Interviu cu NICUȘOR RADA, primarul orașului PIATRA-OLT
Alegerile locale de la Piatra-Olt au fost câștigate, în septembrie 2020, de un tânăr propus de PSD pentru această funcție. Nicușor Rada a făcut pasul de la funcția de viceprimar la cea de primar, prin decizia majorității confortabile a locuitorilor orașului. Nu are nevoie de perioadă de acomodare, știe ce este de făcut în oraș. Are de partea sa experiența acumulată în anii din urmă, dar și o nouă viziune despre Piatra-Olt de astăzi și de mâine. La început de an, reporterului de serviciu, primarul de la Piatra-Olt i-a răspuns unui set de întrebări definitorii despre starea nației, acum, în ianuarie 2021.
– 2021 – un an nou, un primar nou la Piatra-Olt. De unde trebuie început pentru că oamenii să vadă o administrație locală în slujba lor?
– Ar fi multe locuri de unde să începem dar prioritare sunt proiectele demarate și altele noi pentru a reuși să schimbăm fața localității. În al doilea rând curățenia și orientarea aparatului administrativ spre cetățean. Oamenii trebuie să simtă că primăria este a lor, iar toate acțiunile noastre sunt dedicate acestui oraș.
– Vă satisfac mentalitatea și nivelul de implicare al corpului funcționarilor publici din primărie?
– Nu pot spune că sunt pe deplin mulțumit de cum funcționează primăria, dar am luat și voi lua în continuare măsuri pentru ca întreagă structură organizatorică să își schimbe mentalitatea, să fie orientată spre succes și să pună în centrul atenției problemele comunității. Nu cer imposibilul, cer doar corectitudine și onestitate. Și, de ce nu, respect pentru cei care asigură existența funcției în organigrama primăriei.
– Plătesc, acum, la început de an, mai mult pentru impozite și taxe, oamenii din oraș?
– La nivelul orașului Piatra-Olt taxele și impozitele au rămas la același nivel și în anul 2021.
– La sfârșit de an 2020 ați redus valoarea salubrizării plătită de persoanele fizice din oraș. E o motivare pentru mai multă curățenie la Piatra-Olt?
– Da, am redus taxa de salubrizare pentru persoanele fizice de la 6 lei/persoană/lună la 5 lei/persoană/lună. La baza adoptării acestei măsuri au stat mai multe considerente și anume, nivelul redus al veniturilor, dorința de a avea un serviciu de colectare accesibil și posibilitatea introducerii în viitor a colectării selective pentru a putea menține cât mai mult valoarea taxei la un cuantum acceptabil.
– Care sunt principalele proiecte aflate în derulare și când vor fi finalizate?
– Principalele proiecte care se află în diferite stadii de derulare sunt: extinderea canalizării în localitățile Piatra, Criva, Enoșești și Cartierul Bulgari cu termen de finalizare 2023; Centrul Cultural Multifuncțional – termen de finalizare 2021; Îmbunătățirea calității vieții locuitorilor prin reabilitarea străzilor Victoriei și Depozitelor precum și a spațiilor publice de la Școala Piatra (2 clădiri) și Școala Criva (2 clădiri) cu termen de finalizare 2022; Reabilitarea și modernizarea Școlii din localitatea Bistrița Nouă cu termen de finalizare 2021. În afară de aceste proiecte trebuie realizată recepția la finalizarea lucrărilor pentru Reabilitarea Grădiniței Piatra și Drumurile de Exploatare Agricolă (10 km). Avem depuse proiecte la Compania Națională de Investiții pentru Reabilitarea, Modernizarea și Extinderea Casei de Cultură Piatra și Modernizarea străzilor prin turnarea de covor asfaltic a ultimelor străzi de pământ în suprafață de 12 km. Tot ca proiecte pe care ni le dorim, am depus cerere de finanțare la sfârșitul anului 2020 pentru dotare cu echipament informatic a unităților de învățământ. Alte proiecte pe care le gândesc împreună cu echipa administrativă se referă la regenerarea urbana a centrului Orașului unde sunt cuprinse parcul de la Primărie, Piață Agroalimentară, alei, trotuare, spații verzi și zona gării. Suntem în discuții cu rețeaua Profi pentru deschiderea unui magazin la Piatra-Olt. În final un proiect cu bătaie lungă și o complexitate ridicată este cel de introducere a rețelei de gaze naturale unde am actualizat studiul de fezabilitate, am semnat contractele pentru scrierea cererii de finanțare și a documentațiilor pentru obținerea avizelor și a autorizației de construire.
– Ce impact va avea asupra orașului darea în folosință a tronsonului de Drum Expres ce trece prin Piatră-Olt?
– Impactul îl consider unul major și pentru care doresc să fim pregătiți. În acest sens am în vedere o dezvoltare edilitară a zonei cu crearea de noi locuințe și facilități de petrecere a timpului liber prin extinderea intravilanului. Din punct de vedere economic zona ar putea fi atractivă pentru operatori economici din domeniul automotive, depozitare, curierat, producție industrială precum și pentru facilități cum ar fi stații de carburant, restaurante, hoteluri, service auto. Noi, ca administrație locală, suntem deschiși oricărei colaborări.
– Se preconizează redeschiderea școlilor odată cu începutul semestrului doi. Sunteți pregătiți în acest sens?
– La Piatra-Olt unitățile de învățământ sunt pregătite să își reia activitatea didactică, în acest sens sunt asigurate stocurile de materiale de protecție anti-Covid, există combustibil pentru desfășurarea în bune condiții a orelor de curs, sunt aprobate burse pentru elevi.
– Dumneavoastră – pesedist, guvern – liberal. Cum vedeți această relație din perspectiva unui trăi mai bun pentru cei care spun „acasă”, la Piatra-Olt?
– Sper că noul executiv care este o coaliție din 4 partide să dea dovadă de corectitudine și să nu nedreptatească administrațiile conduse de primari PSD. Fac această remarcă deoarece la sfârșitul anului 2020 guvernul PNL condus de Ludovic Orban, prin rectificare bugetară, a alocat orașului Piatra-Olt doar 100 mii lei, în timp ce pentru orașele Scornicești și Drăgănești-Olt au fost alocate 1.200 respectiv 900 mii lei. Este posibil să spună cineva că Piatra-Olt este un oraș mai mic, dar pot să contrazic și acest fapt deoarece comune ca Urzica, Șopârlița și Cungrea au primit fiecare câte 500 mii lei și ele sigur sunt mult mai mici decât orașul Piatra-Olt. Vedeți dumneavoastră pe undeva echitate? Eu, nu…
– Cum puteți interveni pentru crearea de locuri de muncă pe plan local?
– În primul rând trebuie realizată schimbarea la față a orașului, după aceea trebuie să creăm un mediu economic prietenos prin punerea la dispoziția agenților economici a unei infrastructuri de utilități și căi de comunicare (drumuri) și nu în ultimul rând crearea unor zone tip parc industrial așa cum am realizat în localitatea Bistrița Nouă unde un operator economic a închiriat o suprafață de 7 ha dar nu a concretizat nimic și la sfârșitul anului 2020 am considerat că trebuie reziliat contractul de închiriere. Pe această cale doresc să informez că așteptăm investitori în zona Bistrița Nouă în imediată vecinătate a Drumului European și a viitorului Drum Expres.
– Când vine pe la primărie, fostul primar, trece și pe la dumneavoastră?
– Vreau să vă spun că de când am fost investit că primar al orașului Piatra-Olt, în dată de 29 octombrie 2020, și am preluat ștafeta de la domnul Tudor Udrescu, n-am mai comunicat cu domnia-sa, și nu din vina mea. La mine există suficientă deschidere…
– Aveți o majoritate confortabilă în Consiliul Local. Chiar și așa, cum colaborați cu opoziția?
– În măsura în care se prezintă la ședințele Consiliului Local Piatra-Olt, opoziția reprezentată de cei 5 consilieri ai PNL este respectată și ascultată. Personal, asigur cetățenii că împreună cu viceprimarul Robert Munteanu și consilierii locali vom lucra întotdeauna în spiritul legii, al corectitudinii și moralei creștine.
– Unora le e ușor, atunci când nu reușesc, să dea vina pe… greaua moștenire. Aici, la Piatra-Olt, cum stau lucrurile?
– Greaua moștenire, așa cum formulați dumneavoastră, îmi aparține și mie și echipei PSD. În ceea ce mă privește, legat de această moștenire, sunt motivat să transform orașul Piatra-Olt într-o localitate de nivel european, modernă și prielnică vieții de zi cu zi!