Acasă Cultură Grigore Călin – 71 de primăveri

Grigore Călin – 71 de primăveri

227

Poetul Grigore Călin s-a născut pe 09 martie 1948 în comuna Văleni, pe atunci Raionul Drăgănești-Olt, Regiunea Argeș. În timpurile acelea,iarna era iarnă, nămeții de zăpadă erau cât gardurile, nici vorbă de deszăpezire, așa că înregistrarea nașterii s-a făcut în ziua următoare. În timpurile acelea nu exista corupție, ci numai P.C.R. – pile, cunoștințe și relații. Dacă un activist de partid cădea în disgrația primului secretar de partid, primea o altă funcție mai mare , ca și acum în timpurile noastre. Farădelegile „ălora” și „ăstora” s-au acumulat în viața poetului, răbufnind în viitorul volum de poezii sociale ce va apare în acest an.
Deschidem volumul cu prima poezie:

De ce nu vrei?

Robit și –n vitregii
Decănd trudești,
Pământul mai cu spor
Îl înmulțești.
De ce accepți să mai fii slugă?
De ce nu te împotrivești?
Ți-au mai rămas oase nerupte

Și vlaga încă nu s-a scurs
Și fericiri nebănuite
În tine poate s-au ascuns.
De ce nu vrei să spui la lume,
Că moartea dată nu-i de-ajuns?

Acum, Puterea-prost croită,
Ironic, ți-a făcut muzeu,
În pasul vremii, nevoită,
Ca să te vadă-n expozeu.
De ce nu te ridici din umbră?
Că ai și tu un Dumnezeu!

Târziu, prin trecerea de timpuri,
Într-un final tu vei afla,
Că ești creat din anotimpuri
Și toate stau sub umbra ta.
De ce nu schimbi orânduirea
Prin care și tu vei umbla?
03/03/2019

Organizatorii de la „Gala Scriitorilor”, poeții Grigore Călin și Paulian Buicescu, membri la Liga Scriitorilor Români-Fil. Olt, au reușit să definitiveze toate detaliile acestui mare eveniment cultural ce va avea loc pe 21.03.2019 , ora 14.00, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina. Au fost tipărite DIPLOMELE DE MERIT CULTURAL și AFIȘUL cu toate detaliile din program. într-o prezentare de excepție .
Diplomele se vor acorda în acest an tuturor oamenilor de cultură care participă la Gală,urmând ca de la anul viitor aceste diplome să se acorde numai scriitorilor care lansează cărți în anul anterior , cât și celor care participă la concursuri literare și obțin premii. Liga Scriitorilor mai acordă diplome și anumitor oameni de cultură care promovează operele literare ale scriitorilor: jurnaliști, critici literari, tehnoredactori, editori , realizatori tv, interpreți muzicali.
La GALA SCRIITORILOR sunt invitați toți oamenii de cultură din Jud. Olt și vor fi nominalizați într-un Registru, pentru a fi cunoscuți de autoritățile județene din domeniul cultural și pentru a fi incluși în Programele de promovarea culturii în Jud. Olt. După acest eveniment organizatorii vor aduce îmbunătățiri în funcționarea LIGII SCRIITORILOR și a Cenaclului Literar și de Jurnalism „Dumitru Caracostea”
Pentru informarea publicului cititor, până acum și-au anunțat participarea la Gală un număr de 46 de scriitori și 24 de alți oameni de cultură; jurnaliști critici literari etc, dar lista rămâne deschisă tuturor oamenilor de cultură care se vor prezenta la Gală.

Ziarul de Olt , este publicația care a transmis în mass-media cele mai multe informații despre lansările de cărți,și pentru acest motiv este singurul ziar în care vor apărea macheta de la DIPLOMA DE MERIT și Afișul de la GALA SCRIITORILOR.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.