necesitatea locativă, așteptările tinerilor sunt motivațiile noastre de a răspunde solicitărilor primite...

„Necesitatea locativă, așteptările tinerilor sunt motivațiile noastre de a răspunde solicitărilor primite din teritoriu”. Interviu cu Emanuel Oproiu, director general al Agenției Naționale a Locuinței

20

A trecut, iată, un an de la preluarea funției de director general al Agenției Naționale a Locuinței de către Emanuel Oproiu, de profesie economist, un om cu o vastă experiență administrativă, cu o confirmare în timp a excelentului său parcurs profesional. Fost subprefect de Olt, director general al ISCIR, ales cu ceva vreme în urmă consilier local la Slatina, iată câteva repere din foaia de parcurs a directorului general al ANL. În rândurile care urmează, fără a intra în zona sintetică, departe de un raport de activitate, vă prezentăm câteva răspunsuri la întrebări retrospective ale anului de activitate din fruntea ANL a liberalului, secretar general al PNL Olt, Emanuel Oproiu.

Ce a însemnat pentru dumneavoastră perioada, iată, scursă, de la preluarea mandatului de director general al Agenției Naționale a Locuinței?
Acest an a fost marcat de angajamente asumate, proiecte derulate și, mai ales, de dorința de a sprijini tinerii și specialiștii, care își doresc un viitor în comunitățile din care fac parte. Provocările nu au lipsit, dar fiecare obstacol întâlnit ne-a oferit tuturor celor implicați în derularea programelor ANL, oportunitatea de a învăța, de a ne adapta, de a performa.
Împreună cu autoritățile publice locale, firmele de proiectare și construcții, echipele de specialiști din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice (MDLPA) și ANL am reușit să continuăm, să finalizăm dar și să inițiem proiecte importante la nivel național, ce răspund nevoii reale a tinerilor și specialiștilor de a accesa locuințe noi, moderne, la prețuri decente.

Ce înseamnă, astăzi, șantierele Agenției Naționale a Locuinței pe teritoriul țării?
Această perioadă este cea mai prolifică din activitatea instituției. Și nu ne vom opri aici. Necesitatea locativă, așteptările tinerilor sunt motivațiile noastre de a răspunde solicitărilor primite din teritoriu. Nu a existat cerere venită din partea autorităților locale, indiferent de componenta politică, întocmită corespunzător care să nu devină proiect, șantier și ulterior construcție finalizată.

Cine sunt partenerii ANL?
Vorbim de anumite paliere de colaborare. Suntem în relație directă cu autoritățile publice locale, cu firmele de proiectare și construcții, cu specialiștii din cadrul Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice, iar împreună găsim cele mai reușite proiecte care răspund nevoii reale a tinerilor și specialiștilor de a accesa locuințe noi, moderne, la prețuri decente.

Este 2024 un an unde s-a lucrat intens?
Nu putem să închidem 2024 din cuprinsul lunii octombrie. Cifrele unităților locative predate se schimbă progresiv dacă nu, de la zi la zi, din săptămână în săptămână, cel puțin. La perioada la care mă raportez, septembie 2023-septembrie 2024, astăzi avem 502 locuințe destinate tinerilor, finalizate. De asemenea, au fost semnate 33 de contracte de proiectare și execuție lucrări în valoare de 254.945.859,72 lei, acoperind un număr total de 715 locuințe. În paralel, au fost inițiate 12 proceduri de achiziție publică pentru un total de 344 de locuințe.

Șantierele la zi. Ce proiecte derulează ANL în prezent?
La nivel național, sunt în execuție efectivă 2.152 de locuințe prin programele guvernamentale. În plus, există 326 de unități locative aflate în diferite etape de verificare a proiectelor tehnice și 671 de unități locative cu documentații tehnico-economice în diverse stadii de avizare. De asemenea, au fost întocmite documentații de promovare a investițiilor pentru 856 de unități locative.

Legislația actuală este în concordanță cu proiectele susținute prin/de ANL?
Întotdeauna există loc de mult mai bine, în sensul facilitării accesului beneficiarului final la proiectele noastre. În acest sens, am înaintat un proiect de modificare a Legii nr. 152/1998 privind înființarea ANL, și, cu susținerea MDLPA, a fost aprobat de Guvern prin OG nr. 24/2024.

La final de 2024, în ansamblul proiectelor ANL, câte unități locative estimați că vor intra în procedură de lucru conform solicitării beneficiarilor?
Pentru anul 2024 sunt incluse la finanțare un număr de 4.803 locuințe destinate tinerilor, pentru închiriere (inclusiv pentru specialiștii din domeniul sănătății și/sau învățământului), precum și 550 de locuințe de serviciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.