Acasă Actualitate Un nou concept de iluminat public. Proiectul Primăriei Slatina…

Un nou concept de iluminat public. Proiectul Primăriei Slatina…

323
        Luni, 12 august 2019, cu puțin până în orele prânzului, în sala de conferințe și festivități de pe Dealul Grădiște, Emil Moț – primarul municipiului Slatina, alături de city-managerul Cristian Cismaru, Claudiu Dascălu – director al Direcției de Administrare a Străzilor și Iluminatului Public și Cristiana Șerban – managerul public în cadrul Primăriei Slatina, au susținut prima conferință cu privire la implementarea proiectului «Modernizarea, eficientizarea, extinderea sistemului de Iluminat Public și Reabilitarea Instalațiilor Electrice din Municipiul Slatina – cod SMIS 125574».
Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 23 de milioane lei, contribuția suportată din bugetul Slatinei fiind puțin peste 700 de mii lei. Astfel, potrivit declarațiilor oferite de primarul Emil Moț, „Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructura sistemului de iluminat public din municipiul Slatina, concomitent cu reducerea emisiilor de CO2 din regiune”.
Mai exact, prin acest proiect se urmărește reducerea consumului anual de energie cu 392,2 kWh/an, aferent infrastructurii de iluminat public din Slatina, dar și scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră, cu 52,12%, prin modernizarea și dezvoltarea acestora. Perioada de implementare: 01.12.2017 – 30.09.2022.
In detaliu, investiția are ca scop reducerea consumului de energie electrică pe străzile Tunari, Artileriei, Unirii, Victoriei, Bdul. A.I. Cuza, Cireașov, Cornișei, Ecaterina Teodoroiu, Izvorului, Libertății, Pitești (și Pitești Vechi), Primăverii, 13 Decembrie, Ionașcu, Măgurii, Mihail Kogălniceanu, Nordului, Ogrăzii, Oituz, Oltului, Poenii, Popa Șapcă, Profesor M.S. Andreian, Abatorului, Ștrandului, Strehareți, Tudor Vladimirescu, Ulmului, Vadului, Varianta Oituz, Câmpului, Canal Sopot, Căpitan Aldescu, Constantin Brâncoveanu, Dimitrie Caracostea, George Poboran și Grădiște.
Mai mult, conform directorului SIP, Claudiu Dascălu: „vor fi rețele de alimentare distribuție noi, fiind utilizat LEA sau LES, pentru extinderi și puncte de aprindere noi cu sistem de telegestiune. Vor mai fi atât stâlpi de iluminat existenți, cât și noi, metalici, pentru asigurarea nivelului de iluminat recomandat prin normative. Nu în ultimul rând, sursele de iluminat vor fi cu tehnologie LED și modul de telegestiune încorporate”.
Astfel, principalele componente ale infrastructurii SIP ce vor fi instalate pe străzile respective sunt: corp de iluminat LED 56W, cablu aerian, cablu subteran, corp de iluminat LED 73W, corp de iluminat LED 95W, stâlp metalic, punct de aprindere, cutii distribuție din policarbonat, camerete beton, capac fontă și modul comandă individuală corp de iluminat.
În ceea ce privește sistemul de telegestiune, acesta va avea următoarele componente principale: centru de telegestiune, cu post central de comandă și control, sistemul de comunicații radio și posturi locale de telegestiune.
În cele din urmă, rezultatele și datele tehnice ale proiectului vor fi următoarele: scăderea consumului anual de energie primară în iluminat public – 392,2 kWh/an, scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră – 91,73, echivalent tone CO2, lungimea sistemului de iluminat public creat/modernizat/extins/reîntregit – 16.500 ml, nivel de iluminare mediu – 12 lx, nivel de luminanță medie menținută minimă – 1,0 cd/m2, număr de corpuri de iluminat instalate prin proiect – 1216, număr de puncte luminoase controlate prin telegestiune – 1216, număr de stâlpi instalați prin proiect – 96, puncte de aprindere modernizate – 39.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.