Acasă Interviu « Întotdeauna va fi de lucru la Brâncoveni, iar eu, Ion Cheroiu,...

« Întotdeauna va fi de lucru la Brâncoveni, iar eu, Ion Cheroiu, primarul acestei comune, vă asigur că ne vom face treaba așa cum știm mai bine! »

907
Interviu cu ION CHEROIU, primarul comunei BRÂNCOVENI – județul OLT
           Schimbarea la față a satului românesc este o certitudine. Se întâmplă asta nu peste tot, iar acolo unde moderrnismul, prin pachete de servicii publice, ajunge la poarta omului, există o explicație dată de omul care, învestit în funcția de primar, pune suflet și responsabilitate în ceea ce face.
Un exemplu din județul Olt este Brâncoveniul, acolo unde, din 2012 încoace, administrația Ion Cheroiu a făcut din această comună satul de poveste. Cel așteptat, fără drumuri prăfuite, fără scuze în loc de rețele de utilități publice.
Povestea este cel mai bine spusă de autorul faptei, Ion Cheroiu, primarul de la Brâncoveni…

– 2018 a fost un an de excepție pentru satul românesc, anul accesării fondurilor prin PNDL. Ce finanțări ați reușit să obțineți dumneavoastră aici, la Brâncoveni, domnule primar Ion Cheroiu?
– Într-adevăr, anul 2018 a fost un an foarte bun din acest punct de vedere, iar noi, la Brâncoveni, am reușit să accesăm cinci proiecte foarte importante pentru comuna noastră. Prin urmare, astăzi, în Brâncoveni este un adevărat șantier, și lucrul acesta mă bucură foarte mult, atât pe mine, ca primar al acestei așezări minunate, cât și pe cetățenii din comuna noastră. Așadar, am prins prin PNDL – modernizarea și reabilitarea grădiniței „Domnița Bălașa” din satul Văleni, modernizare și reabilitare grădiniță „Matei Basarab” din satul Mărgheni, modernizare și reabilitare dispensar medical comunal, precum și asfaltarea străzilor din comuna Brâncoveni. Din acest punct de vedere, vă pot spune că 98% din străzile comunei noastre sunt asfaltate, ar mai fi câteva rigole de făcut, astfel încât să putem închide acest proiect destul de mare, realizat pentru o lungime de 6.716 metri și o valoare de peste 62 miliarde lei vechi.
– Ce urmează, domnule primar?
– În acest an, la nivelul comunei noastre, ne vom axa pe proiectul privind apa potabilă din comuna Brâncoveni…
– Și cum veți organiza șantierul, în așa fel încât să nu afectați carosabilul din comună?
– Se poate face și nu vor fi probleme. Spre exemplu, până în clipa de față noi am întins deja conducte pe o lungime de peste patru kilometri și nu am afectat nicio porțiune de asfalt. Așadar, proiectul a fost făcut în așa fel încât să putem pune apa pe stânga și dreapta asfaltului. Mai mult chiar, avem loc să prindem și rețeaua de canal, fără să afectăm asfaltul din comuna Brâncoveni.
– Și, totuși, sunt foarte mulți primari care spun că nu vor să asfalteze înainte de a avea rețeaua de apă și canal, pentru a nu strica lucrările din carosabil… Cu toate astea, conform spuselor dumneavoastră, dacă se vrea cu adevărat, iată că se poate..
– Deși majoritatea oamenilor au văzut și au înțeles că am venit în fruntea Primăriei Brâncoveni ca să fac treabă, mai sunt câțiva care mă întreabă de ce n-am băgat mai întâi rețeaua de apă sau rețeaua de canal, după care să asfaltez (?) Ei, bine, nu puteam să amân și nu puteam să refuz niciun ban care vine din anumite surse, iar mai apoi să stau din 2012 de când sunt primar, până în anul 2019, ca să-mi vină fondurile necesare de la PNDL pentru apă. Și, uite așa, am profitat de orice sursă de finanțare, astfel încât am reușit să asfaltăm mai mult de 98% din străzile existente în comuna Brâncoveni.
– Avem în zona de centru a comunei, aici unde este și sediul primăriei, un adevărat centru civic. Cum ați reușit să schimbați, într-un timp scurt, fața zonei în care ne aflăm?
– Într-adevăr, în centrul comunei noastre am reușit să reabilităm și să modernizăm o fostă brutărie astfel încât să putem avea actualul sediu al Primăriei Brâncoveni. Avem nevoie de această clădire pentru că, așa cum vă spuneam și cu alte ocazii, aveam o primărie foarte veche, făcută în anul 1896, o construcție cu patru birouri, în care activau 18 oameni. Avem acum o primărie modernă în care fiecare coleg are biroul propriu, putând să activeze astăzi în cele mai bune condiții. Mai departe, la nivel de centru civic, am reabilitat și modernizat grădinița din Brâncoveni, amplasată în centrul comunei noastre, tot acolo unde am modernizat și reabilitat și școala „Voievod Brâncoveanu”. Nu în ultimul rând, aici mai avem și dispensarul pentru care mai așteptăm doar autorizația de la I.S.U, iar în trei săptămâni suntem gata să-l deschidem. Va fi mai mult decât un dispensar. Suntem în discuții cu un medic specialist din Craiova, care să poată veni o dată pe săptămână la Brâncoveni. Aparatura necesară o vom achiziționa noi… Mai departe, la nivel de centru ne mai trebuie un cămin cultural pentru care se lucrează deja la studiul de fezabilitate, va fi un cămin nou, un cămin necesar, pe care ni-l dorim foarte mult, având în vedere că tot aici, la Brâncoveni, mai avem și o formație de dansuri renumită – „Mugurașii Brâncovenilor”, una dintre cele mai bune formații din județul nostru, și nu numai. Așadar, ar fi păcat ca tinerii pe care îi avem în ansamblu să nu beneficieze de cele mai bune condiții, astfel încât să-și desfășoare activitatea cu drag, într-un cămin modern, de nivel european.
– Ați majorat taxele și impozitele pentru anul în curs, domnule primar?
– Din anul 2012 n-am majorat absolut nicio taxă, și asta pentru că eu, Ion Cheroiu, consider că cetățenii din Brâncoveni nu au posibilitățile materiale de a putea să plătească aceste impozite mărite. Desigur, s-a majorat doar rata inflației, cu indicele în cauză, dar taxele locale n-au fost mojorate niciodată de când sunt eu primar al comunei Brâncoveni.
– Faptul că astăzi, la Brâncoveni, se poate merge pe strazi fără praf și fără gropi, fără lucrurile care aminteau de vremurile grele de altă dată, îi face pe oameni să își facă o casă în comuna natală?
– Cu satisfacție deosebită vă spun că au început să se cumpere și totodată să se construiască tot mai multe case în comuna Brâncoveni, având în vedere și faptul că noi ne aflăm la 18 kilometri de Slatina și 20 de kilometri de Caracal. Desigur, au crescut puțin și prețurile, asta și datorită faptului că acum avem în zonă toate utilitățile de care oamenii au nevoie. Prin urmare, tineretul a început să construiască aici, la Brâncoveni, iar cei care sunt plecați au început să revină acasă pentru a-și reabilita gospodăriile.
– Când credeți că veți fi gata cu alimentarea cu apă din comună?
– La alimentarea cu apă termenul de executare ar fi în luna septembrie a anului în curs, iar la rețeaua de canalizare sperăm să începem lucrările tot în toamna acestui an. Vom vedea ce va urma, dar vă asigur că în cel mai scurt timp cetățenii din Brâncoveni vor beneficia și de aceste investiții extrem de necesare.
– Deși s-ar putea spune că nu mai sunt prea multe de făcut, se pare că se vor deschide axe guvernamentale pentru finanțarea investițiilor ce țin de rețeaua de gaze. Ce aveți de spus pe această temă?
– Împreună cu colegul de la Piatra-Olt, care a primit aviz favorabil de la Distrigaz, am trimis și noi o adresă către această societate și sunt convins că în două-trei săptămâni de zile vom reuși să rezolvăm foarte ușor și acest lucru, făcând branșarea de la Piatra-Olt care este foarte aproape de noi.
– Ar fi cerere din partea oamenilor, pentru gaze, domnule primar?
– Cu toate că o parte din omenii de rând din Brâncoveni se gândesc dacă vor face branșarea sau nu, eu vă asigur că în momentul în care conducta de gaze va trece pe la poarta lor, foarte mulți vor alege să facă lucrul acesta. Lemnul este din ce în ce mai scump, și de cele mai multe ori devine tot mai greu de procurat.
– Mai merg oamenii din Brâncoveni la câmp? Mai au timp și putere să-și muncească pământul?
– Avem oameni care mai merg încă la câmp, dar majoritatea, cei în vârstă, și-au arendat pământul mulțumindu-se cu ceea ce li se oferă în schimb. Avem în zonă destule utilaje performante, iar oamenii care țin cu sufletul de pământul lor și nu lasă pe nimeni să le lucreze, merg personal ca să muncească și ultima brazdă de pământ.
– Vă satisface nivelul de implicare al cadrelor didactice care activează la Brâncoveni?
– Sunt sincer și vă spun că la început am fost ceva mai pesimist. După ce s-a schimbat directorul, mi-am dat seama că se poate mult mai bine și în sistemul de educație din comuna Brâncoveni. Astăzi, chiar dacă rezultatele copiilor nu mă satisfac în totalitate, vă pot spune că în acest moment avem la nivelul comunei noastre un colectiv foarte bun de profesori și mă bucură foarte mult lucrul acesta.
– Cum ați reușit să refaceți o tradiție dată de Ansamblul „Mugurașii Brâncovenilor”, domnule primar? Sunt multe zone în care se finanțează din greu și nu se obțin rezultatele pe care le aveți dumneavoastră, aici, la Brâncoveni…
– În anul 2009 am fost director de cămin cultural și având deja o vârstă, la nunțile și botezurile din sat observam că ginerele sau mireasa nu știau să joace anumite dansuri tradiționale. Profitând de ocazie, am propus să facem un ansamblu, cu toate că a fost destul de greu la început, copiii nu aveau nimic din spate, dar cu răbdare și beneficiind de ajutorul unor cunoștințe și al unor dansatori am reușit să creștem de la un an la altul. Spre exemplu, anul trecut am reușit să obținem marele trofeu al Festivalului Național „Peștișorul de Aur” din Tulcea, iar asta mă bucură atât pe mine, cât și pe cetățenii acestei comunități. Este o mare satisfacție, este munca noastră, a tuturor, a copiilor, iar cel mai de suflet proiect al meu, dacă ar fi să mă întrebați, ar fi acela prin care am reuși să facem acel cămin cultural de care vă aminteam. Și mai rețineți un lucru: la ora actuală avem peste 70 de dansatori, avem de unde să alegem, iar asta mă bucură enorm…
– În acest caz, ajutați-i să gândească și mai ales să vă susțină și pe decidenții de la Consiliul Județean Olt, pe cei din Ministerul Dezvoltării, pentru că altfel, din surse proprii, va fi din ce în ce mai greu…
– Aveți dreptate, dar vreau să știți că la acest capitol n-am apelat până acum, încercând să facem față așa cum am putut. Cu toate acestea, pentru căminul cultural avem nevoie de un proiect care să beneficieze de susținerea și implicarea tuturor.
– Dacă se-ntâmplă și asta, putem să spunem că n-ar mai fi aproape nimic de făcut în comuna Brâncoveni?
– Asta, nu! Întotdeauna va fi de lucru la Brâncoveni, iar eu, Ion Cheroiu, primarul acestei comune, vă asigur că ne vom face treaba așa cum știm mai bine! Spre exemplu, mai avem nevoie la Brâncoveni de un sistem de iluminat public, cu lămpi tip led, și un sistem de supraveghere video, format, pentru început, din 10-15 camere amplasate în zonele cheie ale comunei. În altă ordine de idei, în ceea ce mă privește, eu sunt prezent la lucru de la ora 7:30 și plec de fiecare dată ultimul. Mai mult, telefonul meu este deschis oricând și răspund și noaptea la ora 00:00, atunci când e nevoie. Asta ar trebui să înțelegem toți: că suntem în slujba cetățeanului și trebuie să ne facem datoria așa cum trebuie și știm mai bine, 24 din 24 de ore!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.