O poveste despre omul ce deține cel mai importanthard skill: oferă suport, feedback și consiliere pacienților indiferent de vârstă
Marian Stancu este medicul stomatolog din comuna Crâmpoia, județul Olt, care și-a dus la îndeplinire autoprovocarea de a-și practica meseria în localitatea natală, în ciuda faptului că la vremea respectivă nu existau cabinete stomatologice în zona rurală. Și-a lansat această provocare având în vedere că viața l-a pus la încercare încă de la vârsta de 8 ani când a rămas fără tată și toate amintirile îl legau de familie și de oamenii care i-au fost alături. Determinarea, profesionalismul, ambiția și dedicarea sunt armele cu care dr. Stancu a reușit să deschidă un cabinet stomatologic care să deservească cel puțin 7 localități învecinate.
Dacă pentru mulți această meserie se vrea practicată doar în zona urbană pentru siguranța financiară, Marian Stancu a pus accent doar pe satisfacția personală, aceea de a ajuta cât mai mulți oameni de la țară care aveau și au nevoie de o persoană înzestrată cu o doză generoasă de răbdare și calm.
Despre cine este Marian Stancu, în interviul care urmează.
– Dincolo de uniforma medicală, cine este Marian Stancu?
– Marian Stancu este soț și tată a două fiice, medicul stomatolog care tratează pacienții care îi calcă acest cabinet. Spun aceste lucruri pentru că îmbin foarte mult viața de familie cu cariera pentru că această meserie implică multă dăruire, pasiune și timp deopotrivă, însă am toată înțelegerea și sprijinul familiei.
Am terminat Facultatea de Medicină „Titu Maiorescu” din București în 2003, iar un an am practicat stagiul la Colegiul Național „Radu Greceanu” din Slatina. În anul 2005, am luat hotărârea de a deschide un cabinet stomatologic pentru localitatea unde am crescut, oferindu-le oamenilor șansa de a-și trata acasă problemele medicale de natură orală. Nu a fost deloc ușor, având în vedere că la vremea respectivă nimeni nu deschisese un cabinet stomatologic în zona rurală pentru că oamenii erau destul de reținuți pentru a apela la serviciile stomatologice. Se mergea foarte mult pe ideea ca atunci când te durea un dinte sau o măsea, acestea erau fie extrase de anumite persoane din sat fără cunoștințe medicale, rar ca oamenii în problemă să ajungă în Slatina pentru a preveni și vindeca aceste cauze.
– Cum ați reușit să le schimbați obiceiurile acestea pe care le practicau în așa-zisa medicină populară care, desigur, nu îi ajutau, ci le degradau considerabil sănătatea?
– În momentul în care am deschis cabinetul stomatologic, oamenii au avut încredere mai întâi de toate în omul Marinel Stancu, iar apoi acei pacienți care și-au tratat cauzele medicale, fiind mulțumiți de servicii, au împărtășit mai departe feedback-ul cu ceilalți. Astfel, oamenii au prins încredere, le-am oferit sprijin și îndrumare pentru a păși cu încredere în cabinet, cât și pentru a le oferi consiliere în ceea ce înseamnă prevenirea problemelor orale.
– Aveți pacienți care vin din localitățile învecinate comunei Crâmpoia. De ce aleg cabinetul dumneavoastră și nu oricare altul din oraș?
– Oamenii vin acolo unde sunt primiți cu căldură, acolo unde medicul stomatolog se luptă cu fricile și traumele lor. Am răbdare cu fiecare persoană în parte, le explic ce anume a dus la cauza medicală, ce putem face pentru a combate cauza și ce este necesar să facem pentru o sănătate orală pe care să o păstrăm cât mai mult timp. Eu îmi privesc pacienții ca pe membrii familiei. Nu fac diferența între ei sub nicio formă.
– Dacă am vorbit despre pacienții adulți, ce deschidere au copiii și adolescenții către serviciile medicale?
– Copiii și adolescenții au gratuitate până la vârsta de 18 deoarece am încheiat contract cu Casa de Asigurări. Aceștia sunt foarte deschiși către tot ceea ce ține de sănătatea orală, lucru foarte bun pentru generațiile actuale. Sfaturi primesc atât elevii, cât și adolescenții, și sunt, de asemenea, surprins plăcut pentru faptul că vin cu întrebări care să țină la depărtare cauze care le pot afecta sănătatea orală.
– Aveți două fetițe, credeți că acestea vă vor duce mai departe meseria de medic stomatolog?
– Surprinzător sau nu, am ales să nu le orientez spre această carieră pentru că ele trebuie să decidă ceea ce vor să aleagă pe plan profesional. Ceea ce vă pot spune este că amândouă, pe timpul vacanței de vară, s-au oferit să vină în cabinetul stomatologic pentru a vedea îndeaproape în ce constă această profesie și, totodată, să îmi ofere ajutorul. Atât Teodora, cât și Ștefania s-au descurcat foarte bine, însă am observat că fiica cea mică este atrasă de această ramură a medicinei. Acum, lucrurile rămân la latitudinea fiecăreia dintre ele. Mă bucură inițiativa pe care au avut-o și faptul că vor să își continue activitatea și anul acesta.
– Ați avut și uncabinet stomatologic mobil. De ce ați renunțat la acesta?
– Da, am un cabinet stomatologic mobil pe care l-am înființat în anul 2014, însă l-am închis în 2017 din motive medicale deoarece am fost supus unei intervenții medicale la coloană. Mergeam o dată pe săptămână în comunele Tufeni și Văleni. Totuși, cabinetul actual, deschis în anul 2005, deservește încă 7 comune pe lângă localitatea Crâmpoia. Vin oameni din Movileni, Șerbănești, Nicolae Titulescu, Ghimpețeni, Văleni, Tufeni, Seaca, cât și de la Bârla.
– Care este cea mai mare realizare a dumneavoastră ca medic stomatolog?
– Am trei mari realizări cu care mă mândresc: faptul că am devenit mai întâi de toate omul pentru care am luptat să fiu din punct de vedere moral, medicul stomatolog care profesează în localitatea lui natală, dar și familia pe care am clădit-o împreună cu soția mea și, de altfel, îmi este alături necondiționat.
„Domnul Doctor Stancu este un om cu mâini de aur. Acum 10 ani, i-am călcat cabinetul pentru că aveam dureri de dantură groaznice. Am venit de câteva ori în acel an. Mi-a făcut lucrările necesare pentru a-mi continua viața liniștit. De atunci, nu am mai avut nicio problemă stomatologică. Astăzi, sunt în sala de așteptare cu soția care are nevoie de dl. doctor. Îl recomand tuturor celor care au probleme și nu știu unde să meargă. Este un medic profesionist, calm și cu o răbdare de fier”, spune Dumitru S. din localitatea Tufeni, județul Olt.
Camelia Marcu