Acasă Editorial Localele din 27 septembrie 2020. Văzute de Alin Dorobanţu

Localele din 27 septembrie 2020. Văzute de Alin Dorobanţu

704

Să condensezi într-o pagină de text, scris cu 12, aventura democratică de duminică 27 septembrie 2020, de la Olt, e chiar o provocare. Şi, totuşi, dezvoltăm împreună…
Slatina. Liviu Voiculescu a câştigat alegerile de pe Facebook, dar nu avem încă sistem de vot electronic, iar like-urile nu au ştampila de control a secţiei de votare. Ion Voicu, candidat liberal la CJ, a reuşi ceea ce şi-a propus: să nu câştige funcţia de preşedinte la Consiliul Judeţean. Altfel, Emil Moţ continuă patru ani, aşteptând un contracandidat real, ce era să aibă în 2016 şi nu a avut în 2020.
Caracal. Doar o telegramă. Pentru Ion Doldurea, greul acum începe. Să fii şi pesedist şi primar, în acelaşi timp, în oraşul care îşi devorează ciclic primarii. E recomandat să nu stingi lumina noaptea. Octavian Stănescu, câştigător incontestabil de experienţă. Cristian Conea rămâne o amintire frumoasă în postura de candidat şi un câştigător material. Era să ajungă de la 30.000 lei salariu la 9.000 de lei.
La Balş. Pentru cei din miezul evenimentelor, victoria lui Rotea seamănă cu a lui Vâlcov din 2004. Chiar şi scenele de după. Numai că atunci, internetul era doar o poveste la început de drum. Provocarea e maximă, bălşenii vor repede să vadă multe.
La Scorniceşti. Trebuie să ştiţi bancuri. De la un timp încoace au loc, odată la patru ani, alegeri de primar, să vadă lumea cu cine pierde PSD-ul.
Previzibil, câştigătorii de la Piatra-Olt, Potcoava, Corabia şi remarcantă perseverenţa lui Măruş de la Drăgăneşti-Olt, care va putea da dispoziţie de primar să fie arate toate viile care stau de-a curmezişul marii colectivizări. Greu de spus dacă acolo a pierdut Viorel Nădescu sau PSD.
Pe uliţele Oltului, scor de infarct la Osica de Sus, Tătuleşti, Pârşcoveni, Corbu.
Pe aproape, la numărătoare, la Perieţi, chiar la Priseaca. Insă, e ca la fotbal: ratările nu se pun pe tabel. Victoriile previzibile categorice de la Bobiceşti, Cârlogani, Coloneşti, Crâmpoia, Cungrea, Curtişoara, Dobroteasa, Dobrun, Fălcoiu, Găneasa, Găvăneşti, Gârcov, Ghimpeţeni, Grădinari, Grădinile, Iancu Jianu, Mihăeşti, Movileni, Nicolae Titulescu, Oboga, Optaşi-Măgura, Osica de Jos, Radomireşti chiar, Sâmbureşti, Stoeneşti, Studina, Topana, Voineasa, Vulpeni, arată exact cine şi-a făcut treaba timp de patru ani, cine a avut grijă să dezvolte opoziţia atât cât să-i fie bine, dar şi localităţi unde povestea se poate repeta întocmai la alegerile parlamentare.
Altfel, victoria unui tânăr de la Ipoteşti, categorică, ieşirea din scenă a lui Virgil Gealapu, de la Bărăşti, succesul lui Dima de la Coteana, care putea câştiga alegerile de la orice partid sau chiar şi independent, fără să fi ajuns să schimbe două bannere într-o zi, sunt nuanţe ale unui scrutin cu emoţii.
Ce s-a întâmplat la Deveselu nu e deloc ceea ce relatează presa naţională şi agenţiile internaţionale. E pragmatismul pur al PSD Olt, rămas fără candidat după tipărirea buletinelor, câştigător previzibil al alegerilor anticipate parţiale de peste câteva luni.
Vorba Facebook-ului: „Pânâ acum erau puşi să voteze morţii, dar acum unul iese primar”.
Rămâne neputinţa dată de concursul de vize de flotant, cel care, în unele situaţii a decis, arbitrar, primarii unor localităţi unde intruşii nu a au venit decât să voteze. E frustrant, imoral, însă e ca un gol dat cu o mână, pe care nu ţi l-a văzut arbitrul. Se pune!
La Consiliul Judeţean Olt, Marius Oprescu câştigă, nu neapărat în numele PSD, funcţia de preşedinte. Ar fi fost votat şi independent, ca o măsură a relaţiilor interumane, construite cu migală, în ultimii opt ani.
Apar trei primari de la Pro România, cel puţin unul privizibil de la momentul anunţării candidaturii, la Mărunţei, iar, perseverent, Ion Anuţa câştigă Bârza. În rest, la Olt, alegerile au fost chiar libere. S-a votat după propria conştiinţă, după interes şi s-a numărat aşa cum trebuie. Echipa tehnică şi-a făcut, în mare parte, corect, treaba. Restul e dat de statistici şi de can-can.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.