Acasă Interviu „Haideţi să facem la Bărăşti «România lucrului bine făcut». Şi când vom...

„Haideţi să facem la Bărăşti «România lucrului bine făcut». Şi când vom reuşi asta, nu mai contează niciun partid politic!”

172

Interviu cu primarul comunei Bărăşti, Augustin Predel

Alegerile din 2020, în comuna Bărăşti, au arătat că vine şi vremea oamenilor potriviţi. Victoria lui Augustin Predel, în nordul roşu al Oltului, demonstrează că dincolo de apartenenţa la un partid sau altul, oamenii care au demonstrat în comunitate, pot primi votul majorităţii. Schimbarea la faţă, petrecută astăzi, în comună, susţine ideea omului potrivit la locul potrivit. La trei ani de la preluarea mandatului, primarul de la Bărăşti vine cu un raport de actvitate cuprins într-un interviu prezentat în cele ce urmează. Cum s-ar spune, semnatarul acestui articol, a luat pas cu pas Bărăştiul anului 2023, pentru a identifica faptele bune şi lucrurile potrivite.

– Domnule primar, ce aţi găsit în Primăria Bărăşti?
– Nu sunt un om al analizei datelor care ţin de trecut. Mă raportez doar la ce este în prezent şi doar la ceea ce Bărăştiul are pe agenda publică, cea care coincide şi cu interesul comunităţii. Sunt de profesie inginer, iar deformarea profesională mă îndeamnă să fiu aplicat, să vorbesc exclusiv despre proiectele comune, cele care dau notă serviciului public în care mă aflu.

– Vedeam în comună, până acum ceva vreme, pârâul Tisăr traversând zona printr-un loc mlăştinos…
– E bine că vorbiţi la trecut. Regularizarea pârâului Tisăr, cel care traversează satul Mereni, a fost decolmatat pe o distanţă de peste patru kilometri şi jumătate. O lucrare care are scop igienizarea acestui curs de apă şi evitarea eventualelor incidente produse de aluviunile depuse şi vegetaţia crescută acolo.

– Bărăştiul este vestit pentru lacurile sale, adevărate surse de apă, folositoarea când seceta îşi spune cuvântul.
– Până astăzi am reuşit decolmatarea a opt lacuri ce aparţin domeniului public. O acţiune necesară, care nu se mai făcuse de multă vreme, ce punea în pericol chiar aceste mici luciuri de apă. Riscul produs de neîngrijirea lor ne făcea să le pierdem la un moment dat. Astăzi, sunt oaze de curăţenie.

– Starea drumurilor din localitate. Cum se circulă pe ele?
– La ora când stăm de vorbă, dar şi în perspectiva anotimpului ploios, vă spun că în Bărăşti se circulă bine pe întreaga reţea de drumuri. Unde este nevoie, pietruim pentru a menţine starea carosabilului, iar această acţiune de întreţinere se face ori de câte ori este cazul.

– Am găsit, cu ocazia sărbătorii comunei, un stadion local altfel. Merită investiţia?
– Lăsând de o parte costurile mici făcute cu acest stadion local, realizat într-un timp scurt, aş putea spune, cu tot ce este necesar, proiectul respectiv este destinat tinerilor care vor să-şi petreacă timpul liber acasă. Avem deja o echipă în Liga a V-a, de care oamenii din comună sunt mândri. În sezonul competiţional 2022-2023, CSC Viitorul Bărăşti a terminat pe locul II, chiar în anul înfiinţării sale. Nu mă întrebaţi de ce acest proiect nu a fost gândit mai devreme.
Dar tot în incinta complexului sportiv, puteţi să vedeţi şi Şcoala Generală din Bărăşti, acolo unde s-au executat lucrări de betonare, împrejmuirea incintei, s-a construit o magazie de lemne pentru centrala şcolii şi o scenă pentru activităţile culturale.

– O comunitate rurală se identifică şi prin promovarea valorilor culturale…
– Şi dacă nu mă întrebaţi, tot v-aş fi spus. Am reuşit înfinţarea ansamblului „Brâuleţul” anul acesta, iar rezultatele copiilor de acolo se pot vedea prin emisiunile de pe Etno şi Accent TV, acolo unde au primit invitaţii onorate cu prestaţiile lor.

– Cum investiţi pentru rezolvarea deficitului de fond locativ?
– Avem ceea ce acum câţiva ani părea de necrezut. În Bărăşti exită un şantier al unui bloc de locuinţe sociale, cu 24 de unităţi locative. Stadiul fizic al lucrării cred că depăşeşte 50% astăzi, iar constructorul ne dă asigurări că lucrările vor fi gata în termen. Nu cheltuim bani din bugetul local, investiţia este asigurată prin Agenţia Naţională a Locuinţei.

– Oamenii sunt în vârstă la sat, lemnele sunt scumpe…
– Rămâneţi aici, staţi. Aş vrea să vă spun că la noi în comună se va înfiinţa o reţea de distribuţie a gazelor naturale, proiect aprobat prin fonduri guvernamentale, aferente programului „Anghel Saligny”, pentru toate cele opt sate. Gazul asigură un confort şi reduce mult din costurile cauzate de procurarea lemnului de foc, pregătirea acestuia pentru iarnă. Şi nu ne oprim aici.

– Ce vreţi să spuneţi?
– Avem în derulare extinderea reţelei de canalizare încât aceasta să acopere, la un moment dat, întreaga comună. Ajungem şi la Moţoeşti, un loc unde până acum nu se gândea nimeni că se poate aşa ceva. Şi nu e tot. În zona proiectelor mari vom trece la un sistem de branşare la apa potabilă, la reţeaua introdusă, cu legături la fiecare gospodărie. Vom folosi apometre inteligente, pentru a nu exista nicio nemulţumire faţă de canitatea de apă livrată, iar oamenii să ştie că plătesc ceea ce consumă ei în gospodăria lor. Vreau să reţineţi şi faptul că în pofida verii secetoase, la Bărăşti nu sunt probleme în alimentarea cu apă. Sunt şapte puţuri funcţionale a căror întreţinere este asigurată prin resurse proprii cu firma consiliului local.

– Starea de sănătate. Poate primăria să intervină în creşterea calităţii serviciilor medicale?
– Întrebare binevenită. La Bărăşti se va construi un nou dispensar, iar paşii făcuţi până acum sunt vizavi de licitaţie, procedură încheiată, suntem în perioada de contestaţie, iar Compania Naţională de Investiţii este gata să se apuce de treabă. Va fi un dispensar complex, dotat cu aparatură specifică, care va cuprinde şi un spaţiu de locuit dedicat personalului medical. E un mijloc de a atrage servicii medicale de calitate, iar fără această investiţie nu cred că există motivare pentru niciun medic să lucreze în mediul rural.

– Electricitatea e scumpă. Sunteţi prieten cu soluţiile alternative?
– În prezent, la Bărăşti este în lucru un parc de panouri fotovoltaice. Se lucrează deja la el, iar beneficiile asupra comunităţii se vor regăsi atunci când vom acoperi costurile la electricitatea utilizată la pompele de la reţeaua de alimentare cu apă, la iluminatul public şi la primărie.
Avem şi un proiect, tot pe fonduri eueropene, privid două staţii electrice pentru alimentarea autovehiculelor. Astăzi, electrificarea transportului rutier e la început, dar trebuie să fim în pas cu tehnologia şi a putea asigura şi acest serviciu.

– Vă satisfac criteriile din ghidurile specifice PNRR? Unde aţi acţionat aici?
– Nu e vorba de birocraţie, cea pe care nu am inventat-o noi, dar, dacă parcurgi corect etapele, ajungi cu proiectele locale la finanţare. Vom reabilita, prin foduri europene, şcoala generală, căminul cultural, chiar şi primăria, vom dota cu echipamente moderne şcoala, iar astfel de investiţii sunt necesare. Ele produc beneficii pentru următoarele generaţii.

– Un proiect aparte al dumneavoastră…
– Era să uit! Vom avea la Bărăşti, tot prin fonduri europene, un proiect privind modernizarea de drumuri agricole, vom asfalta peste opt kilometri şi astfel vom reuşi să legăm DJ 703 B de DE574. Nu va fi doar un drum agricol modernizat, ci o legătură facilă între comună şi principala cale rutieră care traversează astăzi judeţul Olt.

– Politică mai faceţi, domnule primar?
– Sunt primar ales din partea Partidului Naţional Liberal, dar eu cred că orice primar ajuns într-o funcţie, trebuie să facă politica cetăţeanului. Nu poţi să separi interesele grupului pornind de la criteriul politic. Haideţi să facem la Bărăşti „România lucrului bine făcut”. Şi când vom reuşi asta, nu mai contează niciun partid politic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.